Nejste přihlášen/a.
Ahoj, svítí mně od dnešního dne na Octavce II žlutá kontrolka olejnička. Mám olej expirovaný dva roky. Mám ale nutkání jej tam dolít. Je to špatný nápad? Musím koupit vážně nový?
se svítící kontrolkou nejezdit a olej dolít, za mě klidně expirovaný, dva roky je v pohodě, dvacet let by asi nebylo. nebál bych se použít i 2 roky načatý, vlastně to tak praktikuju a u tohoto auta.
ale zajímalo by mě jak daleko se dá bezpečně dojet po rozsvícení kontrolky. myslím v případě, že úbyt oleje je sežráním v motorou, ne tím, že odněkud vyteče. zrovna včera jsem na to myslel, občas se mi kontrolka rozsvítí a já hned doleju. ale na dálnici bych zastavovat nexhtěl...
U Octavií svítí oranžová kontrolka při nízké hladině a i po u jetí x kilometrů či době... Oranžová kontrolka se obecně smaže tím, že se otevře kapota motoru a ti chytřejší zkontrolují i hladinu oleje... Když svítí červená tak už může být někdy i pozdě...
Nemusíte je to Vaše auto a když se tím poškodí motor, pak jej prodáte bez závad a kupující ať se stará!
Každé auto má stanovenou časovou nebo kilometrovou normu- rok nebo 15-30 000km a mění se co přijde dříve.
Stěžejní je měrka. Olej nesmí být na MAX čárce, ale jen do 3/4. Jinak motor olej z odvětrávání spaluje a zasírá EGR, DPF, O2 sensory, katalyzátory.
Žlutá kontrolka není u O2 jen hladina, ale tuším, že i překročený prodloužený servisní interval.
btw... olej se má měnit co 15000km max a nebo každý rok bezpodminečně. Jinak se motor zakarbonovává a snižuje se mu výrazně životnost. Pak je problém i s emisemi, což už zákazníky zajímá víc.
Pokud vám svítí olej a ještě jezdíte, tak bude chyba spíš v signalizaci. Takže zkontrolujte na měrce a hlavně zkontrolujte, jestli to maže. Obecně je lepší dolít jakýkoliv motorový olej než jezdit bez něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.