Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmena pojistovny-neplacene povinne ruceni

Od: jitkagn odpovědí: 24 změna:

Dobry den, prosim o vyjasneni tohoto problemu. dne 0208.2009 jsem uzavrela v jedne pojistovne smlouvu na povinne rucei, rocni splatka mela byt zaplacena k 3.08.2010. Nekolik dni pred timto terminem jsem dostala nabidku od jine spolecnosti, ktera byla zhruba o polovinu levnejsi nez castka kterou jsem mela zaplatit pojistovne u ktere jsem zatim pojistena, jelikoz jsem nemohla dat vypoved( 6ti tydenni lhuta ) poradili mi at starou pojistovnu neplatim s tim ze az mi prijde upominka daji mi vedet ze jestlize do nejakeho terminu nezaplatim bude mi smlouva zrusena, a pak si budu moci uzavrit smlouvu novou, u te vyhodnejsi pojistovny. Zatim ubehl zhruba mesic, ale zadny dopis od pojistovny mi nedosel, nechci aby se to tahalo, jak mam podle vas postupovat? Auto potrebuji takze bych rada nemela potize. dekuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

S největší pravděpodobností obdržíte upomínku k zaplacení pojistky, kterou budete muset uhradit včetně penále, bude-li požadováno. Jestliže Vám toto poradili u konkurenční pojišťovny, tak jste se měla dotázat, zda za Vás tento dluh uradí. Navíc jakmile dojde k ukončení pojištění z důvodu neplacední, riskujete provozování nepojištěného vozidla a tím i pozornost ČKP, která bude tvrdě vyžadovat sankci za provozování tohoto vozidla.

Řešením je buďto dohoda s pojišťovnou o ukončení smluvního vztahu k nějakému vhodnému datu a když toto nebude možné, tak ukončit pojištění např. dočasným vyřazením vozidla z registru (třeba jen na hodinu), nebo fiktivní smlouvou o prodeji auta.

sasdax*
hodnocení

0x

Děláte pěknou kravinu. Pojišťovna zruší pojijštění zpětně a Vám příjde upomínka z ČKP.

cyril*

Ale no tak! Jak může přijít upomínka od ČKP, když existuje platná smlouva o pojištění?

sasdax*

Pojišťovna zašle poslední upomínku do vlastních rukou kde je napsáno, že pokud pojištění nezaplatí, zruší pojišťovna povinné ručení ke dni převzetí této upomínky. Takže 1.8.2010 převezmeš upomínku. Do 1.9.2010 platí lhůta na zaplacení. Pokud pojišťovně nedojdou peníze na účet, počkají až jim dojde z pošty doklad o převzetí upomínky kde je stanoveno datum převzetí a pojistku zruší. Takže klientovi třeba 20.9.2010 příjde z pojišťovny dopis s upozorněním že od 1.8.2010 má zrušené povinné ručení. No a co člověk udělá až mu tento dopis dojde? Jde se pojistit. Ale co to období od 1.8.2010 do 20.9.2010? Auto je nepojištěno.

Samozřejmě že data jsou smyšlená a prodleva může být i delší. Jen si dávejte pozor na to, že pokuty jsou cca. 3x dražší než povinné ručení.

Takže rady expertů, počkejte si až vám dojde dopis že vám pojištění zrušili a pak si udělejte pojištění nové je trošku mimo. Kdo se v tom orientuje dokáže poradit správně a včas.

jarda3*

No taky se da uzavrit presne ke dni zruseni nebo drive pojisteni u jine pojistovny, ne? Nic snad nebrani mit pojistene auto 2x po nejakou dobu...

jitkagn

presne to si myslim take, zda se mi divne ze jde zrusit zpetne smlouva, ktera je dosud platna, maklerka te nove pojistovny mi rekla, ze dosud mi bezi stara smlouva i kdyz ji neplatim. V upomince mi bude stanovene datum do ktereho bych mela zaplatit, aby mi pojistne nebylo vypoveseno, v pripade ze nebude, k tomuto datu mi bude vypovezena smlouva s tim, ze zpetne po mne budou chtit doplatit jen obdobi kdy mi bezela smlouva, tedy ode dne skonceni placene smlouvy az po den kdy mi smlouvu zrusili. a ja si ihned druhy den uzavru smlouvu novou... nevim kde je hacek, jestli je to takto tak mi precenic nehrozi... radeji se ale rada poradim

sasdax*

Potom napiště jak jste dopadla. Hlavně od kdy jste uzavřela novou pojistku a potom k jakému dni Vám ji stará pojišťovna vypověděla.

cyril*

Pečlivě si pročtěte VOP k pojistné smlouvě a tam je vše konkrétně popsáno. Jestliže tam podle Vás nebude to, co hledáte, tak je to v zákoně o pojištění. Z těchto materiálů musí vycházet i všichni zaměstnanci a poradci pojišťoven.

