Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze led denní světla užít také jako mlhovky?

Od: honda odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

mám led denní světla, je možné je zapojit jako mlhovky i denní světla?

Na autě mlhovky mám, ale jsou v dost špatném stavu, a protože chci mlhovky zachovat, napadlo mě toto řešení.

Díky za reakce

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

5x
Jako jak?
Mlhovky osvěcují spodní polovinu obzoru...
Jak toho docílíte?

km
hodnocení

5x

mě to teda přijde jako úplně debilní nápad, ale možná vám jen nerozumím

hodnocení

5x

"...napadlo mě toto řešení."

Tak na to zase rychle zapomeňte. Každé to světlo má zcela odlišný diagram vyzařování. Nejen, že od toho v mlze nic neuvidíte, ale první kontrola Vám sebere papíry.

vernon
hodnocení

4x
Samozřejmě že ne. Denní světla nemají mlhovkovou optiku (široký, nízký světelný svazek).

hodnocení

2x

Technicky maju hmlovky ine umiestnenie (nizko nad cestou) a vyzarovaci uhol. Elektricky sa to zapojit sa, opticky vam to nepomoze. Na STK vas vyhodia.

hodnocení

2x
Kromě již uvedených argumentů upřesním rozdíl v tvaru kužele. Mlhovky musí svítit téměř vodorovně s co nejostřeji odříznutým rozhraním nahoře, prostě směrem nahoru nesmí svítit téměř vůbec, ideální je čočková optika. Taky pomáhá teplý odstín světla.
A teď to porovnejte s denním svícením - dosvit minimální, tvar naprosto rozplizlý bez ohraničení a navíc teplota svetla jak na pitevně. To by nejen nepomohlo, ale ještě výrazně zhoršilo viditelnost v mlze.
Dělají se "obojetná" světla jako denní i mlhovky, byly třeba pro felicie po faceliftu jako náhrada kulatých mlhovek, ale byly to 2v1, v tom světle byly 2 paraboly a 2 zdroje světla.
Druhovýroba mlhovek na dost aut stojí kolem 2 stovek za kus ...

hodnocení

2x

Jen technickou připomínku:

Mlhovky musí být umístěny co nejníže k vozovce, aby byly nejúčinější. U povrchu vozovky je mlha vždy nejméně hustá. To výrazně ovlivňuje viditelnost a dohlednost za mlhy. Použití jiného umíštění ( hovořím o předních mlhovkách vozidla) předních mlhovek je kontraproduktivní. Zadní mlhovky tuto zásadu nemají, také z důvodů, že používají světlo jiné vlnové délky-červené, které má příznivější vlastnosti proniknout mlhou.

motorizmu zdar: -miro

hodnocení

1x

Ne, nelze. Tedy legálně nelze.

Mnozí to nevědí, dělají si jak se jim to líbí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]