Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, prosím o radu, jaké nástroje nebo klíče budu potřebovat, když si budu chtít sám vyměnit olej u HYUDAI Tucsona rok výroby 2023, typ NX4, motor 1,6 litru s turbem, benzin.
Díval jsem se na YOUTUBE a tam se musí otevřít 2 poklůpky ve spodním krytu, vyšroubovat vypouštěcí šroub vany oleje a vyšroubovat olejový filtr. Neprosím se o tzv. hraběcí rady, abych si zakoupil celou sadu nějakých klíčů za tisíce korun. Prosím konkrétní rozměry těch 3 nástrojů.
Už jsem se pevně rozhodl, že na 2. zaruční prohlídku nepojedu, protože jsem za tu 1. zaplatil 3.600 Kč a to jsem si olej na výměnu dodal sám. Získal jsem dojem, že za tuto částku mi pouze auto vyčistili a ošetřili lak karoserie, protože vůz nevykazoval žádné závady. O pětiletou záruku podmíněnou těmito "záručními" prohlídkami nemám zájem. Ostatně zaměstnanec servisu HYUNDAI mi potvrdil, že tzv. "záruční" prohlídky jsou minulostí a nyní že se jedná o normální servisní prohlídky.
Díky předem za porozumění a rady.
Mám za to že toto již zase neplatí! To že nemusí do autorizovaných servisů byla výjímka jen na dobu určitou!
Ale BEZ záruky , přesně do kdy platila tato výjímka nevím! Třeba to tu sdělí někdo znalejší
Podmínky výrobce nesmí být v rozporu s blokovou vyjímkou. P. Alois ale hlavně nejspíš nebude vyučený automechanik ani mít odborný dohled, takže podmínky nesplní. Ovšem 2023 = ca rok ještě bude mít zákonnou záruku kde se na žádné podmínky nehraje, prodejce by pro zamítnutí reklamace musel prokázat způsobení vady tim kdo se v tom hrabal.
Osobně bych se na prodlouženou záruku vykašlal a ušetřený prostředky dával do fongu oprav. Kolik motorů chcípne během prvních pěti let tak aby to šlo na záruku? Další podstatná věc je ta, že když si to člověk dělá sám, tak má jistotu co a jak se dělalo. Samozřejmě pokud je lama tak to může pokazit a nikdo mu nic nedá.
Zákonná záruka nepadá, padá pouze odpovědnost za vady způsobené nedodržením plánu údržby. = Např. nemění olej, zadřenej motor nevyreklamuje. Ale chcíplou elektroniku která s olejem nesouvisí ano.
Jen se tohle často používá jako záminka k zamítnutí reklamace, většina lidí se neumí bránit, tak stáhnou vocas a dál to neřeší.. Podobně různý razítka o odborný montáži v záručním listu u sporáků, porušený plomby na šroubech atd. - nic takovýho na zákonnou záruku nemá vliv.
Pokud jde o zákonnou, tak pouze pokud by tam nalil jinou specifikaci než je vyžadovaná, přetáhl termín výměny atd., a přišel by o záruku pouze na vady tím způsobené, způsobení navíc musí prodejce prokázat, nestačí to jen tak tvrdit.
Dát správný olej + filtr a dodržet termíny - těžko tím způsobí vadu, takže o zákonnou záruku "na motor" tím nepřijde. O prodlouženou (smluvní) samozřejmě přijde.
Smlouva je s prodejcem, ne s výrobcem. Odpovědnost za vady má prodejce a žádným způsobem se jí nemůže zbavit.
Vám tam šéfové tlučou do hlavy ty záminky jak se zákazníkem vy...t.
A jestli výrobce vy...e s prodejcem, tak to je problém prodejce - ten totiž zatáhne případný spor včetně znaleckých posudků atd., výrobce je vychechtanej..
Tak záleží na vzhledu, pokud je to plechový filtr (ne vložka v plastu), tak třeba toto:
nebo
nebo (dělá se celá sada):
nebo ty Sikovky, či někdo to dělá "naprase"pomocí šroubováku durch a povolit.
Pokud je tam vložka, tak je tam vetšinou nahoře na klobouku plastová matice na klíč, viz:
Určitě nezapomeňte namazat těsnění na filtru nebo "O"kroužek na kloubouku vložky trochou oleje. Filtr či vložku pak dotáhneme zásadně rukou (pouze povolení nástrojem)!
Výborné rady ! Tak už vím, že je tam filtrační vložka a nechal jsem si v servisu vrátit krabičku od toho filtru, abych věděl přesně typ, jaký koupit. Možná, že už bude nějaký levnější z druhovýroby - vždyť je to jen papír. Pokud je na pouzdru matice, tak to ten ořech asi budu mít, na FORDa jsem sháněl po bazarech OK 36. A čím se otevírají ta manipulační víčka spodního krytu motoru?
Nevím, zdali mi tam nalili ten olej za 1000 Kč, co jsem jim dal, ale podívám se až přijedu 17.1. na chalupu, zdali je už černý. Ale stejně ho po 10 000 km vyměním.
