Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platnost dopravní značky

Od: antgottwald odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,
prosím o vysvětlení platnosti značky B28 s dodatkovou tabulkou. Měl jsem za to, že značka má být umístěna před úsekem, kde se nesmí zastavit. Za danou značkou je tedy zákaz. Ale co to znamená tady? Není to náhodou nesmysl?
Díky.

Platnost dopravní značky

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

prosím o vysvětlení platnosti značky B28 s dodatkovou tabulkou***TP 65 -ZÁSADY PRO DOPRAVNÍ ZNAČENÍ
NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Pro stanovení zákazu zastavení čelně ke směru jízdy nebo příjezdu vozidel (např. na plochách
přístupných pro vozidla) se užije značky č. B 28 s dodatkovou tabulkou č. E 8d nebo č. E 8e "Úsek
platnosti" s uvedením vzdálenosti v metrech, ve které platí zákaz do strany od značky (obr. 87, obr.
88).

Zrovna včera se tu řešila (ne)znalost u jiné značky a její umístění.

Odborník satam to trpělivě vysvětloval

No a vzhledem k tomu, že tam žádné metry uvedené nejsou, nejedná se o E 8d ani e 8e, ale nejspíše o E 7b, tedy směrovou šipku pro odbočení, která signalizuje, že tam, někde, ve směru šipky bude platit zákaz zastavení.

Já bych řekl, že je to E 8a a nýmandi ji dali naležato, že jako platí od parkovacího místa jak stojí ta oktávka, až do konce parkoviště. Správně vy tam měly být metry, no...

že většina řidičů pochopí umysl značky?

Já to tak logicky a intuitivně chápu, i když to není podle předpisů.

Já to chápu jak se mi to hodí.

hodnocení

2x
A ty tu značku jen nechápeš nebo ji chceš s Hurvínkovskou výmluvou úspěšně ignorovat? Měla by podle tebe být dle tvého vzoru raději uprostřed parkoviště, aby se o ni každý druhý Jouda odřel?Jinak pan Cukrář to snad vysvětlil dostatečně.

glyx
hodnocení

0x

Zákaz zastavení na parkovišti u řezníka mi moc nedává smysl. Není otočená o 90 stupňu s tím,že měla řidiče na Výpadové upozornit, že za rohem (směrem ke škole) bude zákaz zastavení, Tedy ne úsek, ale směr?

antgottwald
hodnocení

Díky za odpoveď a odkaz na Technické podmínky 65. Kdybych byl šťoura, mohl bych namítnout, že dodatková tabulka č. E 8d nebo č. E 8e tam není. To, co tam je, je E 8a...

Kdybych byl šťoura,***klidně šťourejte,

@antgottwald: Tak nebuďte šťoura a raději si pořádně přečtěte a prohlédněte TP 65. Ta dodatková tabulka je totiž E8d bez vyznačení vzdálenosti, takže platnost B 28 s E8d zde končí koncem úseku s kolmým stáním! E8a je jiná dod. tabulka s jiným účelem užití.

Ovšem uniká mi smysl použítí této kombinace, která platí jen ve dnech školního vyučování v době přivážení dětí do školy. Proč se na tom parkovišti ve vyznačeném úseku nesmí v té době zastavit mi nedává smysl.

km

satam: já to taky nechápu :)

glyx

@satam: tak máte pravdu, jdo e E 8a viz m.praha16.eu/... Je tam i důvod umístění DZ:

" platnost pouze po dobu provozu "školní ulice"; "takto vytvořený prostor umožňuje lepší otáčení vozidel v prostoru parkování - viz vlečné křivky v samostatném výřezu"

glyx

@satam:

ehm, E 8d. I v tom plánku je to špatně

makk

Omezení na dny školního vyučování je dost podivné, to aby člověk bádal, jestli náhodou nejsou třeba jarní prázdniny a pak to nebude vědět policajt a zaplatím pokutu stejně :).

km

glyx: už chápu

@glyx: Děkuji za vysvětlení na základě vašeho konkrétního zjištění *palec2*

hodnocení

0x

Jednoduchá odpoveď. Zákaz zastavenia na pravo od značky v dobe školského vyučovania vo vyhradenom čase,v tomto prípade na mieste ktoré je inak určené ako parkovisko.

@slavco31: To už teď víme všichni. Podstatné je vysvětlení dod. tabulky a důvodu, proč zrovna takové značení. A už i to jsme si vysvětlili! *ee*

Som celý šťastný,že aj ja mám pravdu v čom aj vy v dopravných predpisoch. Inak veľa značiek sa dáva mimo chápania ľudí,možno jedným z dôvodom sú autonomné vozidla a ich chápanie zmyslu zámeny značky a ramci jej určenia. Napríklad,že vraj je už pripravená legislatíva,kde križovatka nebude rušiť značku,ale sa tam musí umiestniť značka konci platnosti.

...sa tam musí umiestniť značka konci platnosti...

to chystají na Slovensku, nebo celá Evropa? Páč si nemyslím, že je to možné. To by přibylo značek.

Milane, ale Němci už to tak mají dost dlouho a snad to i funguje. Konkrétně jde minimálně o omezení rychlosti.

Neznám Německé předpisy, ale za křižovatkou musí být stejně značka, aby ten co na ní přijel, věděl, že tam je zákaz.

My máme přeci zónové značky, na tyto případy.

Milane nemusí. Ty značky s omezením jsou na všech příjezdech do křižovatky a někdy i dost daleko, řádově třeba stovky metrů. Jezdím tam často, tak tyhle věci vím.

Milancukrár, tak to je pribúda značiek, kvôli autonomným vozidlám. U nás vraj už je aj legislátíva schválena, len ešte nenadobudla účinnosť,lebo je to obrovský nával nových značiek. Dosť pochybujem,žeby to bol náš nápad,skôr to bude z EU. Toto mám od majiteľa autoškoly v dosť veľkom meste. Najmä ide o novozrekonštruované úseky ciest. Toto som si všimol aj minule u vás v Českej republike, keď som bol v lete pri Olomouci. Čo križovatka s vedľajšou cestou,to zníženie rýchlosti na 70 km/h a za križovatkou koniec platnosti 70 km/h.

Chlapci, díky za vyjasnění, jen si myslím, že to bude ještě dlouho trvat v tomto stavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]