Čus musí být vždy nové těsnění u vypouštěcího šroubu oleje z motoru? Je to měď tak by to mohlo dát dvakrát ne? Nebo se musí dávat vždy nové? Párkrát sem viděl že dávaly starý a tesnilo to. Díky za info
Nemusíš, u jednoho auta měním olej 2x ročně už 9 let a pořád s původním Cu těsněním...
Pokud chceš, tak stačí vyžíhat a dát zpět. Pokud jsi hnidopich, tak můžeš měnit pokaždé, nic ti tomu nebrání.
Celkově se starám o 4 auta a pár motorek a za celou dobu jen u jedné motorky byl problém v těsnění. Problém byl od předchozího majitele, který něčím rýpnul do těsnění a byl tam kanálek, olej tedy mohl skrz téct ven...
doplněno 12.01.25 13:34: Ne, myslel jsem vyžíhat. Vyčistit těsnění beru jako samozřejmost - přeci nedám nazpět těsnění pocákané od oleje.
smackone
Díky, uvidím stav, myslel si vyčistit
kmet
Tim vyžíháním je myšlen proces žíhání. Provede se to v domácích podmínkách tak, že se hořákem, nebo nad plynovým sporákem atp. kroužek ohřeje a rychle se ochladí ve vodě. Zcela jistě je to postup "humpolácký", neodborný ale pomůže to, dělá se to aby měď změkla a těsnilo to dobře po dotažení šroubu pouze předepsaným momentem.
smackone
Aha, díky za tip to slovo ani postup jsem neznal, myslel jsem že kov po takovém postupu zatvrdne víc a ne naopak
km
myslím že po vyžíhání se už rychle neschlazuje, ale prd tomu rozumím, někdo kdo ví potvrdí nebo vyvrátí
pecenkav
Měď naopak zakalením do vody změkne
smackone
Já to teď sundal a zjistil že to bylo celý zalepeny silikonem... Nejspíš zničeny závit nebo něco nwm.. teď co s tím... Moc tam nejde vidět, nejspíš zničena plocha vany
Většinou zapomenu koupit a dávám si starý a nikdy nekapalo. Bude záležet na celkovém stavu, pokud je vše čisté, neponičené a i závit je ok, aby se to člověk nebál přiměřeně utáhnout.
tsi
Když máš hliníkovou vanu, tak je časté, že závit bude stržen přílišným utažením. A to nemluvím o dotažení na krev.
Tak tohle snad příčetný člověk na krev neutahuje, není důvod. Ale jak píšu, záleží v jakém je to stavu. A u vlastního auta člověk většinou ví, zda posledně bylo vše ok, tedy by ho tam žádné překvápko čekat nemělo.
Zdravím, mělo by, se dát nové, ale jak vidíte, některým to funguje i vícekrát. Jen pokud je těsnění typu potažený "O" kroužek mědí, tak určitě nové! Vyžíháním se už úplně zničí!
zdravím, co je prosím potažený O kroužek mědí? předem děkuji
trtr
Zdravím, vypadá takto: militaryjeep.cz/... Ta guma(o kroužek je trochu vidět, je jakoby obalený-spara. Pokud si vzpomínám správně, třeba Renault je používá a měl by se dát švem k vaně, tj. stranou kde není "spára"k hlavě šroubu.
Hojně jsem se s takovými setkával ve skladu TAM (tankoautomobilního ) v kasárnách. tam ale to těsnění vypadalo jako osinek v Cu a taky tam byly jiné pro změnu v AL ! Ale nikdy mne to nezajímalo kam to je určeno a na jaké motory či díly motorů!
Jinak CU těsnění jsem měni jen jednou a to nebylo na vaně (tam vyžíhám a vrátím zpět už kolik let) ale na brzdě-třmenu - na Mazdě Premacy DiTD
Moje zkušenost je, že dvakrát, maximálně třikrát dát těsnění zpět nevadí a těsní to. Naposledy (nevím po kolikáté) jsem nové nedal a i přes opakované dotažení olej prosakuje. Takže raději dávat nové..
Olej v něčem svém nebo někomu měním celkem řádově 10x ročně cca čtvrt století (to to letí) a podložku jsem měnil snad jen jednou, když při povolení šroubu praskla (předtím ještě těsnila). A jednou dokonce celou sadu podložky i se šroubem , samozřejmě úplně zbytečně, ale když už si to majitel koupil, protože je zvyklej to vždycky měnit
smackone
Já to teď sundal a zjistil že to bylo celý zalepeny silikonem... Nejspíš zničeny závit nebo něco nwm.. teď co s tím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.