Zdravím dnes jsem měnil termostat a3 1.9 ahf 81kw. S původním se vůbec auto neohřálo ručička teploty se hnula až když jsem stál nějakou dobu na místě na volnobeh. Takže jsem dnes měnil za originál co mi dali ve škoda dílech auto už normálně ohřívá ale problém nastal v tom že po chvíli se mi rozsvítila nizka hladina chladící kapaliny. Jdu kouknout a nádobka Prazdna kapalina stékala někde za zadu po olejové vaně. Nejspis přepad. Při otevření nádobky se chladící kapalina vrátila kousek pod minimum. Napadá vás někdo čím by to mohlo být? Mě jedině špatně ovzdusneni dělal jsem to tak že jsem dolil chladící kapalinu a nastartoval s otevřením víčkem od chladící kapaliny a nechal pár minut na volnobeh, a co bylo potřeba jsem dolil. Máte někdo zkušenost nebo jak jinak to ovzdusnit? Děkuji moc
Mačkejte rychle a opakovaně gumovè hadice k chladiči a dolévejte. A taky tomu chvilku nechte. Ale aby to šlo tak rychle přepadem, je nějaké divné. Jestli to spíš neteče někde jinde.
tdia3
Mačkal jsem ale pravda je že chvilku no. Hlavně předtím tam únik nikde nebyl. Lehce prokapavala hadice o které vím ale nebylo potřeba nic dolévat za 3 měsíce. Moc jsem to neprochazel na dílnu pojedu koncem týdne ale jen mě zajímalo jestli nemá někdo podobnou zkušenost nebo co jsem mohl udělat špatně.
Vono to tesněni muže bejt jen načatý a když to jede na velkej okruh tak se to neprojeví Cos dal za značku termostatu? Ještě zkus vyměnit víčko expanzky a prověř zda neni přicpaná ta tenká hadička co de do expanzky a zda zni na volnoběh proudí voda
Špatně si to odvzdušnil. Termostat tento motor má blbě na zpátečce. Takže pokud je tam vzduchová kapsa, tak termostat nemá jak otevřít. Musí být zaplaven horkou vodou, aby otevřel.
Z tohodle důvodu se naplnění kapalinou neuspěchává a promačkávají se hadice se zavřeným víčkem v expanzce. Případně se hadice před termostatem povolí a až protéká, tak se opět nasune.
Přetekla ti expanze, protože jsi přehřál vzduch v systému a ten to tlakem vyflusal expanzkou a vzal pár ml kapaliny sebou.
Pokud se tímto špatným postupem nezavařil motor a nefouklo těsnění pod hlavou z přehřátí vložek bez vody, tak se nic nestalo.
Správně se odvzdušňuje soupravou s odvakuováním systému. Kapalina pak tam sama zateče.
Nikdy sem u rotaček nemusel při vyměně odvzdušnovat nanejvíš sem to projel otevřel víko expanzky a nechal fouknout
tdia3
Jo je pravda že jsem to neudělal jak jsem měl nechal jsem chvilku otevřené víko expanzky cca 2 minuty na volnobeh a pak zavřel. Co všude koukám měl jsem to nechat do zahřátí na provozní teplotu. Zkusím uvidím díky
bear
Měl jsi tam prostě hodně vzduchu. Normální jev, který je nebezpečný pro těsnění a blok s hlavou motoru (tepelný šok).
Stejně se chová i vadné těsnění pod hlavou, kdy vzduch se tam dostává ze spalovacího prostoru.
dabel: Výměna termostatu vypustí všechnu kapalinu. Pokud měníš kapalinu jen vypuštěním chladiče, tak ti vždy v motoru něco zůstává. Hlavně u termostatu, což je lepší pro jeho prvotní otevření po výměně kapaliny. Stejně tak starý termostat nemusí zcela těsnit i když zavírá. Potom se voda lépe proleje mezi okruhy.
tdia3
Teď jsem to zkoušel s otevřenou expanzi nádobou ohřál na cca 85 stupňů na volnobeh. Od začátku mi to teče vepředu přijde mi že od termostatu, a zezadu jakoby za vanou to kape. Topení topí hadice vůbec tvrdé nejsou. V expanzní nádobe nebubla jen se třepe kapalina motorem jak běží. Takže asi špatne daně těsnění u termostatu hlavně divné je že ani při 90 stupních je teplá jen horní hadice. Je to prý originál termostat ale byl za 290kc je možné že to fakt mohl být origo? Za ty prachy,?
bear
Kapat to nikde nemá. Máš to blbě složené nebo je tam někde netěsnost ať už špína (montoval jsi přírubu s termostatem na zoxidovaný blok) nebo vadné těsnění příruby či spona hadice, atd...
Termostat se chová jako kohout reagující na teplotu vody. Do cca 80C je zavřen a chladičem voda nekoluje.
tdia3
No rozeberu to ale ten termostat divný že nefunguje dal jsem to jak by to mělo být ale prostě ohrato na 90 stupňů a hadice studena. Rovnou koupím novou expanzní nádobku ta tam bude určitě původní.
Ale zase se nenechte zmást, teploměr na palubovce ukazuje 90 cca od 80 do 100, ale třeba můj nový termostat podle měření otevírá cca od 87 °C, takže to, že vám teploměr ukazuje 90 ještě neznamená, že bylo skutečně dosaženo otevírací teploty. Správnou teplotu musíte vyčíst přes VAG.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.