Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptivní tempomat a brzdová světla

Od: slavo® odpovědí: 9 změna:

Dal jsem to brzd protože se jedná o brzdění.

Jede vozidlo se zapnutým adaptivním tempomatem a dojíždí pomalejší auto. to auto bez jakéhokoliv zásahu řidiče začne zpomalovat. A mě zajímá zda se tomu autu při tom zpomalování rozsvítí bzdová světla.

Pokud šlápnu na brzdový pedál, tak se rozsvítí, ale pokud jenom sundám nohu z plynu tak se nerozsvítí a v obou případech zpomaluji.

Ale ve výše uvedém řidič brzdový pedál nepoužívá.

Říkal mě známý, který s tím vozidlem jel, že dojížděl pomalejší vozidlo které potom odbočovalo a auto dokázalo zpomalit ze 130 na 90 bez zásahu řidiče. ( byl to automat s adaptivním tempomatem ).

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Brzdova svetla se rozsviti vzdy, kdyz jsou pouzity brzdy. A je jedno, zda je aktivuje ridic nebo automat.

Presne tak, je to normovano u kazdeho auta.

martinkupka
hodnocení

1x

auto deceleruje jako když sundáš nohu z plynu, brzdová světla nesvítí, pouze při prudkém zpomalení vozidla před autem...mimochdem jízda na tempomat je nehospodárná, není plynulá a zvedá to spotřebu

...tak já nevím *nevi*, ale při delší jízdě s tempomatem žádnou neplynulou jízdu nepozoruju a spotřebu mám znatelně menší.

jaj*
Tak to si nemyslím, když sundám nohu z plynu tak auto zpomaluje normálně, s tempomatem by mi vylítlo kafe z ruky na místě spolujezdce.
2024

jaj: Ale to nemusí být záležitost všech aut..Každé auto to muže mít softwarově řešeno jinak a s jinou citlivostí. A samozřejm pominu, že i odstup od auta před sebou si lze navolit zpravidla v několika stupních.

2024
hodnocení

0x
U hybridu se při rekuperačním brzdění brzdová světla rozsvítí, takže bych čekal, že i v případě adaptivního tempomatu a zpomalování (možná ne zcela při každém mírném zpomalení, ale při nějakém definovaném).

kmet
hodnocení

0x

Tohle uživatele vlastně nemusí zajímat, auto je schválené a delá to dobře. Tipuju, že svítí brzdovkami, (nejen) vždy, když zpomaluje nad nějakou úroveň zpomalení (m/s²). Ohledně šlapání na brzdový pedál, když některá auta brzdí samovolně, pedál se aktivuje sám, prostě mizí pod nohou, nepouzivá se, ale je to propojené, takže se vlastně používá.

hodnocení

0x

Asi to bude auto od auta. Mě se brzdová světla rozsvicí až od učité úrovně decelerace a je jedno zda rychlost upravuje tempomat nebo snižuji rychlost rekuperací. Jelikož na displeji auta vidím kdy mi brzdová světla svítí, tak mám vyzkoušené, že i poměrně intenzivní "brždění" rekuperací brzdová světla nerozsvítí, například při snížení rychlosti z 90 na 50 při vjezdu do obce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]