Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás pánové.
Opět se na Vás obracím s prosbou. Již třikrát ste mi pomohly vyřešit problém
Mám Punto 1.9 JTD r.v. 2002, což teď není tak podstatné... Začal jsem si před měsícem všímat, že mám mapičky na předních světlech, myslel jsem že jsou ve vnitř za mlžené (vypadá to tak). Po měsíci se to zhoršilo natolik, že je to po celé ploše. Tak jsem se rozhodl to rozdělal a otřít, ale ejhle, jsem zjistil že to není zamlžené a že to není ze vnitř, ale z veenku, a popraskané nebo co... hrubé na pohmat... Kdybyste chtěly, skočím to dolů vyfotit...
Čili co to je proboha? Mimochodem jsou z plastu... Je to snad teplem? Že by ten plast zpuchřel nebo něco?
Hlavně se chci zeptat, zda se dá koupit pouze to přední plexi, ne celé světlo , které stojí 1600 jedno...? V e-shopech jsem to nenašel, tak snad v kamenných obchodech? A nebo mi toto nikdo neprodá?
Děkuji pánové.
přesně-ukázka nenahraditelnosti skla,i 20 let stará skla na světlech jsou pořád stejná(nepočítaje ďubky od kamínků ap.)
Nevím sice jestli máte origo světla , jestli na světlech není nalepena ochraná folie atd. Nicméně u všech aut postupně "plexi"zmatní a protože se nedá ve většině koupit samotné "plexi"tak se prodávají sady na přeleštění. Hlavně nepoužívejte chemikálie nebo pak světl opravdu budete moci vyhodit a koupit nové. Oprava se provád tak , že se "plexi břebousí pod vodou brusným papírem 1500-2000 a pak se vyleští pastou , já používám XERAPOL a nebo CAREX. Ten XERAPOL stojí tuba zhruba 200Kč a na dvě světla u "Punti by mohla stačit. Carex se nechá koupit jako celá lečtící sada něco přes 300Kč.
doplněno 26.08.10 22:31:
napadá mě zkusit zaleštit-jsou speciálky na netu s brusným materiálem(i fundovanou poradnou),bohatě postačí ruční vrtačka,plast nesnese větší otáčky-oproti hliníku,sklu ap. z důvodu menši tepelný vodivosti,a se správnou leštící pastou(např. Brillplex,pak Menzerna a bavlněným kotoučem(damašek) ,po zbroušení řekněme 1200,pak 2000, smirkem pod vodou, by měl být výsledek dokonalý...To broušení je základ-chce to vyzkoušet-zrnitosti,aby nebylý rýhy,ale bylo to zároveň účinné-leštění je už finišovka...S chemií bych moc neexperimentoval(mohlo by dojít k nevratnému narušení plastu)-není nad mechanické(broušení,leštění)řešení-byť pracnější...
doplněno 26.08.10 22:17:ar mě trošku předběhl-ale ve stejném duchu-jen dodám,že není nad staré dobré a stálé sklo-když si jej člověk navíc taktéž zbrousí a vyleští-mám stejný efekt "čiré optiky",ale nežloutne mi,nepraská a je stále čiré-prostě sklo je nenahraditelné...
Hoši, hoši.
Udělaly jste mi radost, něboť jsem o tomto systému ještě nikdy neslyšel, ty obrázky, a to video na YouTube. Nuže jsem hned vyrazil... Právě jsem se vrátil s okružní jízdy zacpaným městem
Sháněl jsem pastu na ty světla, byl jsem v pěti autodílech. Ve jednom nevěděly o čem mluvím, ve třech sice věděly o čem je řeč , ale neměly je no a v posledním pátem - to byl i servis, se se mnou dva ochotní pánové šli na ta světla podívat.
Řekli mi, že už to je moc, že je to na výměnu, že prý už tohle nezaleštím...
Čili tak jako tak budu muset ty světla vyměnit
Všem Vám velké díky...
No nevím , nevím. Možná právě proto že byli ze servisu tak doporučili výměnu, přeci se nepřipraví o práci a peníze. Dělal jsem už hoooooooooodně zašlá světla.
Dobře, dám na Vás, z Vás mluví zkušenost, já to ještě nedělal. Zkusím tedy objednat sadu na netu, když jsem ji u nás nesehnal a uvidíme. Pánové ještě mám možnost koupit světla z bouraného Punta, jedno je OK, jedno má jen olámané držáky, to není problém. Kolik mu za ně mám nabídnout abych nepřeplatil, chtěl jsem nabídnout 1600, jelikož nová by mne vyšla jen na dvojnásobek, ale ještě se poraím s Vámi když mám tu možnost, než mu napíši...
