Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych radu, jak se mohu bránit. Včera jsem se blížila ke křižovatce, kde svítila zelená ale přede mnou bylo ještě tak deset metrů volna a tak jsem přidala, abych to stihla. Zařadila jsem se za poslední auto a jak jsem míjela semafor, tak jsem se ještě shýbla jestli jsem to stihla (na semaforu svítila oranžová). S čistým svědomí jsem jela dál, protože jsem si 100% jistá, že místo, kde jsem míjela semafor, tak svítila oranžová (kdybych šlápla na brzdu, tak budu v půlce hodně frekventované křižovatky). Jenže po pár metrech mě zastavila policie. Nejdřív jsem si myslela, že jde o běžnou kontrolu ale po odevzdání dokladů se mě ptali jestli jsem si vědomá přestupku. Vůbec mě nenapadlo o co jde. A když mi řekli o průjezdu na červenou (mají záznam na radarové kameře, která byla umístěná naproti křižovatce), tak jsem z toho byla vykulená, protože jsem se ještě shýbala v autě, když jsem se dívala na semafor. Tak jsem odmítla zaplatit pokutu a nic jsem nepodepsala, takže budu teď čekat na přestupkovou komisi. Takže se ptám, jestli mám šanci na úspěch a jak se mám bránit a co říkat u komise. Budu vděčná za radu všem. Mám řidičák od 18 a je mi 31 let. Nikdy jsem nebyla pokutována a jsem na silnici téměř denně. Příjde mi to jako nespavedlnost.
Dobrý den.Pokud víte jistě,že jste na červenou nejela braňte se.Silniční zákon §70,odst.d).Platný od 1.7.2010.
Nechci Vám přidělávat vrásky, ale dle mého soudu jsme přestupek spáchala. Ve svém textu píšete, že jste zrychlila, abyste stihla zelenou - a v okamžiku průjezdu křižovatkou jste již měla oranžovou (podle zákona se jedná o žlutou). Jízda na žlutou je přitom sama o sobě posuzována jako přestupek, s výjimkou toho, kdy by již zastavení ohrozilo bezpečnost silničního provozu. Sazba je 1 000 Kč až 2 000 Kč (to v případě, že průjezdem ohrozíte ostatní účastníky silničního provozu).
Takže: vy jste zrychlila proto, abyste stihla zelenou - což se Vám nepodařilo a křižovatkou jste projela na oranžovou. Přestupek je jasný. Vy jste svým jednáním neodvracela nebezpečí.
Tohle sem nepíšu proto, abych Vás buzeroval. Tohle se může stát každému. Ale pořádek je pořádek.
Hodně štěstí u komise.
Pokud bude na záznamu z kamery jasně vidět , že jste projela na červenou tak vám toho asi moc nepomůže a je to za 5 bodíků a pokuta ve správním řízení 2500-5000Kč. Pokud to záznam neprokáže tvrdit a tvrdit, že jste jela na oranžovou a ta tam skočila v momentě kdy už by jste nebyla schopná bezpečně zastavit vozidlo před křižovatkou
Záznam jsem neviděl ani si nejsem jistá, kde stáli. Jela jsem na zelenou ale v momentě, kdy jsem míjela semafor, tak jsem se koukla pro jistotu a byla tam oranžová. Nevím, co na záznamu bude. Myslím , že úhel pohledu to může zkreslit. Budu si stejně stát za svým. Kdybych si nebyla tak jistá, tak se hádat nebudu. Není mi to vlastní. Díky za názor. Ale mám spíš z toho depky.
Tohle mě stálo tisícovku, zaplatil jsem na místě, body tehdy nebyly. Jel jsem krokem, náledí, několik tun nákladu, oranžovou bych na ledě neubrzdil, tak jsem to projel a ani nevím, kde se vzali, jeli pořád za mnou...chvíli jsem se hádal, ale přestupková by mě vyšla mnohem dráž plus ušlý zisk, stejně by to bylo bez šance. Moje chyba, na oranžovou se nejezdí a třeba v Itálii je to těžký přestupek.
