Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Startovací powerbanky

Od: bery® odpovědí: 3 změna:

Když se tady poslední dobou, jako asi každoročně se začátkem ranních mrazíků, množí diskuze na téma různých startovacích powerbank, záložních baterek, kabelů, nabíječek ... tak se taky musím přidat, nebo spíš trochu oprášit myšlenku, kterou jsem už opakovaně zmínil, ale zatím prakticky nevyzkoušel.

První věc je dotaz na ty, co už nějakou startovací powerbanku kuchli - ty lion nebo lipol články jsou tam v sérii 3 nebo 4?

Druhá už je ten můj nápad, zatím nevyzkoušený a doufám, že to tak zůstane, ale co kdyby - stačily by 4 nabitý články (třeba 2Ah) v sérii (cca 16,8V naprázdno) v případě do mrtě vymlácený baterky po paralelním spojení a "přelití" své kapacity ke startu v mrazu? Motor třeba 1,6 benzín.

Už pár let mě baterka nenechala, takže kupování powerbanky v ceně nové baterky mi přijde zbytečný, navíc když mám bednu různých jetých i nových lionek a lipolek včetně modelářských.

Nepočítám.samozřejmě, že by ty 4 například 18650ky natočily motor, ale že bych je připojil a nechal třeba čtvrt hodiny je vybíjet do startovačky, možná i jen přes zásuvku zapalovače. Dávno takhle používám 3 články jako zálohu pamětí při potřebě odpojení baterky a i jsem kdysi viděl, snad v letáku Lidlu, tenké startovací kabely k propojení mezi zapalovači, kde byl vtip v krabičce, téměř jistě obsahující nějakej step-up měnič.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
U Pb akumulátoru je vlastnost že s klesající teplotou se snižuje schopnost uvolnit náboj a zároveň i příjmout náboj a nepomůže ani vyšší nabíjecí napětí.
Dobití před startem samozřejmě pomůže. 4s lion by šly použít, ale muselo by být omezeno nabíjecí napětí. Než bastlit vlastní akupak tak bych použil akupak z 5s z nářadí které mám a k tomu přidal spínaný zdroj který bude fungovat jako nabíječka.

kdosi
hodnocení

0x

Spočti si, kolik energie obsahuje autobaterka a kolik ty články. (Napětí * Ah = Wh) (a pozor u powerbank se často udávají Ah pro napětí 3.3V nebo jinou podobnou hodnotu, takže raději najít jestli výrobce uvádí ty Wh někde malým písmem.)

Mě vyšlo, že powerbanka má kapacitu asi 100x menší než autobaterka. A samozřejmě, že se tam nepřelije celá kapacita. Takže na přelití energie by člověk musel jít asi tak 200x nabíjet. To je asi tak na celou zimu nedělat nic jiného než nostit energii po hrstičkách.

Mnohem lepší je ty články připojit a rychle nastartovat - nastartované auto už se udrží v chodu vlastní silou a ještě bude dobíjet tu autobaterku.

hodnocení

Se spočtením problém nemám, optimistická metodika uvádění kapacity powerbank je mi taky jasná, jen mi jde o praktickou zkušenost, jestli doplnění například 1,5Ah do prázdný baterky stačí pro studenej start, protože přímo pro start z lipolek by bylo potřeba větší množství paralelně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]