Nejste přihlášen/a.
Tak tak, je to rozdíl, ale obecně je lepší spíše vyšší hranice otáček, než nižší (1300 bylo tuším pro LIAZ 100/110 ) Pokud se to přežene, motor se dudí, kope, karbonuje a celkově se trápí. Často je je vidět u vozidel starších lidí, pak rozjezdit takové auto k životu je prakticky nemožné. Neříkám to rád, ale výrobce skrze doporučení dnes má za cíl vozidlo co nejdříve "poškodit", aby se hodně servisovalo, nebo koupilo nové - tvrdá realita. Downsizing motory právě dohání objem přeplněním a otáčkámi.
Já mám benzín a s palubním počítačem se pocitově plus mínus shoduju, že bych to neměl zbytečně trápit na míň než 1500. Otáčky 2000 beru jako pohodu, nad 2500 už chci řadit nahoru a počítač taky. Podle situace mi tam někdy ta šipka nahoru problikne, jindy ne. Ale řadím spíš podle citu než podle ciferníků.
Starší auta měla na otáčkoměru vyznačené zelené pole taky v podobném rozsahu.
Já chápu že výrobce chce abychom se drželi doporučení počítače z důvodu CO2, tedy jezdit ekologicky ale na druhou stranu - motoru ty nízké otáčky nemusí vyhovovat. Karbon se usazuje, zanáší se trisky a co já vím co všechno.
Já jezdím jen na Natural 95 + VIF aditiva. Tak třeba by se to s těmi aditivy nemuselo zanášet na těch nižších otáčkách. Kdo ví.
Já teda počítač na Focusu z roku 02 nemám, nemám ani zeleně nebo červeně podbarvené určité otáčky, takže se jezdí s citem tak jak se má.
V obci, myšleno dědiny, kde projíždím po rovince a znám to, dám 4, jedu tachometrových 58 - 60kmh a motor má okolo 1800 otáček a úplně v pohodě plyn jenom lechtám. Pod 1500 už se mu to nelíbí a duní a to je 1,6 atmosféra 74kW najeto 300 000km, to stejné bude dělat ten litrový katastrofa motorek od HitlerWagenu, akorát že bude váhově tak poloviční skoro a uložení bude tak, že to nepůjde do kastle cítět, nicméně se mu to nelíbí.
Je to skrz snižování emisí, aby točil míň atd... No a pak se akorát zakarbonuje, dochází k nedokonalému spalování a ve výsledku je to ještě horší. Sice katalyzátor a další snižovače emisí to vytáhnou, takže za autem není nic, ovšem všechno se motá v motoru a jestli má ta hračka egr, tak to platí dvojnásob s tím zanášením.
Já bych u TSička pod 3 500 nešel. Zaprvé, je to motor do křoviňáku a ten potřebuje točit, a za druhé nad ty otáčky to krmí pouze turbo a ne ještě kompresor. Ostatně, takhle jsem točil i s čtyřválcovou benzínovou atmosféru.
Tak s tím nemohu souhlasit. Motor má dost výkonu a je svižný na svůj obsah až až. Sám se divím jak se jim to povedlo.
Právě že není problém v obci zařadit pětku a jede to. Já spíše řeším jak to vyhovuje motoru ohledně jeho "zdravotního stavu".
Výrobce píše že i malé otáčky jsou OK a že dokonce při malých otáčkách si řídící elektronika poradí velmi dobře ale zase na druhou stranu je tu ta karbonizace.
Já jezdím z Teplic přes Cínovec tak 2x měsíčně nakupovat do Altenbergu a když jedu těch 12 km stoupák do Cínovce tak motor pořádně proženu, jinak ho myslím šetřím. VIF by se tedy měl postarat o nějaké to vyčištění karbonu z trysek.
Ale jak říkám - ten přeplňovaný litrový tříválec je vážně svižný - trojka je přímo boží
Pokud vezmu v úvahu že ročně najedu nějakých 10 - 12 tisíc km tak i kdyby ten motor vydržel JEN 200 tisíc tak to řešit nemusím. Je mi teď 62 a za 15 let asi už budu dávno v penálu a nebo už budu bez řidičáku. Kdo ví.
Každopádně jsem s tímto TSI-čkem velice spokojen. Dělá přesně to co od něj očekávám. Spotřeba na dálnici Teplice - Velké Pavlovice s naloženým autem na dovolenou 4,7 litru / 100km a to jsem to pořád držel na 3000 otáček, což je asi těch 130 km/h. Myslím si že kdyby nebyl ten motor dobrej tak ho nebudou dávat do těžších aut jako je Octavia a dokonce ho má i slavný Golf.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.