Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Startovací zdroj

Od: kvak® odpovědí: 11 změna:

Zdravím. Má někdo zkušenost se stavbou tzv. startovacího vozíku. Možné jsou dvě alternativy 1) transformátorová svářečka + usměrňovač ( 4x diody ČKD 200 A) nebo 2) dynamo 800 W ve spojenís motorem na 240/400 V+ zmíněný usměrňovač? Jednaá se o startování starého traktoru. Uvítal bych zařízení bez použití autobaterie vzhledem k pouze nahodilému použití. Je to řešení, nebo fantazie? Díky Tom

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

oo
hodnocení

0x

To asi budeš muset napsat, jaký startovací proud dává původní baterie do toho traktoru, to bude tak 1000 A?

800Watt bude dost málo...?

Starý traktor, to je taky široký pojem, má to dekompresi?, Takovej se dají startovat i ručně třeba tank nebo zetor 25... V takovým případě potřebuješ nějakou elektřinu nažhavení a pak roztočit ojnici... Pak by stačil i ten motůrek, klidně 800 Watový, Ale s nějakým převodem nebo náběhem

ku starým zetůrkům určitě něco takovýho bylo...

hodnocení

Na vypůjčenou baterii 92Ah/12 V za normální venkovní teploty chytne do 20-25. vteřin

oo

Na auto baterii uvidíš i startovací proud ... EN 900Ah Nebo něco takového.

Z toho pak lze dovodit, jaký je to výkon (900x12=10 800 Watt)

Pokud máš dost tlustý kabel, tak to zkus nastartovat i z autobaterie - co máš v autě. Stále jsi neuvedl, co je to za traktor

hodnocení

0x

Zdravím.

Nové typy startérů s reduktorem nepotřebují tolik ampér: odkaz

hodnocení

0x
Používám přemotany trafo z mikrovlnky (sekundár místo VN namotaný pár závity 6mm2) a usměrnění diodama z altíku. I s větráckama a jednoduchou regulací pro omezení napětí se to vešlo do pc zdroje.

Tak na toto by som rád mal schéma.

Na trafo a 4 diody? :) Asi na to omezení přepětí? No, těch pár závitů jsem motal jenom zkusmo co se vešlo a vešlo se o nějakej víc a napětí bez zátěže by tak lezlo dost vysoko, na měkký baterce by se mohlo vyfiltrovat i přes 18V, tak jsem doplnil rozpínací relé na přívod primaru. Jeho 12V cívka je přes zenerku/referenci nebo co (už nepamatuju) připojená na výstup, takže při překročení cca 16-17V rozpojí a 13-14V zase spojí, ještě kondik tam dělá trochu zpoždění, aby to nekmitalo moc rychle. Mrtvou baterku v mraze to oživí pro start skoro hned. Proud nevím, neměřil jsem, ale původně jsem misto diod z altiku použil paralelně 3 údajně 50A usměrňovače (kostky) na chladiči a po několika pokusech o start odešly. "Něco" to ze zasuvky bere, 6A jistič to vyhodilo :)

hodnocení

0x
Pro zdroj jsem použil trafo 220/24V 2KW. Usměrnění je pomocí 2 diod. Trafo je zapínáno přes softstart. Zdroj dokázal hodně pomoc při startu, pak teplý motor ten starý akumulátor už zvládl nastartovat.
V průběhu času jsem pořídil nový startér s reduktorem a novým menším akumulátorem a pomocný zdroj už nebyl třeba.
hodnocení

Zdravím. Používal jste při startování i baterii, myslím paraelně s tím startovacím zařízením? Mám trafosvářečku podle štítku 4 kW (220V/90A),

Akumulátor určitě, tenkrát byl v takovém stavu že studený motor nedokázal otočit přes kompresi.
Některé 3fázové svářečky měly originál přídavný regulátor pro startování.
S neupravenou svářečkou ne í dobrý nápad startovat.
hodnocení

Zdravím, jáký máte názor na sestavu dynamo (třeba DGM 8712 800/24) ve spojení s eřífázovým motorem cca 2 kW,

případně s nějakým benzinovým motorkem (cca 50ccm)? T.

.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]