Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maximální snížení rychlosti dopravní značkou B20a

Od: bb76 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, mám dotaz ohledně využívání dopravního značení B20a. Standardní postup je snižování maximální rychlosti přechodnou úpravou o 20km/h. Např. 90 > 70 > 50. Prošel jsem veškeré zákony a vyhlášky, které znám / které jsem dohledal, ale bohužel jsem nebyl schopen najít explicitně určenou rychlost o kterou lze maximálně snížit povolenou rychlost. Zákon stanovuje jen, že lze zvýšit maximální rychlost a to jen o 30km/h. Ale ke snižování se nevyjadřuje. Znamená to v praxi, že lze na pozemní komunikace mimo obec umístit dopravní značení omezující rychlost např. přímo na 50km/h. Je takové to značení platné? (Nepřihlížejíc k vyjádření DI a PČR) Nebo je nutné stanovit jej sestupně? Pokud ano, jaký je nejvyšší interval mezi jednotlivými rychlostmi? Je to 20km/h nebo 30km/h jako v případě zvyšování povolené rychlosti?
Děkuji
Bedřich

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

"že lze zvýšit maximální rychlost a to jen o 30km/h" ****ale jen v obci
"Prošel jsem veškeré zákony a vyhlášky",****a četl jste TP65

"Je takové to značení platné?" ****nevím, které značení přesně myslíte, ale pokud je na komunokaci označeno 50, tak to platí, pokud je to označeno značkou dle vyhlášky 294/2015

doplněno 10.11.24 18:08:

Snižování hranice nejvyšší dovolené rychlosti značkou č. B 20a se
provádí postupně, zpravidla po 20 km.h-1, nejvýše po 30 km.h-1. Při snižování rychlosti mimo obec se
jako první umísťuje značka č. B 20a s číslem 80, na dálnici a SMV 100.

doplněno 10.11.24 18:10:

Snižování hranice nejvyšší dovolené rychlosti značkou č. B 20a se
provádí postupně, zpravidla po 20 km.h-1, nejvýše po 30 km.h-1. Při snižování rychlosti mimo obec se
jako první umísťuje značka č. B 20a s číslem 80, na dálnici a SMV 100.

Nejnižší hranice nejvyšší dovolené rychlosti na
veřejně přístupných pozemních komunikacích je 30 km.h-1. V odůvodněných případech, např. pro jízdu
po stavebních nebo mostních provizóriích, v kryté hromadné garáži apod., lze výjimečně stanovit
nejvyšší dovolenou rychlost nižší.

(Co říkal Lenin, když viděl Stalinovo vysvědčení?:))

bb76
hodnocení

Na technické podmínky jsem zcela zapomněl. Nalezl jsem v nich odpověď na svou otázku.
Děkuji.

To nevadí, že jste zapomněl, důležité je, že to již víte, jak to přesně je.

K čemu to potřebujete vědět?

Hezký příští týden.

asd1
Zeby u stavby zapichla 30 z 90, neukonceno, tři kilaky za stavbou ale bez vesnice/krizovatky policajtama namereno 80+.. Tak jestli to posilat do správního nebo to k papirum v cistirne jen přidá poplatek za správní...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]