Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po vyměně spojky v autoservise (malej servis živnostnik) jsem si všiml po pár dnech, že prolina olej bud z převodovky nebo z obou poloos kolem gufer. Podle mě nebyla měněna prostože nejsou ve vykazu prací a dílů. Jak takovou situaci řešit? Děkuji
1. Čím starší auto, tím víc máš smůlu něco takového dokazovat.
2. Bylo vyfoceno před opravou, že neprolíná?
3. Slušně se s ním domluv na opravě a výměně gufer a opravu s materiálem zaplať.
4. Pokud budeš arogantní, tak si piš, že to sice vymění, ale odrbe tě jinak. Je tolik věcí, co tajně provádět s autem, že se to sem nedá ani napsat.
Vol. 3
tak vyfoceno před opravou to opravdu nemám, to mě ani nenapadlo( je to na hodně nepřistupném mistě) ale vím že to bylo suché po servisu sem to přičítal k tomu že je to polite od samotné opravy ale ted vidím že sou tam kapičky. Nejsem odbornik ale podle mě se to zas bude muset celé rozdělat a to zas bude xy tisíc z mé nenadité peněženky. Nemělo by se automaticky davat nová těsnění? A kor na takových místech?
U staré plečky co už má hodně odjeto se to opravdu vyplatí. Gufera stojí pár korun. U zánovního auta je to zbytečné, pokud nepoškodí při demontáži břity gufer.
Máš důkaz? Nemáš. Soudní znalec je zbytečnej. Bude tě stát víc než oprava a na starém autě, kde se sype postupně vše je tato pomoc bezpředmětná.
Zbývá ti jen ta slušná domluva. Případně i zaplacení za další práci. Vyměnit gufera (vytáhnout poloosy už není tak hodinově náročné jako sundat převodovku z auta a měnit spojku.
Taky se ti může stát, že pokud přetáhne ložiska poloos, tak ti začnou po půl roce hučet jak vlak.
Teoreticky reklamace... Ale 90% servisů ti řekne že za to nemůže nebo že to muselo téct už předtím, takže na něj nemáš žádnou páku a výměna gufer bude jeho další kšeft..
Prakticky je to prase který nevyměnilo gufera poloos (který stojí pár korun a je blbost nechat tam starý). Takovýmu je dobrý do ruky auto už nedat, dá se předpokládat že má na háku i další důležitý věci, jako utažení matice náboje na přesný moment + při dotahování otáčet ložiskem, házivost kotouče pokud se pohnul, správný olej do převodovky a ne co měl zrovna v sudu a podobný "drobnosti"..po smontování zkontrolovat geometrii a to až po projetí aby si všechno sedlo.
Takže poloosa ven (nevytahovat obě současně bez zajištění satelitů diferáku), vyloupnout starý gufero, naklepnout nový, nový olej (nebo zánovní přefiltrovaný vrátit zpět) a ten co tam patří. Smontovat, projet a pak zkontrolovat sbíhavost (obvykle se to hne). Dával jsem sem návod jak měřit sbíhavost laserovou vodováhou a latí. Dotažení nábojový matice - momentový klíč jde nahradit silou na rameni, např. osobní váha a přes ní tlačit na trubku v bodě 1m od osy, zatlačíš 30 kg = 300 Nm (v jiné než svislé poloze přičíst/ odečíst hmotnost trubky); při dotahování ložiskem točit aby si valivý segmenty najely přesně do provozní polohy, jinak mají přesah a vytlačí mikrodůlky do oběžný dráhy (a po 10kkm ložisko chcípne). Někde se dává nová matka, někde jde použít vícekrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.