Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olej na dolévání - cena

Od: kema® odpovědí: 23 změna:
Dobrý den.
Včera jsem byl na servisní prohlídce u Škody auto a u mé Fabie 3 se měnil olej a svíčky (stáří auta 4 roky).
Olej specifikace SAE 0W-20.
Zeptal jsem se jestli si mohu nechat odlít litr oleje na případné dolévání a bylo mi řečeno že ano a že litr stojí 800,- Kč.
Tak jsem si nakonec olej u nich nekoupil.
V auto prodejnách se dá litr originálního oleje pořídit za 230,- Kč.
Nojo, ale na druhou stranu je ta cena podezřele nízká. Jak já mohu ověřit že to co koupím není nějaký padělek z Polska?
Třeba tento:
obautodily.cz/...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Díky takovýmto zákazníkům si servisy můžou dovolit účtovat takový pálky za olej, co v sudu pořídí řádově za stovku.
2 stovky maloobchodní cena je normální a třeba obyčejnější 10w40 už léta kupuju vždycky buď v sudu nebo třeba v akci v Lidlu po kanystrech a snad nikdy jsem nedal za litr přes 70 korun, takže výměna kolem 4 stovek včetně filtru.
A na dolevani, pokud by bylo ke konci intervalu před blížící se výměnou potřeba, bych i takovej klidně použil. On i ten "originální" longlife olej stejně už někde v půlce intervalu bude mít úplně jiný vlastnosti, než měl jako novej, takže doliti snad jakýhokoli motorovýho oleje už jeho parametry může jen zlepšit.

hodnocení

1x
V restauraci vám také za minerálku za 12 Kč naúčtují 50. Prostě je v té ceně i režie a profit. O té navýšené ceny se schovává i cena práce. A asi byste se divil, kdyby za měněný olej účtovali 800 a za čepovaný 250.
asd1
Akorát že cena práce se účtuje zvlášť,na rozdíl od restaurace...
A prodej dílů, trošku draha samoska když olej s nakupkou 150 prodavaj za 800, to je jak na staraku pro oskubani cizinců... Rezie jaká, sklad a prodavač..

Ovšem ta účtovaná cena práce je jen fiktivní a často napokrývá ani skutečné náklady na mzdu, natož ostatní náklady na provoz. Funguje to, jak to funguje a přesto mají plno, tedy se nedá říct, že by to cenově měli nastavené "špatně".

asd1
hodnocení

0x
To neni podezrele nízká cena ale normálni. Autorizak neskutečně rejzuje a nejen na oleji.
Btw vhodnější je 0w30 a měnit po 10 max 15kkm než ta eko vodička s intervalem natazenym na nesmysl...
trtr

*palec*, je to podobné jako v obchodech, i servisy se utrhly ze řetězu. Za cenu jejich 1l litru sudovky, máme v krámě celý kanystr. Klacek na ně! *hi*

hodnocení

To bych tomu dal. To auto je na ŠkoFin.
Továrna si tam dává to co musí. Já to neplatím.
Dám tam 0w-30 a pak - v případě nějakého průšvihu - zaplatím komplet servis.
A to by asi levné nebylo.
asd1
Podívej se do návodu,0w30 je dovolený olej, i interval 15kkm/1rok. Takže žádné prusvih=můžeš za něj ty.
Úvěr = vlastnik jsi ty,měl bys mít i pravomoc kde a jak se bude servisovat. Podmínky jsou pro prodlouženou záruku,musí se dodrzet plán údržby.
Olej ti vymění každý servis,i ty sám. Auto nevi že se vyměnil pokud to nezadas.
Škodovka nema zájem aby ti motor vydržel 300kkm+,ale aby přežil záruku a tvářil se ekologicky...
Dává to co musi,platí oni = proto nechávají interval 2 roky,vyjde je to levněji.
hodnocení

V návodu (podle VIN) to píší takto:

Specifikace

Správnou specifikaci motorového oleje pro Váš vůz zjistíte v odborném servisu.

Pokud nemáte k dispozici olej správné specifikace, je možné do nejbližší výměny oleje použít max. 0,5 l oleje následujících specifikací:

VW 504 00, VW 508 00, ACEA C3, ACEA C5

asd1
A v odborným servisu je manuál kde je dovoleny zkrácený interval 15kkm/1rok a olej 0w30 vw504 c3... kdo se nezajímá ten se to nedozví,servis tohle neřekne.
Predplaceny servis a dlouhý interval - zas jen způsob jak z hejla vytáhnout co nejvic penez s minimalnimi náklady, vcetne zkraceni zivotnosti motoru a tim i celyho auta...
trtr

Jo na ŠkoFin, ale dobře vědí, proč mají long life a 30t km na výměnu. Cílem je auto tzv. načnout a pak bude servis druhým domovem auta, hned po garáži. Pokud si dupnete a necháte i u nového auta vypustit první olej třeba po 5-8t km a pak 10-15t km, tak uvdíte nejdříve cukání a pak to udělají, ale budou naštvaní, protože do budoucna se nepodařilo motor "poškodit". Smutné, ale je to tak.

