Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto je dvakrát v registru!

Od: honzapower odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, koupil jsem v bazaru vozidlo a nyní, když čekám na vyřízení dokladů se zjistilo, že vozidlo je ještě jednou někde registrovné! Je to vůbec možné? aby jedno vozidlo bylo v registru vedeno dvakrát? Má s tím někdo zkušenost?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

neslyšel jsem to, ale rád se nechám poučit a vysvětlit.

kdo to tvrdí, že je ve dvou registrech?

doplněno 26.08.10 15:37:

Honzo, stále nechápu, ale počkám na vysvětlení. I kdyb si nechal udělat duplikát, tak je to jen duplikát

nebo podvod a různá auta jezdí na stejné doklady

honzapower
hodnocení

bazar mi řekl, že při odhlašování vznikl problém v tom, že auto je snad registrováno v Brně, i když je již 6 let registrováno v Praze na člověka, který ho do bazazu dal k prodeji. Nebo si tehdy někdo nechal v Brně vystavit kopii TP s tím, že ho ztratil a nyní ho používá k jinému vozidlu ( bratříčkovi toho mého )

honzapower
hodnocení

to jsem se právě chtěl zeptat. Jestli je to vůbec možné, aby u nás byla registrovaná dvě totožná auta? Logicky by musel mít stejný VIN apod. A myslím, že není problém si duplikát nechat vystavit, jen nechápu, jak potom vozidlo s origo TP může ještě někdo přepsat ( v Praze )

valero

To je pěkná blbost! Už kdyby někdo šel na registr vozidel a chtěl přihlásit auto, tak po zadání údajů vyskočí úředníkovi červené okýnko, že vozidlo je již registrované.

nespokojenyurednik

elektronický registr je program, který je černobílý, jako když běžel kdysi pod operační, systémem MS DOS slavný editor TEXT 602, ministerstvo dopravy dává na jeho udržování ročně desítky milionů...na tuto obrazovku koukají úřednice 10 hodin denně

ladinpraha*
hodnocení

0x

Není to náhodou tak, že ti ho najednou z nšjakého důvodu nechtějí prodat? Že tě někdo například přeplatil?

Řekl bych jim, že si to podle RZ na policii sám prověřím a čekal bych na jejich reakci.

hanher*
"Dobrý den, koupil jsem v bazaru vozidlo"

hanhere, 1* a *palec*

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

není to možné, v minulosti se akorát přidělovaly stejné registrační značky pro motorku, osobák, náklaďák a například i vlek, takže v registru při zadání jedné registrační značky vyjedou 4 různá vozidla,pak stačí vybrat tu správnou kategorii a je to...aby bylo auto se stejným VIN, RZ, atd dvakrát možné není, protože když se auto zaregistruje, a pokusíte se zapsat do registru jinde jiné auto s tím samým VIN? program vám to neumožní, dá chybové hlášení že pod tímto VIN je již auto registrován a neostanete se dál...je to dlaší legenda prodejců, a vy další naivní člověk, který vyhazuje peníze oknem a kuopuje si akorát starosti a problémy

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

teoreticky se mohlo stát to, že člověk který je veden v registru a v techničáku jako provozovatel s uvedenou adresou v Praze se odstěhoval do Brna, ale nevyzvedl si v brně brněnské značky a nenechal si do 10 dnů zapsat změnu bydliště do techničáku, a auto takto prodal přes bazar v praze...na registru v praze pracovnice zjistila, že v dlůsledku propojení registru obyvatel a registru vozidel jí po zadání registrační značky auta vyjede hlášení, že vozidlo eviduje magistrát BRNO, včetně informace, že provozovatel má trvalé bydlišt v Brně, tedy mimo správný obvod města Praha, tudíč nelze provést v Praze odhlášku na nového majitele...Tato situace by byla možná a reálná, stává se to častro, že se lidé stěhují sem a tam a na autě mají pořád pražské značky a pražskou adresu v techničáku, protže nesplní svojí zákonnou povinnost a nenahlásí na registru vozidel změnu a nevyzvednou si značky jiného kraje...přitom si vyřizují nové řidičáky, občanky i pasy s novou adresou v novém trvalém bydlišti, ale na techničáky a značky se****u...Hranice každého správního obvodu jsou přílohou příslušné vyhlášky, pokud se člověk vystěhuje za htranice daného správního obvodu, je k vyřizování žádostí kompetentní ze zákone jedině ten úřad, do jehož správního obvodu se občan nastěhoval...Pak je správný následující...Hříšník, který kašle na zákony, nahlásí přestěhováné do Brna dodatečně,v Brněm, ne v Praze, současně odevzdá pražské značky a dostrane brněnské, a v dalším kroku může nahlásit změnu vlastníka, kterému pak předá doklady spolu s autem...kdo by namítal, proč se vydávají brněnské značky, když se následně bude auto registrovat v českých budějovicíxch, kde dostane značky jihočeské, tomu odpovídám, že to ukládá zákon a vyhláška o registraci, a výměnu pražských značek za brněnské měl dotyčný provst hned při odstěhování, tedy třeba před 5 lety, pokud žije v brně 5 let...Pro Jardu, Erikcha a pána z Kravína, který nic nechápe ještě jednou zdůrazním, že není rozhoduijící, jaké značky má auto,rozhodující je to, kde má momentálně trvalé bydliště provotovatel...A pokud nastane situace, ž se pražák přestěhuje do Brna, ale má pořád na autě pražské značky, protže je nevyměnil, platí, že nahlášením změny trvalého bydliště na registru obyvatel v Brně je auto ze zákona registrováno v Brně. Opakuji, auto je tímto momentem registrováno v Brně, spadá pod registr vozidel BRNO, pod správní obvod magiostrátu Brno, Praha nemá ze zákoanve vztahu k autu ani provozovateli žádné kompetence. Žádné. Teď je to snad už všem jasné.

