Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovensko- karta první pomoci

Od: janourecek* odpovědí: 10 změna:

jak je to s kartou první pomoci v lékárničce pro občany ČR? Musí jí mít?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jdukolem
hodnocení

0x

Vybavení vozidla musí odpovídat předpisům země ve které je registrováno

cyril*
hodnocení

0x

Ano, musí. Záleží však na konkrétní situaci.

valero

Cyrile Cyrile, já se z tvých odpovědí picnu. Ne nemusíte ji mít! Povinnost být vybavený novou autolékárničkou se nevztahuje na cizince, kteří na Slovensko přijedou vlastním autem. Platí Vídeňská úmluva o silničním provozu z roku 1968, která říká, že auto musí mít povinnou výbavu podle předpisů země, kde je registrováno. Karta první pomoci je součást lékárničky, která je povinnou výbavou vozidel registrovaných na Slovensku. Češi je tedy mít nemusí.
Všem řidičům, kteří nesouhlasí s pokutou, kterou jim slovenští policisté ukládají, resp. kteří se domnívají, že se porušení pravidel, které jim slovenští policisté kladou za vinu, nedopustili, lze proto napříště doporučit, aby tuto skutečnost policistům na místě sdělili, včetně důvodů takového postupu, a blokovou pokutu na místě neplatili. Podobně jako v ČR totiž i podle slovenské úpravy platí, že přestupek nelze projednat v blokovém řízení, není-li obviněný ochotný pokutu zaplatit (§ 84 odst. 1 zákona o priestupkoch). V takovém případě musí být věc projednána ve standardním přestupkovém řízení, kde je dána možnost bránit se prostřednictvím opravných prostředků, včetně možnosti napadnout správní rozhodnutí soudní žalobou. Důležité je, že v takovém případě nemohou slovenští policisté přistoupit ani k zadržení řidičského průkazu, jak to vyplývá z § 71 odst. 1 zákona o cestnej premávke.
valero

Jinak ještě doplním pro ty, kteří už za kartu první pomoci zaplatili blokovou pokutu a přemýšlí, že by chtěli peníze vrátit:
Díky posledním novelám slovenského zákona č. 372/1990 Zb., o priestupkoch., zejména v souvislosti s přijetím zákona č. 8/2009 Z.z., o cestně premávke, bohužel pro takto postižené řidiče nejsou pozitivní informace. Slovenský přestupkový zákon totiž v § 84 odst. 3 stanoví, že proti blokovému řízení (resp. proti sankci v tomto řízení uložené) se nelze odvolat, toto řízení nelze obnovit ani přezkoumat mimo odvolací řízení. To jinými slovy znamená, že každý, kdo zaplatil blokovou pokutu, nemůže uplatnit žádný opravný prostředek předpokládaný slovenským zákonem č. 71/1967 Zb., o správnom konaní, v platném znění (původně stejný správní řád platil v ČR do 31.12.2005), a to ani řádný, ani mimořádný. Soudní přezkum je rovněž vyloučen, neboť osoba, které byla pokuta uložena, jejím zaplacením v blokovém řízení sama o své vůli nevyčerpala zákonem stanovené řádné opravné prostředky (§ 247 odst. 2 zákona č. 99/1964 Zb., občiansky súdny poriadok, v platném znění), resp. se fakticky vzdala jejich pozdějšího uplatnění.
Teoreticky tak připadá do úvahy pouze zrušení rozhodnutí v rámci řízení o protestu prokurátora, což však není z celé řady důvodů příliš praktické ustanovení. Každopádně má každý, komu taková pokuta byla uložena, dát prokurátorovi podnět, aby protest uplatnil, na uplatnění protestu však není právní nárok.
cyril*

S tím picnutím by se dalo souhlasit, třeba by to mohlo pomocim k méně řečem a více chápání psaného textu. Pokud uvádím, že záleží na konkrétní situaci, tak si za tím plně stojím a můžete sem vypisovat třeba celé sbírky zákonů a k nim pochybné výklady. Bude-li na Slovensku řídit vozidlo registrované v SR čech nebo muaretánec, tak tu kartu mít musí, proto ten dodatek, který asi nečtete. Navíc tazatel neuvádí jakého vozidla se to týká (podle registrace).

