Dobrý den, jaké napětí by měl mít zcela nový akumulátor 12V? Jedná se o Akumulátor Varta Silver 12V/52Ah. Po rozbalení má 12.51V, zdá se mi to strašně málo na nový. Dal jsem ho na nabíječku, tak nevím co si o něm mám myslet? Děkuji
Po plném dobití akumulátoru a v odpojeném stavu (několik hodin), by se napětí mělo ustálit 12,6-12,65V. Velkou roli zde hraje měřící zařízení, některé jsou schopné ukázat i o 0,5V špatně oproti kvalitním zkalibrovaným. !Ale hlavně! Napětí naprázdno nic neříká o stavu akumulátoru. Pro určení zda je v pořádku a odpovídá novému akumulátoru (kapacitou), lze zkontrolovat jen zátěžovým testerem. Kolikrát má v autě před startem 12,6V a třeba při -5C nemá už sílu dodat náboj pro startér.
Není to strašně málo, ale moc taky ne a vypovídá to o tom, že v lepším případě baterka minimálně vyšších pár měsíců ležela, aniž by ji někdo dobil. V horším případě je tohle stav po předprodejním dobití... Ideálně má úplně čerstvá a plně nabitá 12,7-12,8, v případě agm lehce nad 13V. U multimetrů bacha, když už má něco za sebou, naměřená hodnota se trochu liší s polaritou. Jedinkrát jsem kdysi musel koupit baterku v hypermarketu a hned dal do auta, po celou dobu životnosti stála za prd.
Zdravím, vezměte ho do servisu (nějaký malý, soukromý) a třeba za pár korun zjistíte, jak na tom skutečně je. Měl by mít > 12,6V, ale to nic neznamená. Taky to můžete laicky ozkoušet tak, že jej dáte do auta (pokud není) a zapněte všechna světla. Pokud klesne pod 12V, je tam opravdu něco špatně.
Já bych nepanikařil. Orientovat se dá podle toho, jak dlouho bude trvat, než se dobije. Pokud bude dobitá za hodinu, tak nabitá skoro byla a to napětí by pak bylo docela nízké (ale taky záleží na teplotě). Pokud bude nabíjení trvat několik hodin (já bych si dobitou kapacitu měřil, ale vy uż to asi neuděláte, takže jen odhad), tak prostě baterka dlouho stála a je dost vybitá.
Jak už bylo napsáno, napětí naprázdno nic neříká o stavu akumulátoru. Kdybyste chtěl stav ověřit, musel byste změřit zkratový proud a kapacitu vybíjením. Popis postupu je nad stručnou odpoděď. Testování různými zátěžovými zkoušečkami není o mnoho přesnější než naposlouchaný zvuk startéru. Baterku jednoduše nabijte, připojte a používejte ve zdraví.
S vybíjením samozřejmě napětí klesá. Ale u nabité baterie může být 12,8V nebo třeba jen 12,5V a není to závada. Výrobci používají různé technologie a ty napětí ovlivňují.
Podle napětí nic nepoznáš. Kdo ti bude tvrdit že ano, lže nebo tomu nerozumí
Podle napětí poznáš úroveň nabití...
Kapacitu poznáš podle napětí v zátěži (zátěžovým metrem) a/nebo elektronickým měřákem – Ten měří elektronicky vnitřní odpor.
Nejpřesněji kapacitu zjistíš jenom tím, že je tu plně nabitou baterií vybiješ na definovaném zdroji a budeš měřit čas, nicméně vzhledem k tomu, že startovatčka má velmi malý počet cyklu, tak jí tím podstatně snížíš životnost
Stav baterie se podle napětí nepozná. Některé mají i při plném nabití maximálně 12,5V, některé 12,8V a jsou zasulfatované. Strašně taky záleží na teplotě. V mrazu napětí klesá. A třeba AGM baterie mají zase vyšší napětí, než ty zalité. Proto se nabíjejí jinými nabíječkami.
Zavolej si prodejci : baterie čepek Ten ti to vysvětlí, má na YouTube videa, myslím že zákazníkovi baterií pod 12,6 by neposlal. Při 12,51 V má zhruba 82% nabití. A může už být sulfatovaná, když takhle byla dlouho. Jde o to, že Olověná startovatčka se má skladovat vždy plná. Narozdíl od Li...
no a Varta je křáp. Ale co, je to spotřebka, za 4 roky vyměníš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.