Ono i kdyby nebyly křišťálově lesklé, tak alespoň by na tom mohly být lépe než ty moje. A vůbec, oni by se třeba časem hodily
Díky.
Normálně se nechá koupit starší originál Valeo od 1000- 1500 Kč pokud není poškozené. S ulámanejma držákama do 500Kč.
vůbec bych se toho leštění nebál-předloni jsem u sebe začal s Alu kolama,taky nevěděl co to obnáší(docela pakárna,hlavně to broušení),ale potom ten výsledek,to vykompenzuje veškeré rozpaky a dřinu...Začínal jsem taktéž v poradně(na netu-tuším Brusivo Jimi),abych nekoupil nesmysly-poradili,nakoupil jsem a spokojenost...A stejně bych postupoval s plasty-náklady cca.300-400,-kaček za leštítka,brusné papíry-no a schutí do toho...
Kdyz je chces menit, tak pokusem, zda to pujde nebo ne, nic nezkazis.
I kdyby se nepodarilo odstranit vsechno, tak minimalne velkou vetsinu ano. Rozhodne dost na to, aby byly svetla pouzitelna.
Pěkný den.
Jen abych Vás informoval o stavu věci... Právě jsem se s pánem domluvil na těch světlech, dá mi je obě za 1100,- plus pár maličkostí, o které jsem si ještě při té příležitosti řekl... Poslal i foto - jedno je OK, jen odřené na boku (to by zaleštit šlo popř.), druhé je celkem rozbité, ale nechalo by se použít plexi, pokud nebudou nějak záludně lepená - čehož se obávám.
Co se týče leštění, chytám se objednat sadu z odkazu, který tady zanechal ar.
Nejprve světla vyleštím, a po té uvidím zda tam dám ty co přijdou, nebo je budu mít jako rezervu když se zadaří
Tak během 14 dní, to vyzkouším. A samo sebou se ozvu, případně to nafotím, abyste viděly jak to dopadlo...
Moc Vám děkuji za ochotu, a zatím se tu mějte.
OK . dejte si hlavně nejdříve záležet na tom boušení, hlavne brousit "pod vodou" to znamená buď namáčet papír ve vodě nebo rozprašovčem vodu dodávat, To namáčení papíru je lepší , lépe se vypláchne obroušený "bordel" a papír pak lépe bere a nezanáší se. Povrch po broušení musí být hladký a matný. To leštění je dobré dělat alespoň vrtačkou pokud není leštička. Leštit zhruba na 600- 800 otáček jinak pasta vylítá ven a dře se to bez pasty. Na finální lehké přejetí pastou která už je dost natlačená do "podložky" přejet asi tak 1500 otáček..
Tak pánové, zdravím.
Tak tedy jsem dnes dělal ta světla. Světla z bouračky mi přišla, pravé je opravdu OK, ale levé není jen bez úchytek jak pán psal, to levé bylo totálně v pr... takže sem ho tak jak přišlo mohl vyhodit... Ale to je jiná věc
Objednal jsem si sadu na přeleštění od Carexu, za 419 Kč i s poštovným.
Je to rozhodně lepší než to bylo před tím, ale pořád to enní perfektní lesk, nějak se nemohu zbavit toho matu. Po chvíli jsem se vykašlal na vrtačku a vzal kotouč do ruky a přejížděl to jen ručně což bylo lepší, vrtačka se nedala udržet... Asi špatně zbroušeno či já nevím, brousil jsem to dvakrát kotoučem 2000 na konec... A to jsem to bral všemi čtyřmi postupně... Pastou jsem to bral dvakrát, pastou jsem nešetřil, přesto jsou světla matná.
Ale každopádně Vám děkuji, dříve jsem o této možnosti nevěděl takže jse mi ušetřili peníze za nová světla. Není to perfektní ale každopádně jsem s výsledkem spokojen. Možná to bude chtít ještě jednou zopakovat a třeba to bude lepší.
Hodím Vám sem fotky před, po zbroušení a po vyleštění, po tom druhém vyleštění...
