Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám Fabii z r.2001, motor 1.4 MPI.
Na foto přikládám fotku mého kabelového svazku v motoru, na svolávací akci to evidentně nebylo, izolace není odmotaná.
U mého kusu naštěstí neleží přímo na nosníku, ale je lehce ve vzduchu, proto možná doted to auto má jen jednu závadu, co by mohla se svazkem souviset (přestala svítit parkovačka na straně řidiče). Foceno to mám ještě z léta, kdy jsem tam lezl s tím, že odmotám izolaci, ale s tím svazkem v tom prostoru nejde hnout, natože abych něco odmotal, řezat do toho jsem se bál, protože nevím v jakém stavu jsou tam kabely a hádám, že už asi ne v moc dobrém.. Napadlo mě, že bych to celé vyndal ven, vklidu to rozmotal doma na stole, případně nahradil vyhnilé úseky.
Nevíte prosím, zda je reálné ten svazek vyndat celý ven? V tom titěrném prostoru si nedokážu představit, že bych něco dělal přimo na autě..
Představuju si to tak, že v motorovém prostoru bych odpojil všechny konektory, ale nevím co ta část, která vede kamsi nahoru od nosníku (u ŘJ vím, že stačí odpojit), ale ten zbytek nevím kam vede a zda to končí někde pod palubkou a stačí vypojit konektory i tam? Co jsem zatím tak koukal, budu muset sundat i silentblok převodovky. Pod torpédem jak je motorek stěračů jsem ještě nikdy nebyl, není tam nějaký spoj, co by stačilo rozpojit?
Budu rád za jakékoli poznatky, ohledně tohoto.. nikde jsem nenašel zmínku o tom, že by ten svazek někdo vyndal ven, jen to, že je to pekelná práce
Fabia 1 má oproti Octavii 1 právě velkou výhodu, že za motorkem stěračů kabelové svazky vedou do dvou konektorových krabic. Oddělují se tam tedy svazky kabiny od svazků motoru. Je potřeba jen uvolnit veprostřed konektorových krabic dlouhý šroub Torx 30. Na ten je potřeba šroubovák T30 (ne nástavec z gola sad, ale normální T30 s rukojetí).
Demontáž je velmi jednoduchá. Nejrychleji to jde na prravé straně kolem expanzní nádobky. V podstatě tam svazek připojuje jen světlo, mlhovku, expanzku, AKF ventil.
Na pravé straně je to obtížnější pro začátečníka. Je potřeba sundat nárazník, světlomet, konzolu co drží převodovku (pod konzolou vede svazek v plastovém žlabu (z něj ho nevyndávejte, bere se to celé ven!).
Dále je součástí levé strany svazku i zamotané vedení trubičky ostřikovačů. Takže vytahujete svazek i s kompletním motorkem ostřikovačů z nádobky. Součástí svazku je i velký konektor z ECU motoru. Ten malý je součástí jen motorového svazku (vstřiky, klapka, atd..). Kolem serva TRW a KOYO je pak několik kostřících bodů na kabelových okách s plastovou černou korunkou a hnědými dráty přímo k nosníku karoserie. Jeden je i poblíž ECU na domku tlumiče.
Je potřeba i demontovat černé plechové čelo pod torpédem stěračů (dělá ten mini prostor pod ním pro motorek stěračů, štekry a svazek).
Hlavně vše demontovat a svazek nervat přes nějaké komponenty, držáka, apod. A lépe to nedělat v zimě. V zimě pod 10˚C hrozí popraskání izolací vodičům.
Když si sundáte i přední plastové čelo, půjde to omnoho lépe, ale není podmínkou.
Zde na fotce sundané černé plechové krytí pod torpédem a dva konektorové štekry plné malých konektorů.
Pokud nesvítí i v zadu, tak je to pojistka.
Obrysová světla k vůli funkci parkovaček (páčka blinkrů) má odděleno na L a P stranu okruhu s pojistkou L a P strany.
Jenže ono už něco nefunguje, proto jsem se o to začal zajímat.. A odmotání toho svazku je základ, který by měl každý, kdo se o svoje auto trochu zajímá udělat.. U Fabie jedničkové myslím.. Je jasné, že do svazku tekla voda, v jednom místě je vidět pod páskou odhalené místo. Nevím jestli tam nenateklo i z té hadičky pro ostřik zadního okna, kterou nechápu jak pitomci mohli nacpat do toho svazku spolu s dráty..
Proměřeno.. někde je to skoro přerušené a ten svazek je nutné odizolovat tak jako tak. Jinak jsem tu parkovačku napojil na + u parkovačky spolujezdce.
Ale jinak souhlasím, moc se mi na to taky nechce hrabat..2001, je to taková zaschlá mumie celej ten svazek
@bear moc děkuju za rozsáhlou odpověď ! To jsem ani nečekal takto do podrobna. Pustím se do toho až v létě, v tomhle počasí na autě venku nejde dělat skoro nic. Mám výhodu že je to verze s nejchudší výbavou, takže těch konektorů v motorovém prostoru na odpojování snad nebudu mít zas tolik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.