Nejste přihlášen/a.
Co nejvíce ovlivňuje jejich cenu?
četl jsem, že marže čerpacích stanic je okolo 7%
U nás jsou dvě rafinérie , v Kralupech a v Pardubicích.
Nejdažší je na dálnicích a nejlevnější někde na okrskách.
Předpokládám, že rafinérie prodává paliva všem čerpacím stanicím za stejnou cenu.
Pokud tedy všechny čerpací stanice získávají pohonné hmoty za stejné ceny, tak proč
benzín stojí u jedné 33,9 a u druhé 39.9 a nafta na stejných č.s. 31.5 a u druhé 39.5 ( mám na mysli natural 95 a obyčejnou naftu ).
pokud např. čerpací stanice kupuje 1 litr za 30
tak jedna má z nafty 1,5 a druhá 9.5 a u benzínu 3.9 a druhá 9.9
takže jedna má marži necelých 10% a jiné nestačí 30%
Proč to tak je?
Protože tu máme, jak pravil jeden prezident kradoucí pera ,,neviditelnou ruku trhu´´ Prostě řečeno - čerpačky jsou obchodní zařízení a tak se podle toho chovají - tzn zkouší, kam až mohou ceny šponovat. A není to jen otázka konkurence, tankuji denně u Shel, anžto mám služební ShellCard. A představte si, že na pumpách u dálnic je palivo i o několik korun dražší než u ,,Šelky´´ v nějaké Horní Dolní. Proč? Protože dálnice často využívají cizinci, řidiči služebáků a spousta jiných, kteří ceny neřeší, Zatímco na venkově si domorodci raději zajedou k levnější pumpě. Celkem prosté, že?
1. "Předpokládám, že rafinérie prodává paliva všem čerpacím stanicím za stejnou cenu." Tohle máte někde ověřeno?
2. Vy znáte nějaký řetězec, kde by třeba potraviny prodávali za ceny pevně vypočtené z nákupní ceny? A proč by potom máslo stálo jeden den 65 Kč, druhý den 75 Kč, další den v akci 49,9 Kč a v jiném řetězci jzase jiné ceny? Tam vás to nepřekvapuje?
Pevnou cenotvorbu už tu nenáme zhruba 35 let. (Tvl, to to letí..)
> zhruba 35 let. (Tvl, to to letí..)
Dnešek je obdoba roku 1983 po Vítězném únoru 1948. Stejných 35 let. Za 6 let tedy přijde Velká Změna, jestli se dějiny opakují.
Neopakují... cykly jsou ale ne nějak presne
"rafinérie prodává paliva všem čerpacím stanicím za stejnou cenu" Co je tohle za hloupost,? To je jako kdyby firma platila všem zaměstnancům stejně
Podobné chtění a podobné uvažování mají pouze ti nejhloupější, kteří to tady převzali v roce 1948 a předvedli nám cestu k bankrotu do roku 1989
Jako nemusím být raketovej vědec. Ani nemusím být ekonom. Ba ani obchodník, nebo kupec v krámě. Na to, co ovlivňuje cenu stačí IQ kolik? Opravdu nevím. Ale i ty opice a různá jiná zvířata přece obchodují v poměru win-win.
Tak já nevím, no... Prostě: prodávám to za tolik a ty to buď koupíš nebo ne. Co je na tom za věda?
1. Na dálnici není moc příležitostí natankovat (z principu funkce úmyslně omezený počet odboček), takže si můžou cenu diktovat, víceméně jak jim vzdálenost k dalšímu parkovišti a zbytku paliva v typické nádrži auta při rozsvícení světýlka na palubce dovolí, protože v jejich okolí není žádná konkurence, ke které bys mohl jet.
2. Náklady na dopravu paliva a výstavbu a provoz pumpy na dálnici nedokážu posoudit, ale pamatuji si, že kdysi byla kauza, kdy si vlivní a jejich kamarádi koupili velice výhodně pozemky, na kterých měla vyrůst budoucí odpočívadla a pumpy. Taková státem garantovaná solidní rejžovací trafika.
3. V jiných státech je benzín na dálnici taky dražší. Nevím, jestli jsou v tom jen vyšší náklady nebo taky nějaká levárna s vlastnictvím pozemků.
4. Pokud chceš ušetřit za benzín, dělej to jako ostatní. Sjeď z dálnice, natankuj ve městě (ne na první pumpě pod sjezdem, kde číhají na dálniční šetřílky) a najeď zpátky na dálnici.
četl jsem, že marže čerpacích stanic je okolo 7%****možná průměr, ale jsou benzinky s menší marží. Sázejí na větší výtočnost.
Předpokládám, že rafinérie prodává paliva všem čerpacím stanicím za stejnou cenu****Tak to určitě není. Třeba benzinka MOL si vozí PHM ze své rafinérie.,
Pane mnohanickový, máte výpočty jen dle vlasního uvážení, ale realita je jiná. Mzda čerpadláře zde a vedle je stejná? A co uklizečka u malé čerpačky, nebo na dálnici, kde se zastaví autobus, dají si kafe a vyčůrat.
Takto to můžete říkat o spoustě produktů, ale ekonomové Vám o vysvětlí jinak
Na delší cestu si naplánuji natankovat na levné benzince, třeba ONO, nebo Eurobit
Milý Sobčane, přeji Vám krásnou neděli.
Marže pump v ČR je 1 až 5 Kč na 1 litru. Jak která...
To má větší vypovídací hodnotu než těch vašich 7%
zdroj: Majitel tank ono byl nedávno na podcastu, takže tam se lecos dozvíš
tvi, to nepište mně, ale tazateli, páč tu debatu s jedním z majitelů ONA jsem taky slyšel.
Těch 7% si tazatel někde opsal a věří tomu.
Nebo jste příspěvek umístil špatně?
Přeji hezkou neděli.
No, koukám že vy nepoužíváte na citaci italic, neboli kurzívu? Ok pak to bylo ode mě mylně chápáno jako přímá řeč... Takže úplně špatně.
Jinak čtu dotaz tazatele, tak ani nechápu o co mu jde, jestli myslíš ceny na jedné síti čerpacích stanic že se liší? Anebo ceny mezi různými prodejci?
A hlavně proč to tazatel řeší? Babička mě naučila, neřeš co nemůžeš ovlivnit a jdi něco dělat užitečnýho
Tak jsem si založil své firmy poté co jsem přeskočil zaměstnance i OSVČ, a pak jsem skočil do kvadrantu 4 podle Kyiosakiho a teď už se můžu jenom bavit, jaké hlouposti lidi řeší tady v poradně )
Koukáte dobře, nepoužíváte na citaci italic****páč používám tučný text a hvězdičky.
Vadí to něčemu?
Babička mě naučila, neřeš co nemůžeš ovlivnit****Proč se nedržíte dobré rady babičky?
... je to confused
Někteří zase dělají mezeru před čárkou ve větě, nebo i před tečkou. To některé lidi úplně irituje
PS: jaky je problém, abyste dodržoval standardní formátování textu? Protože pak se dostáváme do úplně zbytečných zmatků
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.