Normální servisní prohlídky to byly vždycky
Už tu padlo 17 ořech, na filtr se podívej jestli je klasika nebo vložka (hjondé neznám), jakej je přístup a kterej klíč bude nejlepší. Stačí nájezdy a nebýt línej vlízt pod auto (jasně, video/ rady jsou pohodlnější )
Ad záruka - o zákonnou nepřijdeš, o prodlouženou ano - nejsi odborný servis (autorizák to být nemusí, pořád platí "bloková vyjímka"). Podle mne se ale solit za servis kvůli prodloužené záruce nevyplatí - opravdové vady se projeví už v zákonné záruce, a ty pozdějši jdou snadno hodit na nesprávné použití, běžné opotřebení atd, takže tě prodejce snadno vyfakuje. Další věc, auta jsou navrhovaný tak aby prodlouženou záruku přežily a začly se s...t až po ní.
Mmch. vyfakovali by tě klidně i za ten tvůj olej, reklamaci by snadno vyřešili "způsobeno olejem" a můžeš si jít dělat znalecký posudky a soudit se
Peněz za levnější servis jsem už ušetřil tolik, že záruku nepotřebuju, vezmu jinou káru a pořád to bude výhodnější.
Svépomoc je nejen levnější, ale vychází líp i časově - nemusíš se objednávat, vozit to tam a vyzvedávat nebo čekat až to udělaj.. Navíc servis to těžko nechá vykapávat dvě hodiny ale vypustí zavře a naleje, příp. to jen cucne shora, nechá litr starýho, naleje nejlevnější sudovku co má na dílně.. V autorizáku jsem potkal ojeb největší a ne jen jednou. menší servisy dost podobně - dobrý je tak jeden z deseti a to jsem ještě optimista.. Olej černej hned po výměně (zvláštní že když menim já tak tmavne až tak po 1kkm), přelito o litr, starej filtr, strženej závit ve vaně a podobný "drobnosti". Fakt mě už nebavilo stát jim za prdelí a hlídat co kde pojebou... Jen s tim je trošku práce, ale vyplatí se to...
A zjistil sis aspoň, kolik by ta garančka stála s jejich olejem? Abys měl srovnání?
A dostal jsi vůbec protokol, checklist, co přesně za úkony udělali, a výpis z autodiagnostiky?
Ne? No tak jsi pěkný hňup, že jsi platil za nic.
I když teda slušný autoservis má sklo nebo videopřenos a můžeš se koukat, co ti na autě dělaj. Na dílnu děje přímo málokterý značkovej asi pustí, resp. s tím jsem měl problémy už před 20 lety že se vymlouvali na nebezpečí úrazu apod.
Pokud si chceš měnit olej sám, Mohl sis koupit nějaký starší auto, nevím, jak vy resetuješ počítač u Hyundaie? Třeba to jde, třeba někdo napoví... Ale pokud se ptáš na takovýhle základní otázky, no tak nevím jestli je zrovna vhodné, aby ses do toho auta vrtal, ono tam je spousta fíglů který zkrátka znát like napoprvý nemusí, a u některých aut stačí a možná je i lepší ten olej vysát čerpadelkem z Lidlu za 290 Kč a nemusíš lízt pod auto a měnit podložky a další
"Získal jsem dojem, že za tuto částku mi pouze auto vyčistili a ošetřili lak karoserie" - zapomeňte, auto jen nechali stát 0,5 hodiny na dílně.
Ale no tááák, zástupci automobilek dělali fantóm testy před 30 lety a dělají to i nyní: Najdou někoho (Ten dostane třeba jak to bylo 3000 Kč na servis jako bonus), tomu narafiči do auta závadu a pak to vyhodnotí jestli na to servis přišel, servis má, alespoň ten značkový, povinnost postupovat přesně podle postupu.
Jestli to nedělá, no tak je to liknavost určitě né majitele ale nějakýho dacana zaměstnance do první pokuty nebo vyhazovu. Jenže když je nedostatek pracovníků, tak je prostě mezi nimi šlendrián.
Mimochodem naposledy jsem viděl že to dělá i Pennymarket, proto pokladní penny marketu vždycky pečlivě kontrolují košík jestli tam není něco schovaný, Dostali by totiž pokutu od kontrolora
A jak to udělají? Ty servisní časy mají přece předepsané od výrobce. Bavíme se o těch značkových? Tam si myslím že je cenovka bude 900 na hodinu - a ještě bez DPH a ne 600.
Proto si myslím že nemají potřebu nějak natahovat servisní časy.
A hlavně ti tam asi nenamontují tebou donesený díly. Takže ty díly na trochu starší auto je šíleně drahý u nich, ale třeba výměna rozvoďáku Může být docela levnější než někde v garáži
Na výměnu obrysový žárovky skutečně někde je potřeba rozebrat půlku auta, No ale na jednotlivý jednoduchý úkon je lepší si domluvit pevnou cenu předem.
Hele já už před 30 lety slyšel: Autosalon? Tak ten máme jenom jako reklamu na servis. Neboli, samozřejmě, že na tom servisu se vyděla víc jsk na salonu, kdo je však tak prachatý že koupí nový auto, no tak ten má pár tisíc na běžný servis a neřeší to... Teda pokud to není chudák co na to auto nemá, a jenom chce působit zazobaný před sousedama )
Horší je, když máš auto 20 let jetý, zůstatkových hodnotě třeba 10 000 Kč, no tak pak samozřejmě nechceš za prohlídku vybalit 6000 Kč Když víš že si to uděláš na dvoře za 2 hod. s dílama za 20 Kč
A to mě lehce štve, protože vím, že za ty 2 hod., kdybych dělal něco expertního, tak si můžu 2 nebo taky 200 000 když bude štěstí, vydělat... O tohlecto to má jednodušší zaměstnanec, ten takovou finanční cenu ušlé příležitosti ve své mimopracovní době "neplatí".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.