Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
poraďte mi prosím a můžete mi klidně i rozšířit obzory jak je to vlastně s tím tankováním benzínu bez biosložky.
Zrovna čtu článek Čepro na svých benzinkách zneužívá výjimku a křiví trh.. a to mě opět přivádí na otázku, která mi už pár měsíců nedá spát.
Mám vůz Škoda Fabia 3, 1.0 TSI 70kW a tankuji na MOL Evo 95.
Pořád si ale říkám, že by si to auto zasloužilo víc. Bylo doporučeno tankovat v nedaleké EuroOil s tím, že mají benzín ze státních rezerv bez biosložek. Já bych tam i tankovala, ale nevím si rady s aditivy, které se musí do takového paliva přidávat.
A tak se ptám : Co mám na EuroOil natankovat? BA 95 Optimal a nebo BA 95 Natural? Jednou jsem se na to ptala čerpadlářky a ona nevěděla. Prostě neuměla poradit. Tak jsem to vzdala.
A k tomu celému se váže má druhá otázka : Když už tedy vyberu správný benzín na EuroOil, co to aditivum? Jaké mám koupit? Kolik ho dávat? Já si fakt popravdě nevím rady.
Děkuji za vysvětlení a rady.
Stačí jakýkoliv běžný BA95 a do benzínu VIF - motor je přímý vstřik, takže aditivace proti karbonům je víceméně nutnost (LSPI). Státní rezervy - ano jsou bez biosložek, ale to co jde ze zásob ven je starší benzín kterýmu bude končit použitelnost, takže si nevybereš
Pokud to auto jezdí tak biosložky nevadí.
Hodí se občas italská údržba = komplet prohřátý motor (tak po 10km) a vyhnat pavouky z vejfuku = vysoké otáčky a zatížení, ideálně dlouhý kopec na dálnici. Ale stačí i furt nešolíchat ale při akceleraci to vytočit k max. otáčkám, typicky výjezd z kruháče vytočit 2, 3, pak řadit rovnou 5,6 a držet rychlost šolícháním - motor+výfuk udržuješ čistý bez karbonů, jedeš svižně a vychází to dobře i na spotřebu. Pak klasika - nehonit za studena, po dojezdu nechat dochladit turbo (stačí poslední kilometr šolíchat). Olej nejlíp 0W30/ VW 502.00 a měnit po 10 max.15kkm/ 1rok, kvalitní filtr např. Mann. Jinak tenhle motor je do 2k ot. úplně chcíplej až pak trochu táhne, hlavně při zajíždění někam do kopce do zatáčky s naloženým autem to je voser, a jako bonus k tomu je hodně slabá spojka.
I benzín ale jen někdy, musíš zjistit, ale jestli doplní do poloprázndý nádrže s biosložkou tak se to jen naředí. Pak některý prémiový benzíny. Verva nemá biosložku líh ale ETBE.
Já to řešim vyjížděním do sucha. V kanystru mám čistý benzín + VIF a do dvoutaktů míchám olej jen to co vyjedu max. do měsíce (dávkuju stříkačkou prodlouženou brčkem), všechny motory zatim OK. Co potkávám stroje v kterých stojí benzín delší dobu, typicky sekačka/ pila uložená na podzim a na jaře vytažená., tak obvykle trysky karburátoru zalepený biosložkama a nutnost vyčistit. Někdy jedou ale je znát že to má chudou směs, pokud to je dvoutakt tak je riziko zadírání.
Dobrý ale drahý řešení je Aspen, ale pokud toho nepotřebuješ moc tak to to pohodlí se vyplatí.
Kanystr mám z Dojčlandu, kvalita je o level lepší než ty sračky z Kaufu/ Obi. Hlavně víčko, na rozdíl od baubau nepraská, takový ty černý s červeným víčkem jsem měl asi čtyři z různých krámů a i přes šetrný utahování (jen aby netekl) ty víčka praskaly, to mě už přestalo bavit. Kupodivu ten od němčourů byl za stejný prachy a to jsem ho kupoval u pumpy...
Všem díky.
Koupím tedy VIF dle vašich doporučení. Asi se zeptám jako totální hlupačka, ale to aditivum se může přidávat do jakéhokoliv benzínu? A je tedy jedno zda je to benzín z MOL, Orlen, atd.? Není tedy potřeba nutně tankovat čistý benzín bez biosložek? Já to totiž pochopila tak, že aditivum se přidává pouze do čistého benzínu, který nabízí EuroOil.
Děkuji i za všechny jiné rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.