Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kde koupit kvalitní auto (ojeté), resp. jak mít jistotu, že auto bude mít skutečně dobrý stav. Podle recenzí mají bazary jako AAA Auto opravdu špatné recenze, takže takovýmhle bazarům se chci raději vyhnat. Vyplatí se vzít někoho, kdo rozumí autům, na prohlídku toho auta? Chci koupit “ojetinu”, nevadí mi škrábance a různé drobné poškození z užívání, ale nechci, abych do to “narval” další peníze za opravy už během prvního roku vlastnictví. Děkuji
Ojeté auto z bazaru nemůže být z principu kvalitní tak, jak to požadujete. Taková auta se prodávají v sociální bublině (rodina, známí). Proč by skvělé auto někdo dával do bazaru, to nedává smysl.
Bazary smysl dávají, ale je potřeba počítat s tím, aby měl člověk tak +20% ceny ještě na opravy.
První auto jsem koupil z bazaru. Nájezd 90 tisíc. Byl to Renault. Za 5 let jen standard údržba a s nájezdem 150 šel dál. Druhé auto prodával klučina v bazaru kde pracoval, auto bylo na jeho mamku a přepis proběhl s ní. Nájezd opět 90 tisíc a zatím 3 roky opět jen klasická údržba. Tak kde je problém? Neuspěchat to a hezky hledat.
Já koupil výborné auto ve skvělém stavu přímo z bazaru Toyoty. Majitel si kupoval novou, a toto nechal na protiúčet, v té době šestileté auto se 130tkm. Bazar dával i roční záruku, auto dostalo novou origo baterii přes předaním, i nové baterky do klíčků. Dodnes ho mám, bude mít 11 let a kromě běžných věcí (olej/kapaliny, svíčky, řemeny) jsem předloni musel nechal dát nové zadní brzdy (opotřebené použitím) a sklo (šutr). Jinak servis nula, totálně spolehlivý držák.
Lepsi/horsi není ani bazar Monte Carlo Podstatné je jak probíhá příprava na prodej a jak se staví k reklamaci. Přes bazar jsem auto prodaval,nechtělo se mi shánět kupce a aby stalo na zahradě. Pak jsem to auto potkal a mluvil s kupcem - nalestili,vychvalili,zatajili vady a prodali jako top stav. O vadách bazar vedel,místo opravy nebo aspoň upozorneni to kupci zatajil. Bez soudu by z nich nic nedostal,tak to opravoval za svoje (jedna byla brzdy-zarezly třmen a jedno kolo nebrzdilo)
Oni se teď hodně zaměřují na elektromobily a dobře se jim to daří. Každý vykoupený vůz má prověřenou baterii, jiný ani nevykoupí. Zákazník pak má doklad o stavu baterie a další možnost testu po roce zdarma. Aspoň taková osvěta, když se toho lidi tak bojí.
"Tak můžete to být pravda, ale už i x lidí koupilo čorku, tak potom jak důkladně to kontrolují."No holt podvodníci jsou všude. K té kontrole, známý (už je to hejno let) koupil v Áčkách Pašíka , jezdil s ním snad3-6 roků, když se vyskytla nějaká vážnější závada. Díky tomu že auto dal do autorizovaného servisu-tam při hlednání ND dle VIN zjistili že auto bylo někde kradené s padělanými doklady. Stanovisko autora a výrobce bylo , že běžnými postupy při lustraci vozodla na toto NIKDO nemohl přijít! Dotyčný v Áčkách dostal nabídkou- vrácení KC- 1/2 z amortizace , nebo rovnou u nich pořídit jiné s e snížením ceny, viz předchozí věta.
Když vidím, jak se totalky z Německa vozí do Polska a pak se u nás prodávají jako zánovní nehavarované z Německa, tak se tomu ani nedivím . Papíry čisté, všechno čisté a auto má ještě o 200tis km méně, no nekup to
Áčkám se prodeje ev znásobily, poptávka převyšuje nabídku. Navíc to není takový los do loterie jako u spalovaku, kde nevíte, co je špatně. U ev stačí zkontrolovat podvozek, baterku vám prověří oni a je hotovo.
Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takými slovami "kvalitní auto"?
Kolik tak do toho chceš vrazit, co s ním chceš dělat (oblíždět akce v okolních hyperqelbech a na dušičky se jet poveselit na hrob předků, jezdit každý den ve čtyřech 500km po dálnicích, jsi řemeslník a budeš vozit vercajk a matroš na zakázky, chceš ho jako kundolap..)?
Pokud osobně neznáte předchozího majitele auta (ideálně to není přímo rodinný přislušník), nebo to není vaše služegbní auto, které odkupujete od firmy a použivl jste ho jen Vy, pak jistotu nebudete mít nikdy a nikde (rozhodně ne "absolutní" jistotu).
