Mám Tiguan rok výroby 2010 1,4 TSi 110 kW. Chci vyměnit akumulátor. Mohu to udělat sám garáži a nebo musím jít do servisu kvůli diagnostice? Díky za odpověď doplněno 23.01.25 11:06: Baterku jsem vyměnil a je to ok. Je zajímavé že starou baterku jsem nabil na 12,8 a stejně to starterem ani neťukne. Ani stěrače se nehnuly.Je to možné? Nová baterka maká perfektně
Na auto připojím jinou baterii,starou vyndám,vložím novou a pak odpojím tu jinou - abych nemusel nastavovat rádio,displej a pod.
bear
Jenomže u VW z tohodle roku se dobíjení adaptuje. ŘJ zohledňuje stáří a klesající kapacitu aku. Pokud bez diagu nenastavíš novej aku, tak ho bude dobíjet málo a bude mu krátit životnost!
Nejde vůbec o adaptace ŘJ motoru nebo kód do rádia či hodiny.
Pokud je odpojený snímací kablik u baterky, auto už davno ztratilo informaci o jejím stavu, dobíjí postaru správně a cokoli nastavovat je zbytečný. Novou bude dál nabíjet trvale, což je pro ni ideální.
bear
Pamatuje si poslední naměřené hodnoty o jejím stavu před odpojením proudového snímače.
Což je jí k ničemu, když nemá možnost ovlivnit její dobíjení Tak mě teď napadá, jak lidi u aut s řízeným dobíjením věčně řeší, jak občas dostouchnout baterku na parkovišti před panelákem, že by stačilo semtam ten kablik odpojit před delší jízdou a budou mít na čas relativně dobito. A navíc aniž by o tom jednotka věděla a při první jízdě dodanou kapacitu zmařila za účelem "snížení spotřeby".
bear
Nejlepší je to vůbec nepoužívat. AGM pak dosahuje životnosti kolem 6-8 let bezproblému.
Kašlat na nesmyslné honění drobných nepodstatných hodnot CO2/km k vůli EU
Ten kablík už mám odpojený přes 4 roky, auto bez něj jezdilo a dobijelo úplně normálně . Takže by to mělo jít v pohodě vyměnit v garáži a nic se nestane?
Jestli to nemá stop-start, tak tyto ročníky ještě neměly chytré dobíjení. Není potřeba tedy nic nastavovat. Pokud stop-start má, měla by se diagnostikou nastavit nová baterie. Teď se dívám, že TSI, tam bych stop-start ani neočekával.
Minulý rok jsem to řešil u Toyoty Avensise z roku 2016, měla start-stop. Odpojil jsem starou a zapojil novou.
Pročítal jsem několik fór a nakonec se zeptal telefonicky v toyotě i u svého automechanika, zdy to mohu udělat sám, nebo je potřeba v diagnostice nastavit novou aku. Řekl mi, že když bych přijel k němu, stejně by nic nenastavoval, že to není potřeba a jen by jí odpojil a připojil, jako já sám doma v garáži. Stejná informace, jako v toyotě.
Mě hlavně logicky přijde jako blbost ta pravděpodobně servisy šířená fáma, že bez nakodovani bude auto s "chytrým" dobíjením novou baterku málo nabíjet a tím ji zničí. To se stane bez ohledu na kódování... Navíc k čemu jsou autu zcela přesný údaje o nový baterce, když provozem se její parametry (stav) mění a dokonce už v době koupě může jít o zasulfatovanou jebku, co ležela 2 roky v regálu. Taková se kóduje jak? Dokonce si trochu myslím, že to muze být i naopak - přeci jenom u dosluhující baterky už je potřeba dobíjet víc (ať už časově nebo i trochu napěťově), pokud má ještě příště nastartovat, což by i nový baterce mohlo trochu prodloužit aktivní mladí, pokud o ní ten chytron neví a chová se k ní jako k tý dosluhující.
Tak si myslím že teď jsi přišel zrovna na odpověď na tu otázku. Bez kablíku to vlastně jede natvrdo jako dřív a nějaký snižování napětí mě nemůže rozházet. Altík se o to postará. Se miStará baterka bez kablíku ukazovala nabíjení kolem 14 v , tak jsem zvědav kolik ukáže ta nová baterka .Teoreticky by to mělo ukázat míň
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.