Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
při nastartování auta (Peugeot 206) mi svítí kontrolka STOP společně s červeným vykřičníkem (zataženou ruční brzdu jsem nenechal :D). Vrátil jsem se k autu po týdnu, kdy bylo zaparkované na parkovišti. Zatím jsem s ním nikam nejel, nevím co tomu je. Zkoušel jsem s ním popojet a brzdí normálně. Známý říkal, že to může být jenom zamrznuté čidlo, nadruhou stranu to může být taky unikající brzdová kapalina.
Nějaké nápady co s tím?
Díky
Když se rozesvítí oranžová kontrolka jakákoliv,může se s vozem jet.Ale rozsvícení červené kontrolky znamená, že jízdou se může vážně poškodit motor.Jednoznačne to chce diagn. motora.
Ach jo, opět obodovaná nesprávná odpověď.
Rozdělení oranžová / červená takhle platilo možná kdysi, ale různá auta mají různé kontrolky a správnější vnímání barev by bylo možná spíš pozor / nebezpečí, pro technicky zdatnější znát jejich význam a důsledky - takhle z hlavy mě napadají snad jenom kontrolky oleje (mazání) a kontrolka vysoké teploty motoru jako jediné, které musí znamenat okamžitou "stopku" a další postup.
Leckde jsou červené třeba airbagy, zatažená ruční brzda (+ závada brzdového systému), ve Fordech pro USA dokonce snad kontrolka venkovní teploty v mrazu (!), snad ve všech autech je červená kontrolka pásů - a ničím z toho skutečně nehrozí poškození motoru. Naopak MIL, která může znamenat leccos a teoreticky se může motor poškodit, je snad všude oranžová.
Diagnostiku motoru to nechce, já bych to, dle zkušenosti s ostatními vozy, taky viděla na tu hladinu brzdové kapaliny, jak píší přede mnou.
Jo, tu cervenou snehovou vlocku (od 0°C) mam ve Fordu. Mezi fordaky se tomu rika pozor! radioaktivni snih.
Jestli tam máš počítač, mně jednou svítila kontrolka, nevím už čeho, snad něčeho co jsem v autě ani neměl, v servisu vynulovali paměť chyb a je to zase v pořádku. Jestli to máš pojištěné, zkus zavolat do servisu nebo do pojišťovny.
Mně jednou udělala pápá baterka. U starších aut jsem byl zvyklý, že baterky se se mnou loučí postupně a bylo na mně, kdy se rozhodnu že už je čas je vyměnit, tahle mne opustila a ani se nerozloučila když jsem zastavil před obchodem abych si něco koupil. Tak jsem zavolal do pojišťovny a poslali pro mne odtahovku. Ten odtah jsem nepotřeboval moc daleko, tak to zaplatila pojišťovna.
Nemusí to být únik brzdové kapaliny, ale její nízká hladina. Zkontrolovat, dolít, zkusit párkrát zabrzdit a když to bude OK normálně dál jezdit. Jak ubývají destičky, tak se pístky vysouvají víc a hladina klesá, to je normální jev.
Píšeš, jak ubývají destičky, hladina klesá. Normální jev. Ano. Ale rozhodně NEDOLÍVAT brzdovou kapalinu. Toto je čas, kdy jsou už brzdové destičky sjeté a je nutná jejich výměna. Většinou už jsou i po smrti brzdové kotouče. Takže žádné dolévání, nikam to neuteklo. Jen je to dole v brzádch. A pokud se přece jen dolívá a stále úbývá tak je netěsnost a teče to pod auto. Taky nebezpečný jev.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.