sasdax*

Zánik pojištění

1. Pojištění zaniká:

a) uplynutím doby, na kterou bylo pojištění odpovědnosti sjednáno;

b) dnem následujícím po marném uplynutí jednoměsíční lhůty stanovené pojistitelem v upomínce k zaplacení dlužného pojistného nebo jeho části, doručené pojistníkovi; lhůtu stanovenou k zaplacení pojistného nebo jeho části lze před jejím uplynutím dohodou prodloužit;

c) výpovědí pojistitele nebo pojistníka doručenou nejméně 6 týdnů před uplynutím pojistného období; pojištění zanikne uplynutím pojistného

období;

d) dohodou smluvních stran; v této dohodě musí být určen okamžik zániku pojištění a způsob vzájemného vyrovnání závazků;

e) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli

změnu vlastníka tuzemského vozidla;

f) dnem, kdy vozidlo přestalo jako vozidlo fyzicky existovat;

g) dnem vyřazení tuzemského vozidla z evidence vozidel;

h) odcizením vozidla; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky

přijala oznámení o odcizení vozidla.

2. Pojistník je povinen skutečnosti uvedené v odst. 1 písm. e), f), g) a h) tohoto článku bez zbytečného odkladu pojistiteli písemně oznámit

a doložit.

3. Po zániku pojištění odpovědnosti je pojistník povinen bez zbytečného odkladu odevzdat pojistiteli doklad o pojištění a zelenou kartu, pokud

byla vydána.

cyril*

Nevím sice, proč reagujete na můj příspěvek určený tazateli, ale i tak je možné, že každá pojišťovna má své vlastní VOP a zrovna tyto nemusí doslovně platit pro tento případ.

sasdax*

Pojišťovny co se týká vozidle mají VPP téměř totožné (teda co se týká zániku pojištění). A prakticky platí pro téměř všechny druhy pojistek.

A píšu proto, že jsi začal mluvit o VPP (všeobecných pojistných podmínkách). Co je VOP...asi něco podobného jinak řečeno :)

rv*
hodnocení

0x

Smlouvu jste měla vypovědět do 6 týdnů před jejím ukončením. Takto máte auto stále pojištěné u původní pojišťovny, i když nezaplatíte. Po čase (obvykle půl roku) vám původní pojišťovna pojistku zruší z důvodů neplacení a bude chtít doplatit nezaplacenou poměřnou částku. Pak se můžete pojistit jinde. Vadí-li vám to, "prodejte" dnes auto známému a zítra běžte s kopii kupní smlouvy na původní pojišťovnu. Známý vám auto vrátí, že má třeba špatný lak, má na to právo. No a vy to neznámíte původní pojišťovně, není to vaše povinnost. Původní pojišťovna vás do cca 14 dnů vyrozumí o ukončení pojistné smlouvy.

jitkagn
hodnocení

0x

no tak to je ok ne? cestina je cestina, tady je to cerne na bilem ) dnem následujícím po marném uplynutí jednoměsíční lhůty stanovené pojistitelem v upomínce k zaplacení dlužného pojistného nebo jeho části, doručené pojistníkovi; lhůtu stanovenou k zaplacení pojistného nebo jeho části lze před jejím uplynutím dohodou prodloužit;

takze v upomince mi bude dana nejaka lhuta a az upline, nezaplatim-li, den pote mi je smlouva zrusena, a kdyz ja ten samy den uzavru pojistku novou, nebude tam ani den bez pojisteni, maimalne po me bude chtit stara pojistovna zaplatit obdobi do dne kdy byla/ bude smlouva vypovezena. je to tak?

sasdax*

Je to tak. Je to 32 (31) dní od převzetí upomínky. Já neříkal že to nejde. Jen spousta lidí čeká na ten dopis a pak se diví. Vlastní zkušenosti. Nahoře to bylo možná trošku nesrozumitelné. Nemyslel jsem že to zruší k datu převzetí, ale k tomu jednomu měsíci od data převzetí. Vy jste to napsal správně.

doplněno 31.08.10 14:31:

Napsala :) A ano pojišťovna bude chtít zaplatit za dobu kdy jste ještě byla pojištěna.

cyril*

Ano, je to tak. Počítejte však i stím,že mimo úhrady dlužného pojistného budou požadovat s největší pravděpodobností i penále. Proto si myslím, že řešení, které jsem Vám radil hned na začátku je nejschůdnější.