Takže díky Vám a mějte se, zase se tu někdy ukážu až budu mít trable se svým Puntem...
jen tak mě napadá-nebylo by lepší to světlo vyndat...? A to nejen kvůli většímu pohodlí při práci,ale i asi konečnému výsledku-přeci jen by se to líp leštilo...A ještě poznámka-zkuste někde na dílně,servisu ,kde mají černý kanystřík 3M profi leštidla(stojí asi 4000,-)kousek nechat přeleštit(uvidíte výsledek,takže pak celý)-krom jiného i na plasty je super(na to jemné doleštění),akorát že stojí ranec...,takže se nevyplatí kupovat na jedno auto
No nevím, do výsledku co se povedlo Ar-ovi to má daleko. Asi by to chtělo opravdu vzít ještě jednou. Také o tom uvažuju. Vypadalo to, že to bude brnkačka, ale asi to tak jednoduché nebude
asi ano-ale světla bych vyndal(snadnější manipulace ap.)a fakt bych mrknul na stránky firem s brusivem(leštítky),mají většinou i poradny,resp.návody který materiál a jak,čím, leštit-otáčky,správný materiál kotouče,leštící pastu a spousty dalšího...,osobně jsem plasty zatím neleštil(pouze AL)a postupoval jsem taktéž dle poradny-návodu,no a "zrcadýlko" hliníček se zadařil...
Já myslím, že výsledek je celkem ucházející a na to že to je porvé tak i velmi dobrý. Podle foto,když jsem si ho zvětšil tak se mi zdá , že to není 100% dobroušené jakoby tam u té prostřední čočky byly ještě nějaké "boláčky", ale je to možná jen fotkou.
Takto "poškozené plexi" dělám tak 1.5-2 hoďky. Nejdůležitější je opravdu to broušení musí to být absolutně hladké, to leštění dělám leštičkou s molitanovým kotoučem stejným jako na rozleštění zástřiků. Broušení je růčo a to je ta největší pakárna, bohužel ještě není nic tak dokonalé jako lidská ruka.
rdska dávám
Doporučuji se podívat na náš web www.autolesk.cz , je tam hodně rad, postup jak renovaci provádět, fotografie, zkušenosti kupujících a nesestříhaná videa z renovací. Pokud renovaci provedete jako na videu, je úspěch renovace 100% a světlomety MUSÍ vypadat jako nové! Brousit během nepřetržitého polévání vodou s trochou JARu nebo tekutého mýdla, při leštění pastou CAREX vlhčit molitan čistou vodou. Mezi broušení jednotlivými zrnitostmi je nutné vždy světlomet dokonale omýt čistou vodou, pokud jej budete obtírat hadrem namočeným ve stejné vodě (v kbelíku), dostanou se do ní postupně zrníčka všech brusných kotoučů. Pokud se nakonec dostanou do leštícího molitanu, je vyleštění nemožné. Ideální je použít na oplachování tekoucí vodu, nebo mít připraveno pár PET lahví s vodou. Důležité je vždy dokonale přebrousit povrch jemnějším brusným kotoučem, leštěním zaleštíte pouze povrch zabroušený nejjemnějším P2000. Každopádně před leštěním musí být povrch dokonale čistý a suchý. Nečistoty např. mezi světlem a karoseriíse se smíchají s pastou a budou povrch brousit. Tak můžete leštit dookola bez výsledku. Pokud ovšem dodržíte postup a renovaci zvládnete na první pokus, oba světlomety zvládnete za 1 - 1,5 h. A na broušení a leštění je fakt lepší vrtačka než ruka, pokud o ni nechcete přijít
Tady ještě jedna zkušenost s Xerapolem, kdy byl plast po aplikaci dále nepoužitelný:
...sice trošku "reklamka",ale takhle nějak jsem to bylo míněno v příspěvku výše...Světla určitě vyndat,dodržet nějaký postup na leštění plastů(proto odkaz na stránky specializovaných firem,poradnu s návody a postupy),a výsledek musí být čupr...
Berte to jako reklamu na Sady sloužící k renovaci světlometů, ať nemusíte řešit, která zubní pasta je na leštění nejlepší, jestli ji míchat s popelem z Malborky nebo Startky atd . V zahraničí to je taková sada běžnou věcí, u nás jsou k dostání snad jen od třech výrobců. Pro kterého výrobce se rozhodnete, je jen na vás. Já jsem dlouho řešil jak udělat ze světel nové, objednával jsem drahé zázračné přípravky, až jsem se postupně dostal ke komponentům Sady na renovaci CAREX, to funguje 100%, ikdyž nic není zadarmo a žádný přípravek za vás tu práci broušení a leštění neudělá, v případě sady z autolesk.cz pomůže vrtačka, ale pro skvělý výsledek musíte postupovat svědomitě a nic neuspěchat! S trochou opatrnosti demontáž světel nutná není, stačí otevřít kapotu a části přiléhající ke světlometům oblepit lepící páskou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.