Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebuji vyměnit u otcova MB W212 220CDI bluetec 125kw snímač oxidu dusíku, svítí "grilované kuře" a univerzální bluetooth krabička vypisuje uložené 3 chybové kódy ukazující na tenhle snímač. Měly by tam být 2, před a za katalyzátorem, ale kterej z nich to způsobuje, nemám tušení. V autorizáku by chtěli vyměnit oba za 30 ...údajně taky nevyčtou ten vadný (což je podle mě kravina). Ten snímač má hromadu označení a co tak koukám, různě se liší délkou vodičů mezi cca 30-90cm - předpokládám, že kratší bude ten první a delší ten druhý, nebo naopak. Ale k dotazu - jsou, až na délku kabelů, přední i zadní stejné? Totiž, když nevím, který z nich je špatný, že bych kupil ten s delším kabelem a zkusmo ho vymenil za jeden z nich a když to nepomůže, tak za ten druhej. Tedy jestli ten s delším přívodem je víceméně univerzální, nebo jsou ty kratší a delší odlišný i v jiných parametrech. Věděl by někdo?
Díky
0x
Nesmysl. Měřit.
doplněno 19.01.25 11:47:
Měřidla měří veličiny, nikoli koncern. Chyba může být i v kabelech nebo jednotce, bez měření je to pokus-omyl. Čidla pravděpodobně stejně nejsou, dejte to někomu, kdo to změřit umí.
Můj dotaz je, jestli je pro Mercedesy prostě 1 NOx senzor a liší se jen délkou kabelu podle umístění, nebo mají i jiný elektrický parametry.
Třeba lambda sondy se taky vyrábějí stejný se stejným konektorem, ale jiným číslem a kabelem třeba 30-150cm, takže ta nejdelší verze je "univerzální" , ale nejdražší.
Vypadá to tak.
Jak podle tvrzení autorizáku, že oni by rovnou vyměnili oba, tak podle Autokelly, kde pro tohle auto a motor u některých typů uvádějí před a u některých za katalyzátor, případně před filtr částic. Ale ani podle délky kabelu mi to nepřijde nějak jednoznačný, u prvního i druhýho jsou kratší i delší kabely.
Asi se na tom senzoru nedá nic jentak multimetrem proměřit, aspoň nějaký přerušený vytápění jako u lambdy? Podle několika uloženych chybových kódů snad je primární příčina chyba v obvodu, takže by nějaký přerušení mohlo jít zjistit, jen vědět, kolik čeho kde naměřit ![]()
To jo, diagnostika, asi i ta bluetooth krabička za pár destikorun, v tom jasno mít musí, když ty čísla chyb vyčte, ale jde o to, abych je já s jistotou správně interpretoval a nekoupil zrovna to druhý čislo, pokud nejsou záměnný ![]()
0x
Nechtěl jsem původně rádce zatěžovat konkrétním pátráním, doufajíce, že mi bude stačit nějaká obecná rada, ale zkusím teda otravovat konkrétněji ![]()
Jedná se o tyto uložené závady :
u029d, p220e, p2204, u3fff
0x
Který s těch dvou je označen jako 1 netuším. Navíc tam pořád může být jiný problém, který se vám nepodařilo načíst.
Takže buď vyměníte senzor a budete doufat, že to je tím. Nebo to dáte někomu, kdo tomu rozumí, případně si seženete diagnostiku, která vyluští i tu poslední chybu.
Díky
0x
Tuna si pozrite. Pre presnosť je potreba WIN. google.com/...
doplněno 09.04.25 10:58:
Asi sa nechápeme,že čo vlastne chcete vedieť. Je to snímač NOx pre vstrekovanie močoviny. Podľa neho sa riadi množstvo vstrekovania močoviny.
a vyběhlo mi hodně prakticky stejných konektorů.
Tento se tváří že je použitý i v Mercedesech.
allegro.cz/...
A jestli to nepomůže a bude problém i na straně čidla, tak pak budu zase dál pátrat, jestli jde nahradit stejně vypadajícím s jiným označením, jinou délkou kabelu a poloviční cenou
Tak abych to, jak se tu sluší a patří, dodatečně rozsekl ...
Řešení chyby NOx senzoru jsem odkládal na ažpak, až někdy bude čas se v tom víc vrtat. Mezitím nově přibylo občasné zbláznění přístrojovky a výpadky rádia. V tom jsem se odmítl naslepo vrtat bez výpisu z origi MB diagnostiky, takže auto jelo do servisu na Chodově. Verdikt (cena necelých 3,5 tisíce za zjištění problému) - částečně odlepené čelní sklo a následné zatékání, vyplavené kabelové svazky v interiéru a nabídka opravy s předběžnou cenou 300-400 tisíc ...
Takže jsem auto zase vyzvedl a zatím suším - vyndané přední sedačky, koberce a všechny molitany z podlahy, filce a houby (vzadu jen zvednuté, auto stojí z kopce), vydloubané zátky z podlahy a vrtlé dírky v místech hlubokých louží bez zátek, uvnitř 3 teplofuky, pootevřená okna. Odhadem tam bylo tak 50-100L vody. Po 5 dnech se zdá subjektivně vše suché. Všechny nalezené "plovoucí" konektory v interiéru po vyčištění a Kontaktolu naplněny silikonovou vazelínou. Zatím nalezen jeden přehnilý drát v místě průchodky podlahou právě ve svazku k "vadnému" NOx snímači (opravím zespoda, až složím zpátky interiér - bude si na co sednou a na co šlapat
). aby šlo najet na nájezdy. A pak nechat přelepit sklo, než do toho zase nateče. Zatím doufám, že (když prolémy byly jen občas) to takže bude stačit a časovaná bomba v podobě vody uvnitř vodičů si dá pár let odklad ...
Jinak zajímavé zjištění k zdejším občasným debatám na téma lisování/pájení konektorů - všechna kostřící kabelová oka jsou z výroby pájena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.