Nejhorší pro auto v zimě je dát ho po jízdě po posolené silnici do vyhřívané garáže do tepla. Je to zaručený recept na korozi, sůl to auto začne pomalu ničit.
To je zvláštní otázka.. Auto parkuji venku na dvoře a to "odjakživa". Když potřebuji někam jet, nastartují a jedu. Jestli je zima nebo léto, to mám nějak řešit? Buď auto potřebuji, nebo nepotřebují.
Trochu nechápu dotaz. Co je myšleno tím ,,lepší´´? Jinak je snad každému jasné, že plechům auta nedělá úplně dobře slaná břečka, stejně tak není úplně bezva pro motor když nějakdý ,,polovodič´´ zahřívá motor na volnoběh, nebo naopak studený motor žene do otáček. Ale pokud nejde o unikátní veterán, který je třeba chránit jak oko v hlavě, běžné auto zvládá provoz v mrazech bez problémů, ono je trochu nelogické pořídit si auto a paj jezdit vlakem, protože je mráz..
Něco mezi.. když stojíš tak oreznou brzdy ,vybiji se baterka a všechno tuhne, když jedeš tak se opotrebovava jezdenim. Nejhorší je couracka do 3 km a odstavit, to se nevýhody kombinují (přibývá voda v oleji,baterku vybijis jeste startovanim a jízdou se start nedobije) A uplne nejhorší je studený auto s podbehama plnyma slany brecky odstaveny ve vytápěný garazi.
Nejlepší jdou hlášky, že když mám auto, tak se s ním musí jezdit, protože jinak stárne... hodně lidí tomu věří, a tak jede tuhle pro rohlíky, tuhle pro noviny... jsou to stejné úvahy, jakože po instalaci nových oken dům zplesnivi
2024
Když mám auto, nemusím s ním jezdit.
Ale když mám auto (pomiňme sběratele historických aut či nějakých skvostů), pak jsem si ho pravděpodobně koupil proto, že s ním chci (případně přímo musím) jezdit. Ano, pro rohlíky a pro noviny si dojdu pěšky.
V jiném případě mi uniká, proč bych si auto kupoval.
asd1
Nech auto stát pitomý měsíc a můžeš měnit kotouče, na bubnovce přirezlý pakny, baterku.. Půl roku a už budou i plošky na gumách, zarezlý ložiska v alternátoru, zamrzlej napínák, klidně i v motoru zrezlý válce zevnitř...
To že auto které nejezdí stárne rychleji než to v provozu je pravda... Auto které nejezdí, tak buď projet minimálně jednou týdně a to tak tak aby se motor prohřál, nebo zakonzervovat a uložit do stodoly.
Dnes vytaženo auto z garáže po půl roce stání, plošky na gumách se nekonaly, brzdy stále září stříbrnou, trochu slabší start ale to bude spíš zatuhlým motorem než baterkou. Ono dost záleží co je to za auto u Fabie reznou brzdy po třech dnech.
asd1
Jasně, nemáte tam kotouče z litiny ale z nerezu Nebo snad sporťák s keramikou?
Auto stojí v suché garáži, pokud se neuklidí s mokrými kotouči nemají důvod reznout, max se přilepí destičky ke kotouči. Hrozí akorát zatuhlá ruční brzda která by mohla začít vyset ale v garáži stojí auto na rovině takže není zabrzděné.
Chcete-li vědět, co je optimální, tak cca 1x za týden ho projet alespoň 20 km (diesel víc) a nikam nejezdit, když je venku nasolená břečka. Jenže jsou dva etrémy:
1. Jestli potřebujete jet tak jeďte i když venku ta břečka je, proto přeci auto máte.
2. Jestli vám jde opravdu o to uchovat auto co nejdéle a nepotřebujete s ním jezdit, pak je dobré ho dát na zimu do dobře větrané, ideálně vytápěné garáže. Na jaře dát čerstvý benzín (naftu), dobít baterku a vyrazit.
K bodu 2 se musím vyjádřit. Garáž dobře větraná ano, ale vytápěná? Zaprvé si to vzájemně odporuje (leda rekuperace) a zadruhy v teple všechno stárne rychleji, ideální je mrazák. Ale vyvarovat se prudkých změn teploty a následné kondenzace. Na čerstvý benzín je na jaře už pozdě, nádrž měla být už na zimu buď vrchovatá benzínu bez lihu nebo prázdná, jinak už v ní bude i voda. To také souvisí se změnami teploty, "dýcháním" nádrže a kondenzací uvnitř. A dobít baterku po zimě před startem už je taky zbytečný. Dobíjet průběžně během zimy a nenechat nikdy dojít do stavu, aby před jarním startem bylo potřeba dobíjet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.