nú, děkuji

erikch*

tak erikch do toho jde-protože je-li auto zaregistrováno v Praze,má pražské RZ,a to bez ohledu na změnu trv.pobyt majitele v průběhu vlastnictví vozu,je jasné,že je stále majitelem a jakákoli změna v registru majitelem vozu,musí být provedena v místě registrace vozu-idenifikace(ztotožnění)občana ČR je hlavně podle rod.čísla-celoživotně neměnný údaj-narozdíl od místa bydliště,příjmení,jména,stavu a dalších údajů(jenž lze měnit)...Prostě prodá-li majitel vozu auto další osobě-jde jej odhlásit(polopřevod)tam kde je registrováno-v tomto případě Praha-a je jedno zda je již hlášen v Brně-podstatné je RČ-zda je právoplatným majitelem...Říká se tomu "místní příslušnost"a vydá-li a registruje-li jeden úřad něco-nemůže to jiný úřad měnit-pokud mu není správně nadřazen...a jinak k věci samotné-podle všeho došlo k duplicitě,což se občas bohužel st.aparátu stane(viz. loňský medializovaný případ přidělení stejného rod.čísla dvoum lidem)-a jelikož si stát těžce připouští vlastní chybu,bude asi problém to nějak vyřešit...(ale nechci malovat čerta na zeď)

doplněno 26.08.10 22:56:

ještě doplním,že vlastnictví změnou trv.pobytu majitele nezaniká,ani se tím nijak nemění jeho status...a jen taková řečnická otázka pro nu?pročpak asi byli zavedeny (dříve okresní)nyní krajské registry vozidel...?a proč jsou asi RZ značky nepřenosné z jednoho kraje(územně správního celku)do jiného...?

nespokojenyurednik

Ještě jednou, změnou trvalého pobytu provozovatele-vlastníka se auto přesune ze zákona do působnosti úřadu, do jehož správního obvodu má dotyčný nový trvalý pobyt, nebo sídlo firmy nebo místo podnikání, je tedy registrováno tam.Elektronický registr vozidel tuto změnu zaznamená a ppředposlední registrační místo, z jehož správního obvodu se dotyčný odstěhoval, ale nemůže provést v tomto registru již žádný zápis, protže jí to program ani neumožní, zapsané údaje si smí akorát prohlížet.

Když do toho jdeš, napiš mi tedy o jakou právní normu s eopíráš, já vycgázím ze zákona č.56/2001Sb., paragraf 4, odstavec 2, dále z pragrafu č.12 uvedeného zákona, a z navazující Vyhlášky č.243/2001Sb., paragraf 20, odstavec 1,2,3

Tak trpělivě čekám na číslo tvé právní normy

erikch*

to asi zklamu-už jsem přiznal dříve-nemám nastudovanou legislativu-vycházím ale z praxe...,a ta bývá často odlišná od platné legislativy(a za ty roky další zkušenost-co úřad-to "svá"legislativa)-obdobný případ už jsem taky řešil(ne duplicitní registraci,ale změna trv.pobytu majitele během vlastnictví vozu)-proto jsem psal co jsem psal,jelikož pán musel odhlásit auto v místě registrace(taky Praha)a né z místa,kam se odstěhoval...Změna se neprovádí automaticky se změnou trv.pobytu majitele,ale na základě žádosti změny v registru,deklarované třeba změněným údajem trv.pobytu v OP...No a pokud tak majitel neučiní,tak se změna nekoná...

nespokojenyurednik

Tak pokud nemáš odkaz na právní normu, není se dál o čem bavit

abdul*

nespokojenyurednik má pravdu. Je to i můj případ, tři roky po přestěhování jsem byl řešit přepis mého auta v místě mého bývalého bydliště, úřednice mi tam na moji žádost odpověděla, že vozidlo tam registrované namají a že je registrováno v místě mého současného bydliště. V místě mého současného bydliště mi poté sdělili, že vozidlo bylo převedeno k nim ale musel jsem dokončit převod sám za poplatek 50,-Kč.

jarda3*

No tak zas mi to neda abych si nerypnul - proc stale neni v dobe jednicek a nul centralni registr vozidel a musi se resit takove ptakoviny jako kde auto odhlasit, kde prihlasit a jeste resit prestehovani? To je jak za Rakouska-Uherska, papir nadevse...

nespokojenyurednik

o registru jsem tady už psal, vše je popsáno v zákonech a vyhláškách a funguje to, tvé rýpnutí pramení jen z neznalosti, píšeš o tom o čem nic nevíš, rýpej do svého poslance a tlač na něj, aby prosadil to, co navrhuješ ty, ale předtím si zjsti, proč tady vlastně registr je, jak , komu slouží a jak funguje, abys pak při předkládání svého návrhu nebyl za hlupáka...centrální elektronický registr samozřejmě máme...

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

když se odstěhuješ do holanska, bude se ti tam líbit, tam se regisrtrují auta na poště

erikch*

psal jsem to vzhledem k takové zkušenosti-bylo to zhruba před rokem,převáděl jsem auto z pána(odstěhován stčedoč.kraj,Benešov),auto stále pražskou RZ a odhláška Bohdalec-žádné že se převedlo se změnou trv.pobytu majitele(cca 2roky zpětně),ale pěkně v místě registrace...Možná to je tím,že co jiný kraj-to jiný mrav...,mohu i deklarovat např.s přestavbou karoserii,jinak Praha,jinak Krkonoše...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]