V nejhorsim tvrdit, ze jste odvracela nebezpeci a nebrzdila moc, pokud tesne za vama bylo auto. Postihy jsou proste nesmyslne a nezohlednuji nebezpecnost konkretniho prestupku...
spěchala jsem, abych stihla zelenou a když jsem míjela semafor, tak jsem si všímala jestli jsem to stihla a nekoukala jsem do zpětného zrcátka jestli za mnou někdo jede . Ale pokud bych se snažila brzdit na tu oranžovou, jak jsem si jí všimla, tak s brzdnou dráhou jsem v křižovatce a buď bych způsobila chaos a nebo nehodu.
takovým "malým" detailem je i fakt,že kamera nejspíš snímá protistranné semafory,nikoli "ten váš",čili nikdo nemůže 100% zaručit jejich zcela přesnou časovou souběžnost-známý byl v obdobné situaci(taky to takhle zkoušeli),ale na argumentaci,že kamera snímala protilehlý semafor-o ničem objektivně nevypovídající,předpoklad na trestání nestačí(alespoň by neměl)...-vy jste projížděla z druhé strany,v protisměru záznamu kamery-kamera "za zády",aby viděla přesně ten váš semafor,určitě nebyla,ostatně to i zmiňujete...Takže se toho nebojte,tím spíš,že jste si jista onou oranžovou...!
Jo, chtěl jsem napsat, že bych se šel na místo podívat, jak jsou semafory synchronizované, zda protisměry jsou naprosto ve fázi, to nemusí podle místních podmínek být. Žlutá je na vyklizení křižovatky. Tady jde o dokazování. Otázkou je dále, když měli radar, jaká ta rychlost byla. Při 50ti je jen reakce na signál projetí 14 m a pak ještě brzdná dráha. Nenapadlo by mne podhlížet když jedu, pokud v zorném poli byla zelená. Takže já bych tvrdil, vjížděl jsem na zelenou!
Dobrý den, mají-li policisté viditelný záznam Vašeho přestupku, těžko můžete vysvětlovat, že jste opravdu jela ještě na oranžovou. Oni totiž mají v ruce důkaz proti Vám. Cítíte to z Vaší strany jako nespravedlnost, chápu. Já bych přiznala asi všechno, řekla jak to bylo, že jsem si ještě zpětně ověřovala, že jsem skutečně jela na oranžovou a že mám čisté svědomí, ale mají-li oni v ruce důkazy, že co tedy nadělám, prostě bych si sypala popel na hlavu. Nebo že zabrzdit jste už prudce nemohla, protože byste ohrozila plynulost dopravy a ostatní motoristy nebo něco na ten způsob. Pak bych zkusila, jestli bych nemohla být jen napomenuta... Pokuta Vás zřejmě nemine, ale co můžete vědět. Třeba se na Vás štěstí usměje a nic platit nebudete muset.
jsem přesvěčen, že dobrý právník, nebo znalá osoba Vás z toho vyseká. Na silnici nic neuhádáte, ale ve správním řízení lze mnohé.
Třeba:
kolik vteřin se po rozsvícení signálu "Pozor " se rozsvítí signál "Stůj"? reakční doba, rychlost 50 km, kolik metrů ujedete ...atd...
pak vzdálenost na BEZPEČNÉ zastavení...
a jste za křižovatkou...
Podle me je stavajici reseni semaforu u nas zoufale nedostatecne, zvlast na frekventovanejsich frekventovanych silnicich, to je casto o volbe projet na oranzovou (mozna i cervenou, casovani je mi obcas zahadou) nebo jit tvrde na brzdy - a vysledek bude jasny, ze... Takze dokud nebudou rozumne semafory s odpoctem nebo blikanim, nema situace rozumne reseni (mozna jet k semaforu 20km/h ale to taky nemusi byt bezpecne pro kufr...)
Jardo, mimo téma, každý rok chodím na školení profesní průkazu. Školí soudní znalci, a jejich vyprávění ze života...
nejde o to, kdo má pravdu, ale kdo má lepšího právníka a znalce.
mnohokrát jsem musel zmenit názor...
To se mi stalo včera, přidal jsem a byla oranžová, do křižvoatka jsem ale možná vjel na rudou. Policista mě pokutoval 2500Kč a je to moje první pokuta v životě. Docela velká napoprvé, bohužel to byl MP a já myslel, že ty pokuty nevybírají, taky mi lhal, že i když vyhraju řízení tak zaplatím náklady na něj a já bohužel podepsal.
falco, nevím, zdali se mám zastat Vás, nebo poliše. Nevím co vám napsal za přestupek, ale máte 5 bodů, a pokud to uděláte ještě jednou během roku, seberou Vám řidičák.
Doporučuji doplnit vědomosti, že na "přidal jsem a byla oranžová," je povinnost zastavit vozidlo!
a další vědomosti..
doplněno 05.10.10 19:04:stírečku souhlas, ale je dáno taxa: 2500Kč na místě.
tazatel má velké mezery ve znalosti, a domnívám sem, že zaplatil a je to hotovo!
Už jsem to tu psal taky, oranžová je přestupek, min 2500kč na místě...jen škoda Milane, že sem paní tazatelka nedala vědět, jak dopadla. Většina otázek zde "umře" bez konce...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.