Měli jsme kdysi fabii 1.2 HTP. Novou
Vyloženě se tam psalo, vyměnit olej po 5 ti tisících km. Zpočátku kdy se motor zajíždí.
To jsme udělali. Pak měnili každých 10 tkm
Mělo to 160 000km a motor jak rybička. Průser nejen tehle motorů je interval 15 tkm
Řídil bych se tím co píše asd1
trtr

HTP je katastrofa, to bylo na žalobu. Vymyslet hlavní olejový kanál a filtr oleje poblíž výfuku, kde se to doslova griluje, mohl jen blbec. Doufám, že ten konstruktér už nic nevymýšlí.

Ještě horší byl katalyzátor hned u svodů, co se prehrival, rozpadal a kousky se nasály zpět do válců.
trtr

Jo, tam je špatně všechno. Jediné plus je snad to, že se nemůže potkat (nebo to byla 1.4, už nevím), ale případná generálka je stylem výměny polobloku -> vše zalisováno.

asd1
HTP než zkrátili napinak tak se i potkaval, stačilo nechat stát na kvaltu v kopci..
Nepotkavaci je 1,2 8V FIRE,což je úplně jiný level kvality než ta parodie na motor..
Já vím, že HTP 40kW není vzorem odolnosti, ale těch 160tkm to dalo a motor v cajku, výkon, spotřeba, emise bez uplácení. Pak šla do fabie světa a koupil se Focus.
Stejně věřím, že kdyby olej měnili v HTP každý 10tkm, bylo by to lepší.
asd1
Nepotkavaci je 1,2 8V FIRE,což je úplně jiný level kvality než ta parodie na motor..
To sice jo, ale cokoliv italský je pro většinu lidí synonymum klumpu
@beryJeště horší byl katalyzátor hned u svodů, co se prehrival, rozpadal a kousky se nasály zpět do válců.
Je to možný, ale nás něco takovýho nepotkalo. Sám mám Alfu 156 z roku 1999, TS. žádný facelift a tak-jeste nevychytaná. A přesto Sednu, otočím klíčkem a jedu do prdele. Taky to je o zacházení s autem. Některý lidi rozbijiou kovadlinu
*Některý lidi rozbijiou i kovadlinu
Trtr
HTP je katastrofa, to bylo na žalobu. Vymyslet hlavní olejový kanál a filtr oleje poblíž výfuku, kde se to doslova griluje, mohl jen blbec. Doufám, že ten konstruktér už nic nevymýšlí.
Tak tam měli dodatečně namontovat kryty proti žáru, při svolávačce.

hodnocení

0x

1. Čí je auto? Vaše nebo Škofinu? Leasing nebo úvěr?

2. Cena není podezřele nízká a oleje z Polska (např. od Allegra) jsou běžné oleje z běžných rafinerií.

hodnocení

Úvěr.
Ale nedovolili mi ani nastavení intervalu výměny oleje po roce. Tedy myslím v tom "systému auta".
Zřejmě to zakázané nemám, ale na vlastní riziko. A za moje peníze.

Předpokládám že když do továrního servisu zajedu po roce a budu chtít vyměnit na své náklady olej tak že to udělají. A ten další rok ho zase vymění na své náklady. Optám se až tam pojedu na přezutí gum.

Jen tak mimo-jak poznají, že si vyměníte olej v polovině normy stanovené a prováděné autor.servisem a dáte si tam olej zakoupený třeba na olej.cz za poloviční cenu splňující normy pro ten který motor?! Běžně vypustí-vysají oleje a dají nový nic víc neudělají natož pak ještě zkoumat zda je tam předepsaný olej.

Zkušení - rozuměj Ti co ví záludnosti některých motorů , např 1,2THP nebo 1,6VTI od Stelantis, pravděpodobně i od VW, toto běžně dělají ani by padla zýruka !

Ještě poznámka- je vhodné si poznačit na těle filtru abyste při výměně v servisu měl jistotu že měnili i ten!

@diesel
Ještě poznámka- je vhodné si poznačit na těle filtru abyste při výměně v servisu měl jistotu že měnili i ten!
Máš pravdu! Často ho jenom ostrou hadrem a striknou silikon.olej aby vypadal jak nový.

hodnocení

0x
Njn český zázrak jménem škoda...včera jsem byl na garancce se suzuki a olej v servisu vychází na 300kč za litr kup ho kdekoliv jinde, i neoriginální, stačí dodržet normu. Výměn ho klidně i sam a dříve. To nikdo nepozná, dělám to takhle už roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]