Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké první auto v rozmezí 100-150 tisíc Kč?

Od: gooo odpovědí: 16 změna:

Dobrý den

Udělal jsem nedávno řidičák, (je mi už přes 30, dělal jsem si to až "později"). A (až někdy) za rok cca si plánuju koupit i první auto (a doplňující jízdy, protože předpokládám že za rok neřízení "vše" zapomenu ). O autech nic nevím, nezajímají mě, nevnímám to jako status symbol atd. prostě chci jen spolehlivé "přemisťovadlo" z bodu A do bodu B. Bydlím (budu bydlet) na vesnici, ne ve městě (asi).

Budu to mít hlavně na jízdy za nákupy asi do supermarketů atd., možná občas výlety. Zatím dělám z domu, takže možná na dojíždění do práce to nebudu ani potřebovat. Využití auta by tedy mělo být spíše pod průměrem než co je tak běžné/normální pro ostatní lidi v ČR.

Chci ojetinu, rozpočet mám asi tak 100 -150 tisíc kč. Sedan nebo kombík. Mám k tomu pár (dost) dotazů :

Je reálné za max 150 000 Kč koupit nějakou "spolehlivou" ojetinu? Nebo bude nutné jít s cenou výše...? Vím že rodiče měli vždy ojetinu někde snad okolo 110 -120 tisíc kč
už 2-3?) a vím že minimálně s jednou měli dost problémů a bylo to neustále v servisu a neustále se něco platilo... Vzhledem k tomu co zaplatili na průběžných opravách by se snad vyplatilo originálně hned koupit dražší auto... Je tedy reálné sehnat spolehlivé auto do 150 000 kč do kterého za jeho život nebudu muset vrazit do oprav "nehezké" částky...?

Nebo je dokonce možná koupit i auto pod 100 000 kč a aby bylo spolehlivé a nelil jsem do průběžných oprav majlant? (podle mě ne)

Jakého (z těch velkých) prodejců (autobazarů) byste mi doporučili...? (nebo stačí jen sbazar?) A Kterým se vyhnout?

Jak říkám, autům nerozumím, je možné si zaplatit nějakého automechanika ať se mnou jde do prodejny/na místo a "prověří" a podívá se na to na místě...? Je to možné v autobazarech... Nebo se budou cukat...? Existuje přímo nějaký takový "servis"? (jako je to u "inspektorů nemovitostí" při koupi nemovitosti?)

Jakou značku nebo přímo konkrétní auto byste mi doporučili...? Předpokládám asi škoda, protože jich tu je hodně, dobrý servis (předpokládám, je to Cz auto ne), levné a dostupné náhradní díly (předpokládám...)?

Jaké konkrétně auto byste mi doporučily...?

Díky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jako první auto na naučení je vhodné cokoliv do 50 tisíc..Kupovat první auto za 100-150 je pro mne vyhazování peněz..Když tomu nerozumíte, tak se stáváte dokonalým "hejlem" pro bazarníky i všechny nepoctivé mechaniky..Možná bych na první měsíce doporučoval koupit něco za 20 a jezdit,pak třeba za 30 a jezdit..K lepšímu autu se musíte "dopracovat"..Cena nikterak nezaručuje kvalitu a výdrž..Rozsypat se může i auto za statisíce..Bez člověka, který vám poradí se neobejdete..Jedině sbírat zkušenosti časem..Bezporuchové auto se musí umět najít..Recept tady na to nenajdete..

hodnocení

1x
Uvedeným požadavkům plně vyhovuje třeba trochu zachovalá Fabie za 20 tisíc, nebo podobně jednoduchý auto z tý doby, stačí si nevybrat nějakou "proslulou" motorizaci typu prvních htp. A ještě zbyde pohádkový rozpočet na případný opravy.
Ještě zbyde pohádkový rozpočet na G.O.a cestu kolem světa nebo Gumbalkan;) Pak se z něj stane teprve "řidič"..
asd1

Fabka za 20 bude na 99% šrot do kterýho nasypeš dalších 30 aby to jelo...

Panda v benzínu. Za sto kolíků najdeš top stav který vydrží dalších 10 let a prodá to jen proto že se do ní nevejde s děckama a psem, nebo spíš to nechá manželce na vození do školky. Jednoduchý spolehlivý a snadno opravitelný auto, většina oprav za levno. Výborný výhled, všude se vejde, dobrá průjezdnost i na sněhu (obzvlášť 4kolka, to je plnohodnotnej teréňák co proleze všude), dobře odladěnej podvozek, pohodlný i na našich tankodromech, příjemný motor, zábavný auto bez kokotin, pro začátečníka ideální...