Ano, vzít si s sebou někoho kdo autům rozumí (ideálně přímo té značce co chcete kupovat) je velmi rozumné.
Jsou i služby nabízející kontrolu nezávislým technikem, třeba automato. Větší šance na úspěch bude sledovat soukromou inzerenci s vyšší prodejní cenou než stejná auta jinde. Některé bazary taky nabízejí "záruku" za příplatek.
Auto není mobil nebo počítač. Auto vždy vyžaduje provozní náklady a pravidelné výměny provozních náplní, jako je olej v motoru, brzdovka, chladící kap., filtry a nebo díly podléhající opotřebení jako brzdy nebo pneu či ložiska v kolech.
Pokud auto končí v bazaru, tak ho tam nikdo nedává v bezúdržbovém stavu po servise. Mnohdy tam jsou auta, která ani neudělají bez servisního zásahu platnou STK a ME.
Kvalitní auto si musíte udělat sám. Tedy koupit se schopnou kastlí a motorem a pak vše vyměnit a udělat nové náplně včetně převodovky. Pak vzniká auto na které je spoleh a které chcete.
Jinak jste jen naivní nebo tomu totálně nerozumíte. Pro takové je prodej zcela nových aut. Ne trh ojetin.
"nechci, abych do to “narval” další peníze za opravy už během prvního roku vlastnictví" Asi vás to překvapí, ale to nechce skoro nikdo. (Až na výjimky. které vědomě kupují auto za pusu na opravu.) Ale bezproblémového auta, kde nehrozí vyšśí náklady, se také nikdo moc zbavovat nechce. Takže většina ojetin v oběhu nějaký problém má. Jak píše ernie, ta dobrá se neprodávají přes bazar, ale přes známosti. S sebou si určitě někoho vemte, abyste snížil pravděpodobnost. že koupíte úplného Černého Petra. Ovšem to, že ojetinu koupíte, nic do ní nevrazíte a budete se jen vozit, tak tak to nebývá. Minimálně takovou životně důležitou věc, jakou jsou brzdy a přední náprava, by měl vidět mechanik. A pak u některých ojetin bývá dobrým zvykem automaticky udělat rozvody.
Zdravím, sice už to není v módě jako před lety, ale za mě třeba koupit v Německu. Tak auta mění jak ponožky, to celé je tam standard, jevu nás většinou TOP. Navíc pokud vsi vezmete někoho zkušeného sv sebou, nebo to přímo doveze, takto nemusí být špatné. U nás je to všechno přebrané, přetočené skoro jistě a plné vad. Kontrola technikem je 100℅ na místě.
Nedělejte si iluze. Trh s ojetými auty v Německu z velké části ovládají Turci, kteří jsou schopni ještě větších prasáren, než čeští bazárníci. Mechanika s sebou do Německa považuji za nutnost! A že by Němci měnili auta jak ponožky už také nějakou dobu není pravda!
Tak byl jsem to osobně a ne jednou, pravda je to nějakou dobu. Najít dobré auto nebylo zas tak těžké. Vraky jako v Ačkách tam dávali do komínku na sebe, protože to nikdo nechtěl.
Ohledně bazarů přidám čerstvou zkušenost. Kolega teď prodával auto. Dokud s ním jezdil, nějak si na jeho neduhy postupně zvykal. Když už měl teď novější, začal si všímat, co všechno je na tom starším špatně - třeba že svítící kontrolka ABS znamená i nefunkční 4x4, že auto po týdnu stání vybije i novou baterku, že navzdory DPF kouří jak lomomotiva, elektrika si dělá co chce atd. Takže ačkoli ho původně chtěl prodat cca za 80, což by bylo prakticky nejmíň v porovnání s inzercí, spokojil se nakonec s 25, co mu dali v ESA. Tam ho teď naleštěný prodávají za 70 a o vadách mlčí, ani to nefunkční 4x4 není problém, inzerují to prostě jako 4x2 ... Obávám se, že to bude obvyklá praxe. Když dal otec šestileté auto do bazaru (jako tříleté ho stálo 750), dostal za něj 250 a za týden bylo pryč za 450 a to ještě bez zánovní sady alu zimaku, kterou k autu nechal.
V 90℅ případů je to účelově uděláno, oškubat prodávajícího a poškodit nového majitele. Pokud by to bylo např. Máme auto v ceně 100t, ale nabídnu se jako prostředník, řeknu dobrá dám vám 75t a za těch to to prodám, tak Ok. Ononje to ale tak, pche, dyť to máte max za 30, když už tak 40t.Auto očešeme, stará kola, jiné rádio - základní.Lehce vysát, lepší program v myčce a za chvíli ho máme na place za 150t. Tvrdá realita. Je to trochu jak v Básnícich. Ono je vydělat,oškubat a být mega zm.. d. Bohužel dnes je to všude. Za chvíli bude chleba za 100, mléko za 50,...