valero
Moje texty jsou nechápavé? A jaké pochybné výklady? Já za to nemůžu, že se v oblasti dopravy nepohybujete, takže ani neodpovídejte jen částečně! Už na začátku jsem psal, že Karta první pomoci je součást lékárničky, která je povinnou výbavou vozidel registrovaných na Slovensku. Češi je tedy mít nemusí. A na vysvětlenou jsem to i pro tazatele rozepsal, protože když tady někdo napíše v tom smyslu "jedna paní povídala", tak... Myslím,že to komentovat nemusím. Co se týče k pochopení, jak tazatel otázku položil a jak je myšlena, je snad tady zřejmé každému, kromě "někoho". Pokud Vám nebude cokoliv jasné, rád si pro Vás čas udělám a poskytnu informace. Bohužel nevím zda to pochopíte, když to zhrnu do dvou vět, abych se zase nerozepisoval podle vás.

hodnocení

0x

valero mi ušetřil/a práci s vypisováním... doporučuji se zaregistrovat, protože zatím musíme hodnotit jen takto *palec*... škoda...

doplněno 28.08.10 06:28:

ten smajlík se nepovedl... takže znova *palec*

to samé platí i na hasící přístroje...

doplněno 28.08.10 15:45:

valero podruhé *palec*

001*
hodnocení

0x

Cyril si hraje na chytráka, ale je to naprostý BLB!

001 hodnotí Cyrila velmi rychle a dost neuváženě.

Je pravda, že Cyril někdy je trochu sarkastický a má některé poznámky ne zrovna na místě, ale musím se ho zastat, na některé otázka naopak odpovídá velmi kvalifikovaně a s rozmyslem.

Otázka nebyla úplně jasně jednoznačně položena, Cyril na ni také jednoznačně neodpověděl. Škoda, že více nerozvinul tu konkrétní situaci, nemuselo dojít k rozporu nebo tahanici s Valerem.

Bohužel to je jednou z častých příčin některých nedorozumění tady na poradně. Tazateli je vše jasné, ví, na co se ptá, zadá málo konkrétních informací...ten, kdo chce poradit, žádá více informací, nebo hádá, co asi má tazatel na mysli, podle toho odpověď formuluje. A zdá se, že každý z nás je aspoň trochu ješitný a nedokáže vždy vyhodnotit správně, či odpověď byla a nebo nebyla myšlena jako invektívum. Potom vznikají spory, které problém neřeší a tazatele vlastně ani nezajímají...

S tím řízením čechem nebo mauretáncem má Cyril pravdu, pokud budou řídit na Slovensku vozidlo registrované v SR. Kdyby bylo v otázce uvedené, že se ptá na vozidlo registrované v ČR provozované na Slovensku, byla by otázka jasně formulovaná.

Líbí se mi fundované a jasné odpovědi Valera, podložené hned citací zákona nebo jiného předpisu. Proto jsem je i tak hodnotil. Teda ty první dvě, ta další už podle mne byla opět psaná v trochu nervóznějším tónu. To ale nesnižuje moje hodnocení Valera jako takového.Těším se na jeho další příspěvky...

...001 má co dohánět...hledal jsem jeho další příspěvky na poradně, ale zdá se, že jeho nick je zároveň pořadovým číslem jeho příspěvků...

Přeji pěknou klidnou neděli...

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Cyril není blb, a mám ho proto rád, o hodně víc, než Jardu a Erikcha a pana z Kravína, blbci jsou všichni ti, kteří nejsou schopni řádně formulovat své dotazy, písemný projev je totiž vnější formou myšlení...

A pokud jcde o řešení přestupku Čecha,který odmítne na slovensku uznat přestupek a zaplatit pokutu, slovenský správní orgán může sice zahájit řízení a vyzvat Čecha, aby se dostavil před slovenský správní orgán k podání vysvětlení, respektive k projednání přestupku, Čech na to nemusí nijak reagovat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]