Před zavržením doporučuju projet se v tom, a zajet si do Itálie podívat se co to všechno vydrží *smich*

jm
Když jsem před více než pěti lety kupoval pandu za 75 000 rok výroby 2005, netušil jsem, jak moc velký držák To auto je. Syn s čerstvým řidičákem s tímto autem dokáže i zaparkovat. Přitom běžná jízda s větším autem je pro něj stresující až nebezpečná.
Bohužel aktuální autoškoly používají skoro nová auta se spoustou asistentů. Čerstvý absolvent se pak nedokáže s autem bez asistenta rozjet nebo zabrzdit...
Také bych hledal menší auto do 50 000 Kč které má aspoň rok a půl technickou. Další peníze na základní servis případně 1 rok běžných oprav při najetí na obrubník nebo nacouvání do sloupku...
jm
Mimochodem foto
Jaké první auto v rozmezí 100-150 tisíc Kč?

blazkovaludmila
hodnocení

1x

Pokud autům moc nerozumíte, doporučuji zajít do bazaru s někým kdo se v autech vyzná. Klidně jak píšete požádat někoho ze servisu, nejlépe z STK, kde mají přístup do registru vozidel a zjistí o konkrétním autě všechny důležité informace. Je možná větší pravděpodobnost, že škodovku za 150k koupíte v dobrém stavu... ale nemusí to tak být.

Pochybuji, že nějaký zaměstnanec STK s ním půjde kupovat auto,nebo nahlížet do registru-což je krom technických údajů nemožné..Ale možné je všechno..za peníze;)
blazkovaludmila

Proto tazatel o tom píše, že zdarma to nejspíš nebude.

Já jsem před dvěma lety ztrávil den s kamarádkou při výběru auta za hamburger *smich* A když jsem byl mladší, tak s kdejakým znamým i bez hamburgeru *smich* Dnes bych si za to řekl minimálně tisíc korun;)
blazkovaludmila

Tak s dobrým známým a kamarádem, klidně i za hamburger, tu tisícovku by si asi nevzal. :)

Na tohle jsou také profesionální firmy, stojí to cca 3500 za kus.

Vadou na kráse je, že taková firma zjistí a posoudí stav - zaplatíte 3500,- ... ale jestli koupíte nebo ne je na vás. Když ta firma má takový džob, samozřejmě hledá všechna negativa .. a na autě za 100-150tis jich bude spousta...

Rozhodovat se pak podle informací typu "vyměněn LP světlomet, přelakovaný nárazník, ..." - u takových aut si myslím je profi posouzení nesmysl.

Tady to chce tu lahvinku a litr dát servisnímu technikovi, kam se jezdí na servis. Ten řekne: toto je špatný, na výměnu - bude tě to stát 5000,-

hodnocení

0x

Řekl bych které nekupovat - dvoulitrového bavoráka za 20 tisíc.

Raději něco menšího a ne moc výkonného aby to nesvádělo jet rychle. Některá auta vyžadují zkušenosti aby jela pomalu.

el
hodnocení

0x
Obecně malé auto se základním motorem. U toho je předpoklad že bude mít za ty peníze ještě malý nájezd a bude celkem zánovní.
Jestli chcete sedan nebo kombi to situaci komplikuje, za 100000 - 150000 už se nebude vybírat tak snadně.

Za ty peníze lze koupit od škodovky rapid, fabii combi nebo více jetou octavii, či obdobu od koncernu VW.
Nestačil by vám hatchback? Vybíralo by se lépe imezi jinými značkami.
Na Tipcars vycházejí často články kde se někdo ptá na konkrétní vůz kde poradí, který motor jak na tom je se spolehlivostí a provozními náklady.
Např. soused má malou fabii 3 se základním motorem, kterou kupoval zánovní a jen jezdí, Jiní mají za stejné peníze superby nebo nějaké korejské SUV s vyšším nájezdem a sypou do aut desetitisíce.
(Samozřejmě nebývá to tak vždycky)
Na kontrolu vozu si jde někoho zaplatit, a nemají a tím problém ani v bazarech.
Nebo mít někoho známého co autům rozumí, kterého půjde s vámi vůz vybrat.

gooo
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]