@trtr:Ale nikdo nikoho nenuti to auto prodat pres prostrednika (bazar). Muze si ho prodat za tech 150t sam, vysate, s lepsim programem z mycky a tez ocesane. Samozrejme se zakonou zarukou, kterou jinak prebira bazar. Nebo co Vam brani prodavat auta dle Vaseho obchodniho modelu? Budete pod cenama bazaru, takze nelze neuspet.
Co ma s trhem ojetych aut spolecne maslo a mliko nechapu uz vubec.
No pravda, akorát už se všichni bazarů bojí. Taktéž záruku jste zmínil, není to jednoduché, ale jde to. No a to mlíko atd. bylo obrazně k situaci ve všem. Jo business je tvrdý, ale já to beru tak, že se snažím vyjít vstříc, ať se spokojená i protistrana, ale dneska už to nefrčí.
@trtr: Kdo jsou ti vsichni, co se boji bazaru? Pravda je takova, ze pokud mate auto, ktere nelze prodat v okruhu pribuznych/znamych a jejich znamych (moc stare, s drahymi vadami, problematicke, v blizke dobe problematicke atd.), tak je bazar nebo ekolikvidace rozumnym resenim.
A spokojena protistrana? V tom mnozstvi prodanych aut a s nesoudnosti nekterych lidi (predpokladaji bezproblemove auto za zlomek ceny noveho) nikdy nebude 100% spokojenost.
To je fakt, občas chce někdo Mercedes za cenu Babety. Jinak obchody v rodině jsou zlo, nikdy bych auto mezi příbuznými neprodával, ani nejlepším kámošům. Nestojí to za, ty starosti.
Bratr kdysi prodával auto koupené jako ojeté, potřeboval si uvolnit garáž pro nové, v bzaru mu za něj dali 14kKč, za kolik ho nabízel bazarník jsem se nezajímal, kdybych tehdy potřeboval auto, klidně bych mu za něj 20 - 25kKč dal. Ono je to asi tak, že všechna auta co vykoupili asi neprodají a už to že u nich ta auta jen stojí taky spotřebuje nějaký peníz. A že chtějí vydělat celkem chápu.
"V 90℅ případů je to účelově uděláno, oškubat prodávajícího a poškodit nového majitele. "Jaja, Smyslem podnikání je oškubat dodavatele a poškodit odběratele to je přesně cílem každého podnikatele Kámo tebe bych chtěl vidět naživo Když už dalším postu zase píšeš neprodávat známým A víš tajemství, že i tesco oškube dodavatele, později platí, a chce poškodit všechny zákazníky? Prodává jim předražený výrobky ! Hrůza! A přesto tam skoro všichni nakupují, podobně jako v tom autobazaru Alze a u Microsoftu ) Jak jinak by ti firmy mohli mít takové výnosy že?
Tak třeba já jsem kupoval 3.5 leté auto přímo u dealera . Někteří prodávají kromě nových i auta u nich kupovaná servisovaná s jasnou historií co se jim vrátí třeba po leasingu jako třeba to moje. A i po těch létech spokojenost . Ještě k těm Ačkám , nechci se jich nijak zastávat ale mám 4 známé co od nich mají auto a asi měli kliku , on si člověk mezi bazary moc nevybere.
Kvalitní auto dnes nenajdete ani v autosalonu. No a pokud je řeč o ojetých, tak 9 z 10 soukromých prodejců jsou překupníci a v porovnání s autobazarem jdete z bláta do louže. Malý příklad ze života: Známý prodával auto se závadou, jejíž oprava by stála cca 30tis a do 15. letého auta už nechtěl investovat. Na závadu upozornil a prodejní cena byla 20tis. Auto bylo ihned prodáno a ještě než si ho kupující vyzvednul, bylo na bazoši jako bezvadné za 65tis.
Je to tak, od soukromníka rozhodně nekupovat. To už je lepší ten bazar. U bazaru máte jakousi teoretickou možnost něco reklamovat, ale u soukromého prodejce vůbec nic.
Když jsem kupoval poslední ojeté auto, bylo to tříleté po leasingu. Leasingovka udělala garančku, která zrovna vycházela, komplet brzdy, protože to auto chvíli stálo a orezlo jim to, a protáhli to přes STK nikoliv proto, že by byla potřeba technická prohlídka, ale pouze aby měli protokol ohledně technické způsobilosti. To auto bylo ve slušném stavu a několik let bez problémů jezdí, ale jistotu, co se s ním dělo, to nemáte nikdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.