Nejste přihlášen/a.
Zdravím, pořidil jsem si hustoměr chladicí kapaliny a moc si nevím rady s kalibrací. Podle návodu se má kalibrovat v místnosti, kde je 20 stupňů celsia a při každé změně teploty překalibrovat. Skutečně se to musí dělat takhle? Znamenalo by to, že kdybych měřil bod tuhnutí chladicí kapaliny u auta, kde by byl třeba jen 1 stupeň, musel bych to znovu zkalibrovat na okolní teplotu nebo stačí už provedená kalibrace?
Plus tedy další dotaz ohledně chladicí kapaliny. Mám auto, jako zábavu, starší, kde se musí odvzdušňovat soustava ručně. Bohužel se mi to nepodařilo udělat správně a dostanu se k tomu až v neděli. Kapalina je tam nová, ale nevadí, že to stojí v tomto počasí jen v přístřešku se zavzdušněnou soustavou?
Díky za zodpovězení obou dotazů.
Proplachování soustavy tomu předcházelo. Ale ten okruh má cca pět litrů a nové nemrzky se tam vešly tři litry. Té vody předtím přibližně dva. Ale pak jsem to vypustil a po nalití fridexu jsem to nechal běžet několik minut (spíš desítek minut) ve všech otáčkách, s vypnutým i zapnutým topením, tak doufám, že se to promíchalo. Navíc ani stará nemrznoucí směs nevytekla celá, takže mi přijde že je to taková směs staré nemrznoucí směsi, vody a nového fridexu, přičemž ten nový fridex převažuje.
Plovákový skleněný hustoměr se nekalibruje! Kalibrace je z výroby co by závaží uvnitř skla hustoměru na jeho dně.
Měřit se má hustota při 20C, aby to měřilo správně.
Já se špatně vyjádřil. Jde o optický refraktometr. Ten se zkalibrovat musí. A těch 20 stupňů platí i u něj? Jak toho mám dosáhnout? To nemůžu měřit tuhnutí kapaliny u auta?
Nie nemusí sa to vždy kalibrovať a ani výsledok nepotrebujete vedieť presne. Ak vám ukáže okolo -20 stupňov,môžete byť bez obav zo zamrznutia.
To tak není úplně pravda.
Zmrzlá kapalina má větší hustotu. Když nebude měřit při 20C kapaliny a ideálně i 20C venku (není podmínkou, protože měří kapalinu do které to ponořuje), tak naměří víc. Třeba -35C.
Naopak v horké kapalině naměří třeba jen -5C
Ale bez obav být může. Běžně mixovaná kapalina na rozumné hodnoty při dosažení meze jen udělá ledovou rosolovitou tříšť. Z motoru mrazové zátky nevytlačí a nepraskne nikde nic. Spíš se v extrému může přehřát motor, protože ten rosol nebude hadicema obíhat motorem a chladičem.
Ale v ČR možná tak s mrazy na Kvildě
Jak nedosáhnu? Tak auto projedeš a necháš ho hodinu vychladnout. Pak bude v expanzce vlažná. Nesmí být ledová třeba po odstavení auta přes celou noc.
Pokud máš klasickou kapalinu 1:1 s vodou, nejedeš na Sibiř do -30 a nedolíváš čistou vodou po litrech, tak hustoměr vůbec řešit nemusíš.
Zavzdušnění pár dní nevadí.
Některý motory na odvzdušnění potřebujou čumák do kopce a vysoký otáčky, někdy i vyndat čidlo teploty nebo povolit víčko nádobky aby nebyl protitlak a vzduch vyběhl z "pytle" (víčko povolovat jen za studena!)
optický refraktometr.-jsme měli v práci-asi ho už než ho dali k používání do výdejního skladu někdo seřídil-takže jsem to nastavení neřešil...teď jsem na stejný kápl na Ali...Čina-za pár šestek- taky jsem zjistil že tam je kalibrační šoubek-dokonce u toho je v obalu pipeta a šroubováček na to seřízení-měří to kyselinu,močovinu,bod tuhnuti u nemrznoucí kapaliny a bod tuhnutí i u kapaliny v odstřikovačích-mám doma několik ruzných kapalin do auta s vyznačením hodnoty tuhnutí na orig obalu-takže jsem to zkusil sedělo to...no ale přiznám se ta destilka mne nenapadla...zkusím to ještě i na ní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.