Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolo skřípe

Od: tomik® odpovědí: 7 změna:
Zdravím potřeboval bych radu levé přední kolo mi skřípe jako kdyby tam byl kamínek malej občas to dělá kolo jsem sundal a zjistil jsem že je tam povolený šroub na první pohled jsem absolutně neznalec mám ho dotáhnout ať vyřeším tím problém nebo je zavadah někde jinde nebo mám hledat odborný servis díky za info
Kolo skřípe
Kolo skřípe #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

1x

řešil jsem loni. měl jsem auto u jednoto servisáka a ten nic nenašel, tak jsem mu práci zaplatil a jel k jinému, který vytáhl kamíne a tvrdil, že nechápe, jakto že ho ten předtím neviděl. tak jsem poděkoval a zaplatil podruhé...

hodnocení

1x
Vždyť jsou tam nové kotouče i destičky..Dělal to servis? Nebo vy? Může být ohnutý kryt kotouče-štít...a ten může skřípat o kotouč..Zkontrolujte,zda se nedotýká..můžete ho odehnout rukou..
hodnocení

Servis měsíc zpátky
Tak zkuste to co jsem vám psal a když to nepomůže, tak zkuste "reklamaci"..

ttt
hodnocení

0x

to je jen pojistny sroub, to muzes dotahnout doma. (pojistny, aby drzel kotouc, kdyz sundas kola)

kotouce drzi na 5-ti sroubech - diskach

hodnocení

0x

Ten šroub určitě není to, co způsobuje skřípání. Často bývá kamínek mezi brzdovým kotoučem a krycím plechem za ním. Šroub každopádně dotáhněte, když takhle vyčuhuje, může bránit dokonalému dosednutí kola na náboj a kolo pak správně nedotáhnete. To může mít dost vážné následky.

hodnocení

0x
Môže to byť naozaj kamienok - obľúbená to výhovorka záručného servisu.
Ten šeoub je len poistný, aby sa kotúč pri zložení kolies neposúval. Za jazdy ho držia šrouby kolesa. Ak je kotúč voľný, bolo by fajn zmerať mu hádzavosť a prípadne vyčistiť jeho dosadaciu plochu. Mohol tam zapadnúť nejaký bordel. To samotné nebude spôsobovať škrípanie, ale skôr nepravidelnosť a vybrácie pri brzdení. Taktiež to bude viesť rýchlejšiemu opotrebovaniu.
Pokiaľ to ale škrípe pri normálnej jazde, prípadne PO uvoľnení brzdového pedálu, ale počas brzdenia nie, problém bude v tom, že brzdová platnička sa dostatočne neodsunie od kotúču. Môže byť zaseknutá samotná platnička v držiaku brzdového strmeňa, môžu byť zatuhnuté vodiace čapy plávajúceho strmeňa, zatuhnutý brzdový piest, prípadne pripchatá brzdová hadička.
Ide s kolesom zatočiť? Založte ostatné pneumatiky tehlami, aby sa auto neposunulo a vyraďte / odbrzdite ručku. Nemusí to ísť hladko ako na bicykli, ale jednou rukou by malo ísť za použitia menšej sily pretočiť. Pritom sa nôže ozývať nepríliš hlasité škrípanie ako sa brzdová platnička voľne dotýka kotúča. Len o niečo väčšia sila ako napr. otáčanie bubna otvorenej práčky rukou. Ak s tým budete zápasiť, bude potrebné identifikovať dôvod a opraviť ho - napr. vyčistiť a premazať pohyblivé časti bŕzd.
Nie je to - až na piest a brzdovú hadičku - nijak náročné. Budete ale potrebovať dve (tri) rôzne mazivá, nejaké základné náradie a ušpiníte sa. Podrobnosti, prípadne, s ďaľšími poradíme neskôr.
doplněno 06.02.25 16:39: PS: Taktiež to môže spôsobovať ohnutý krycí plech z vnútornej strany (nie je ho vidieť na fotke), prípadne nejaká chýbajúca pružinka odťahujúca platničky (skontrolovať podľa rozkresu dielov).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]