sasdax*

Žádné penále. Pojišťovně náleží pouze pojistné za dobu trvání pojištění. A zase ruku do ohně bych za to nedal. Čerpám z podmínek Generali a tam to tak je. Na trhu jsem viděl už různé hrůzy, třeba že klient musel platit zprostředkovateli za sepsání smlouvy, nebo výpovědi. Raději nebudu jmenovat, aby neproběhla zase nějaká žaloba.

cyril*

Neuvedl jsem, že to penále tam bude na 100%, ale že by si jej firma jen tak nechtěla naúčtovat? Navíc ze zákona na to právo mají a v případě plnění z této neuhrazené smlouvy se majitel vystavuje dalším nepříjemnostem. Za zmínku rovněž stojí i to, že v případě nezaplacení dlužné částky včas nebo vůbec, může se klient dostat velice snadno do databáze dlužníků a pak pro neuhrazení pár korun nemusí od finančních společností dostat v budoucnu žádný úvěr.

nu*
hodnocení

0x

předpokládám že tím nepojištěným autem jezdíte jinudy než já, pokud ano, klidně čekejte dál, než uběhne další měsíc a další měsíc...a další měsíc...čím déle budete čekat a jezdit nepojištěným autem, tím víc ušetříte...

jitkagn
hodnocení

0x

odpovidam NU

Vazeny/ Vazena po tom jezdeni se taky zastavte a ctete a ctete a ctete az to pochopite... ja auto pojistene mam az do doby co dostanu vypoved na kterou cekam, abych si auto ihned mohla pojistit u jine pojistovny... penize mi nastesti nechybi...Asi to bylo na Vas moc radek a nepochipil jste nic, to ale nevadi, to bude lepsi

nu*

Vážená paní, já jezdím jen pojištěnými auty, když jsem měl na auta, měl bych mít i na pojistku, pojistku neuzavírám tam, kde mají X-měsíční výpovědní lhůty a kde mi dávají okatě najevo, že je zajímají jen a jen moje peníze, ale tam, kde se slušně dohodnu...Občanský ani obchodní zákoník neznemožňuje pojišťovně ukončit pojistnou smlouvu okamžitě dohodou, poté co klient o ukončení požádá, a nezakazuje to ani zákon o povinném ručení, přesto žesituace kdy a jak pojistka zaniká dost podrobně popisuje...

Kdyby jste se podívala do historie, tak už tady bylo několik příspěvků lidí, kteří také čekali, že je pojišťovna celý život povede za ručičku, po nezaplacení splátky jim údajně žádná upomínka nepřišla,. až po čase upomínka rovnou z ČKP společně s výzvou k uhrazení dlužného popistnébo včetně penále dle zákona...Tak nečekejte, nežvaňte tady, zvedněte zadeček, jděte se do pojišťovny slušně domluvit na okamžitém ukončení pojistky a obratem uzavřete jinou a jinde...

sasdax*

Můžu se zeptat jakou pojišťovnu máte? Na domluvu totiž musí být dva a ve valné většině případů to není ten člověk na pobočce. Pojišťovny nejsou totiž tak blbé, aby ukončovali pojstku kdy se klientovi zachce, ale postupují dle pojistných podmínek. Dohodou pojistka zrušit lze, ale za odůvodněných případů. To že jste si vybral jinou pojišťovnu není závažný důvod. Pojišťovna není charita, ale firma založena za účelem zisku.

nu*

ale já také nejsem charita, abych cpal do chřtánu peníze někomu, kdo si mě jako klienta neváží,a když se pojišťovně nezdá jako závažný důvod k ukončení smlouvy skutenost, že mi jiná pojišťovna dá slevu 3 tisíce, tak ať mi tuto slevu nabídne sama, z důvodu, aby si mě jako klienta udržela, nebo jí sdělím, že pokud ne, přijdu za půl hoďky s velkým TP, kde budu mít potvrzeno, že je auto dočasně vyřazeno a smouva tím ze zákona zanikne...pro mě je závažným důvodem vyhození 3 tisícovek z okna, pro koho ne? je tady někdo takový?

Každý podnikatel podniká za účelem dosažení zisku, ale co je pro koho výhodnejší, prodat jednu předraženou službu za den, nebo prodat dvě stejné služby za poloviční cenu?

nu*

když mají být na domluvu dva, tak půjdu tam, kde se domluvím, a o tom, kde jsem se nedomluvil povím všem známým...tak jsem například dnes slyšel, že třeba ČSOB pojišťovna má 6 týdenní výpovědní lhůtu a patří mezi nejdražší pojišťovny...Tak proč tam pořád lidé lezou a proč se tat ofirma ještě nepoložila?

repak*
hodnocení

0x

A to mluvíte o pojistném na období 2.8.2009 - 1.8.2010? Jako že jste nezaplatila dosud žádné pojistné? Nebo o pojistné na období 2.8.2010 - 1.8.2011? Poněkud podstatný rozdíl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]