Nejste přihlášen/a.
Před zůžením na jeden jízdní pruh ve městě jsem je zařadil do pojíždějící kolony. Když jsem byl už těsně před zůžení přiřítilo se ve vedlejším levém pruhu auto nejmenové značky, a troubením si řidič vyžadoval pravidlo zipu. Pustili by jste takto neomaleného řidiče aby se zařadil? Možná z nějakého závažného důvodu hodně spěchal, ale tohle jsem zažil vícekrát, a nevěřím, že všichni měli k takovému chování důvod.
Správně jedou oba zaplněný pruhy souběžnou jízdou až ke konci pruhu a tam se zipuje.
Naprosto jednoduchý, přesto se většina řadí už půl kilometru předem (asi se bojí že na konci je nějakej arogant nepustí), a když někdo správně jede pruhem až ke konci tak ho maj za předbíhače, nechtěj ho pustit atd.
Chce to osvětu, dávat to do reklam v chytrých pořadech, malovat to na petky Braníku, a od věci by nebyla ani informační cedule těch půl kilometru před zůžením.. Vtipný je, že všichni tohle ví, ale stejně na konec nejedou, řadí se předčasně a nadávaj že je ti hajzlové předbíhaj
1/ zřejmě to byl debil, protože se choval agresivně, ale možná že byl v právu
2/ vždy je lepší využít dva pruhy (naplněnost a průjezdnost vozovek a křižovatek před tím) a pak bezprostředně před zúžením řadit zip, málokdo toto ví a většina se dlouho předem řadí do jednoho
3/ nejsem si jistý, ale myslím, že je povinnost tam ten zip použít, ikdyž tam není zip značka, ale ta zip značka tam taky často přímo je
podle toho co píší ostatní je to tak...
zřejmě to byl neznaý, protože se choval agresivně, ale možná že byl v právu****taky to může být trošku jinak...
zřejmě to nebyl neznalý, protože se nechoval agresivně, jen se to zdálo tazateli, páč byl v právu. Páč tazatel to neví, že dělal chybu.
Až se budete oblékat, tak se koukněte na zip u bundy, nebo někde jinde. Já mám na zipu z každé strany řadu jednotlivých zoubků, které do sebe zapadají.
Ještě jsem neviděl zip, který má na jedné straně řadu zoubků a na druhé straně jen jeden zub.
Tak nemluvme "zipu" nebo "zipování", ale o tom, že se chce někdo zařadit do jedoucí kolony vozidel a agresivně si to vynucuje.
On za to nemůže, že ostatní řidiči jsou kopyta a neznají pravidla zipu, proto je v tom pruhu sám, takže to ve skutečnosti zip je, a troubením si vynucuje to, co jsou ostatní povinni mu umožnit
smode díky, ale mě by spíš zajímalo, proč někdo tady dostává body za špatné odpovědi, jako třeba tomkk,
(5) Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy. Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel (ne řidiči jednoho vozidla) do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom (vozidla se řadí střídavě - "zip" - ne, že se tam jedno vozidlo snaží vecpat) do jízdního proudu průběžného pruhu.
mettaxa®
to hodnotíte dost poklidně. Co dokáže občas řidič napsat.
------------------------------------------
Vedle povinnosti řidiče přejíždějícího z jednoho jízdního pruhu do druhého neohrozit řidiče
jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí, platí i povinnost jej neomezit, to znamená mu
nijak nepřekážet. Ustanovení věty druhé zakotvuje tzv. pravidlo zipu, tj. pravidlo chování pro
případy, kdy při souběžné jízdě jeden z jízdních pruhů přestane být průběžným. Zákonná
formulace je jednoznačným vyjádřením povinnosti řidičů jedoucím v průběžném jízdním pruhu.
Platí to i přes skutečnost, že jiná ustanovení používají v této souvislosti "je povinen umožnit",
neboť normativně mají tyto formulace stejný obsah. Nejedná se tedy o žádnou proklamaci či
doporučení, ale o jasné a právně závazné pravidlo chování pro zákonem přesně vymezené
situace, v případě jehož porušení připadá do úvahy i právní odpovědnost, včetně případné
odpovědnosti za způsobení dopravní nehody. Související dopravní značka č. IP 29 "Střídavé
řazení" je značkou toliko informativní, sloužící k označení (zdůraznění) povinnosti plynoucí již
z obecné úpravy, a užita být nemusí.
Zdroj: BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J., Zákon o silničním provozu s komentářem, Praha 2016, s. 60,
123: "ne řidiči jednoho vozidla" "vozidla se řadí střídavě - "zip" - ne, že se tam jedno vozidlo snaží vecpat"
interpretujete to pěkně hloupě
123 - "Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí..."
To máte sice prvdu, ale pletete si "pojmy a dojmy". Zipování není totéž, co přejíždění z pruhu do pruhu. Je to v podstatě sloučení dvou pruhů do jednoho a oba řidiči mají stejná práva. Prostě v místě zúžení (nikoliv někde daleko před ním) se auta střídají - pravý - levý - pravý - levý... A je jedno. kolik aut ve kterém pruhu zrovna jede.
Samozřejmě, že pokud se chcete "vecpat" (Vaše slova) do vedlejšího pruhu někde před zúžením, není to zipování a musíte dát vozidlům v tom druhém pruhu přednost. Ale to je o něčem jiném.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.