Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je v daném případě daná osoba

Od: zvedavec odpovědí: 13 změna:

Napřed citace zákona

Chodec je osoba která

vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně, tlačí nebo táhne dětský kočárek, sáňky/boby, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, se pohybuje pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy.

Řidič je osoba která:

je osoba řídí motorové nebo nemotorové vozidlo nebo tramvaj. Řidičem je i jezdec na zvířeti.

Za řízení se považuje ovládání směru a rychlosti jízdy

Účastník silničního provozu je každý, kdo se přímým způsobem účastní provozu na pozemních komunikacích

to je řidič vozidla a i chodec

A otázka zní?

Kdo je osoba která tlačí a nebo táhne ruční vozík o šířce větší než 600 mm případně tlačí motocykl o objemu větší než 50 cm3 - chodec to není.

je to už taky řidič? a nebo kdo to je?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
"Jestliže osoba tlačí nebo táhne ruční vozík, jehož šířka převyšuje 60 cm, pak se už nejedná o chodce, ale o řidiče nemotorového vozidla. Platí tedy pro něj všechna pravidla, jako pro řidiče."
besip.gov.cz/...
Podobně když tlačíte "velký"motocykl.
doplněno 16.02.25 22:50: Ne, při tlačení "velkého"motocyklu odpovídající ŘP potřeba není, ani motocykl nemusí být způsobilý provozu. Toto aspoň byla odpověď na stránkách policie.
k2

Podle Vaseho vykladu je tedy k tlaceni motocyklu nad 50ccm potrebny prislusny RP?

Jak "pravne" hodnotite tlaceni technicky nezpusobileho motocyklu? (tlacim moto s prasklym brzdovym lankem, s nefunkcnim osvetlanim apod.)?

@k2: Ano, určitě. Stejně tak k tlačení auta ho musíte řídit, musíte tedy na něj mít řidičák.
Pokud vozidlo nemá vyjmenovanou nebezpečnou závadu, můžete s ním jet (nebo ho tlačit, to je stejné) se zvýšenou opatrností do místa, kde lze závadu odstranit. Velký motocykl se závadou brzd nelze ani tlačit, jak byste chtěl zachovat bezpečnost, kdyby se vám to rozjelo s kopce?

k2

@genehawkins: Jedu na motocyklu Jawa 350 po normalni silnici s hustym provozem. Pretrhne se mi lanko brzdy, tak zajedu ke krajnici. Co mam delat dal?

Jedu s fabií po normální silnici s hustým provozem. Přestane mi brzdit, tak zastavím na ručku u krajnice. Co mám dělat dál?

To je přece jednoduché. Vozidlo s nefungujícími brzdami /byť jen jednou/ nebo nefungujícím osvětlením není způsobilé provozu a na vozovce se pohybovat nesmí

k2

@genehawkins: Muzu Jawu 350 natlacit na nejaky vozik, nebo do dodavky? Fabii, dejme tomu, ze ma kola rovne, natahnu na odtahovku, ale 1 stope vozidlo?

Mě se před X lety stalo na panelce 250 ccm3, že jsem cca 10km od bydliště kde ksem zastavil a pakuž jsem ji nenastaroval - vybitá baterka - sice to byla má blbost že jsem si doma před jízdou nedobil baterku - píši baterku ale byl to akumulátor.

Bylo to v době kdy se za jizdy muselo svítit, ale dynamo málo dobíjelo - protože motorka byla ještě z doby kdy dynamo nemuselo dávat tolik watů aby utáhla světla a ještě dobíjela baterku.

Tak po rovině jsem ji tlačil a z kopce jsem na ní jel.

@k2: No jasně! Proč ne? My jsme vezli stopětasedmu v tisícovce...

k2

@genehawkins: Proc ne? Protoze tim tlacenim se podle Vasi teorie dopoustim prestupku "rizeni technicky nezpusobileho vozidla".

Od kdy je "nějaký vozík", dodávka, nájezd na odtahovku nebo do dodávky pozemní komunikace?

jaj*
hodnocení

0x
Není to vozkA? Ale chatgpt mi napsal že je to řidič

Ne je to řidič nemotorového vozidla! Mluvou zákona!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]