Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškození kabelu od nabíječky

Od: otik® odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak opravit kabel od nabíječky autobaterie Ctek mx5. Viz přiložený obrázek. Kabel je povytaženýz ochraně přechody konektoru.
Díky za pomoc.

Poškození kabelu od nabíječky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud jen vytažená, měla by jít máznout gelovým sekundovým lepidlem a rychle natlačit zpět do ohebné průchodky. Napřed nacvičit bez lepidla. ale musí jít zatlačit až dovnitř, ne jen pár mm. Dělejte to v teple, dá se i opatrně nahřát.

Pokud by byla obava, že lepidlo zatuhne brzy a nedovolí úplné doražení, tak bych to tam nacpal bez lepidla a lepidlo natlačil dovnitř těmi žebry apk dotlačil dovnitř izolaci. Nejdůležitější je, aby to bylo zalepené tam, kde to vstupuje do plné části průchodky, o žebra moc nejde, ty jen zvětšují poloměr ohybu drátu.

Pokud to nepůjde (sle myslím, že půjde), tak dřív se to prostě omotalo izolačkou, aby to bylo překryté a mechanicky se to nenamáhalo.

Pokud je na opačném konci kabelu demontovatelná koncovka, tak ji sundat, do toho poškozeného místa natlačit trochu lepidla z tavky a celé to s přesahem stáhnout tak třemi smrťovacími bužírkami.

Nebo se dá koupit tekutá izolační páska. I ta vulkanizační guma z odkazu od dabel funguje.

Prostě cokoli, co to mechanicky zafixuje, aby se to neukroutilo a netahalo jen za dráty. Zvlášť v mrazech jsou ty izolace náchylné na praskání.

doplněno 14.02.25 00:06:

Úplně nejlepší by ale bylo tu krabičku lousknout a kabel vtáhnout zevnitř. To nejde? Tipoval bych to jen zacvaknuté, takže by to mělo jít třeba trsátky, jako mobil.

hodnocení

Bohužel konektor je zatavený, rozdělat jej = jej zničit. Druhý konec jde přímo do těla nabíječky, ale ta je snýtovaná.
Kabel jde zatlačit do konektoru zpět. Zkusím ten trik s lepidlem. Díky za radu .
Chce to to gelové a hlavně kvalitní, ne nějaké z Kiku za 10 Kč.

hodnocení

1x
Přerušený to zatim neni takže to stačí přeizolovat ja bych to vzal textilní elektrikářskou izolační páskou a přes to bych dal surovou gumu unihobby.cz/...

riva
hodnocení

0x
Tavnou pistolí takové místo překryji vrstvou plastu z tavné tyčinky.

hodnocení

0x

Omotal bych to vulkanizační páskou a víc neřešil. A příště rozpojoval za konektory a ne tahem za šňůru.

doplněno 14.02.25 12:22:

Nebo zkuste tento roztok z Alíka. Mám ho doma, zatím jsem nezkoušel. video.aliexpress-media.co/...

bear
hodnocení

0x

Stačí kabel chytnout za jeden konec a tam držet a fixovat vnitřní žíly a druhý konec postupně hladit (sjíždět prsty jedním směrem), aby izolace popojela po žílách zpět. Hlavně musí být kabely zahřáté. Pak to jde snadno, jinak izolace praskne.

Tohle se stává, když se někdo ke kabelům chová jak k prádelní šňůře. Bužírka izolace prostě vyjede.

hodnocení

Ani by mě nenapadlo rozpojovat konektory tahem. Navíc v konektoru je zajišťovací klip.
Spíš je to od běžné manipulace. Na k9nci jsou pak svorky a ty pořád o něco zachytávají.
Ale díky za tip. Vyzkouším...
bear

Nemyslím tahání za konektory i když i takto dojde k onomu poškození.

Myslím rovnání poohýbaného kabelu třeba při balení nabíječky nebo za mrazu u auta při manipulaci s kabelem.

vernon
hodnocení

0x
Zalepil bych to sekunďákem. A příště si kup kvalitní nabíječku...
krtek6

docela by mě zajímalo co je pro tebe kvalitní nabíječka...protože tohle je jedna z nejlepších:-D

vernon
Není. Je to šunt. Mechanická odolnost minimální a často nedobije baterku doplna a nikdo neví proč. Měl jsem jí. Je to takový přeceňovaný, předražený zmetek.
Teď mám Exide 12/7 a je to úplná pohoda.

Jak poznáš podle poškozeného kabelu kvalitní nabíječku nevím... Spíš se zeptám k čemu potřebujete nabíječky? 30 let jsem nikdy nabíječku nepotřeboval... Tedy podle politiky některých lidí co máte za baterie nebo za auta? Proč si nekoupíte nějaké spolehlivé... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]