Zdravím, mám dotaz ohledně oleje. Jaký je rozdíl mezi Shell HX7 a HX8? Jedná se o auto Renault Clio II 2006 55kw. Jedná se o rozvozový auto takže denní nájezd kolem 200 - 400 km. Liju tam teď HX7. Normy mají stejný co jsem se díval. Pak ještě jsem se díval ma olej Pemco máte někdo zkušenost? Díky
HX7 5W40 leju dlouhodobě do několika aut a motory jsou v top stavu, nevidim důvod dávat něco dražšího, těžko budou víc top než jsou...
Mnohem důležitější je měnit olej včas (nafta 10kkm, benzín max. 15kkm/ 1 rok) a dávat kvalitní filtr (dávám Mann), olej mít mezi 1/4 a 3/4 na měrce, nehonit za studena, do palive jak nafty tak benzínu se mi osvědčil VIF.
Přejít na dražší olej = je dražší a nic navíc to nepřinese. Stačí aby splňoval specifikaci požadovanou pro motor, někdy s ohledem na nájezd a očůrat "eko" oleje kde kvůli emisním limitům s...ou na životnost motoru.
Prý je HX7 polosyntetika a HX8 syntetika. HX8 má taky lepší čistící aditiva a lze použít i na Long-life intervaly výměny. Taky se dělají v jiných viskozitách. Já třeba do svého VW dávám HX8 ECT, protože má normu VW 504.00/507.00 HX7 a běžné HX8 má jen 502.00/505.00.
re4zon
Jaka polosyntetika a syntetika? Nic takoveho neexistuje.
Asi jo, když to píše na obal i výrobce (Synthetic technology u HX7, Fully synthetic u HX8). Samozřejmě se základní oleje pořád vyrábí různě, na tom se nic nezměnilo. voton.cz/...
re4zon
To je asi jako kdyz na obal granuli pro psy napisou "superpremiove"nebo na kosmetiku "nanotechnologie". oleje.cz/...
asd1
Spíš "prémiové" a "superprémiové"
No ale tvrzení že plná syntetika znamená kvalitnější je hoooodně zažraný mýtus. Zásadní je jakou plní normu a pak viskozita.
re4zon
Normy, specifikace, obsah popelovin, siry, dalsich latek a hromady dalsich parametru. Ovsem u stareho clia je to uplne fuk.
beru to taky tak, u mojí 23 let starý oktavky, s motorem koncepčně starším vlastně ještě o další 2 desetiletí, a stejně tak u většiny motorů, co nejsou specifický nárokem na nějakou vlastnost (motory PD, filtr částic, přeplňování), musí bohatě stačit jakákoli dnešní 10w-40 bez ohledu na značku nebo firemní normy. Cokoli bude lepší než to, s čím se při konstrukci motoru počítalo. Kupuju vždycky do zásoby v akci, sudy od Parama už mi došly, tak teď hlídám akce treba v Lidlu. Všechno to má minimálně normy, co začínaly u nejdražších olejů před cca 15 lety, nic nebrání použití od sekaček, přes traktory po běžný nenáročný osobáky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.