Odešla mi stará baterie Nabil jsem jí na 12,8 v dal do auta nastartoval v pořádku .Za půl hodiny přijdu a auto ani neťuklo ani se nehnou stěrače .Je možné že Volty má ale kapacitu ztratila? Přes kabely to nastartuje
Pro zjištění stavu musíš měřit napětí v zátěži - stačí odběr startéru, při startu by nemělo napětí na baterce padat pod ca 9V. Nebo spešl zátěžový tester.
Proměř i dobíjení jestli alt. funguje správně (klasika bez chytrýho dobíjení 14,0 - 14,5 V), a klidový odběr auta jestli neni větší než ca 30 mA
Současný baterky pokud jsou vybitý pod 50% kapacity, tak dost ryche nevratně degradujou (suofatace elektrod)
Poměrně dobrým jednoduchým ukazatelem stavu baterie je, když změříte napětí baterie naprázno a pak zapnete potkávačky (bez chodu motoru, samořejmě). na takto mrtvé baterii začne napětí velmi rychle klesat.
V garáži jsem namontoval novou baterku nabitou na 12,8 V. Startuje perfektně. Vadná baterka nabíjela 14,5 v nová, plně nabitá nabíjí 14v . Kablík start stop jsem nechal odpojený.Je to v pořádku, že nová plně nabitá baterka se dobíjí menším napětím?
zam
Ano je to v pořádku.Pamatuji že jsem starou baterku nabíjel až 16ti volty,ale nepomohlo.Byla v háji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.