Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat ohledně označení vlečeného vozidla. Všeobecně je známo a hlavně zákonem dáno že takové vozidlo musí být označeno výstražným trojúhelníkem za zadním sklem a zároveň nesmí mít zapnutý výstražný směrovky z důvodu používání směrovek pro informování ostatních účastníků silničního provozu o mé změně směru jízdy, nemluvě o používání po obrysových a potkávacích světlech. Jak je to ale v případě, kdy za zadním sklem je malý prostor pro umístění takového výstražného trojúhelníku? Jde např.o jedničkovou Fabii kdy zadní plato není moc velké a trojúhelník je podstatně větší než je tenhle prostor, zároveň je i hlavní problém hrana zadního skla 5.dveří. Napadlo mě použít i oranžovou (v nouzi i zelenou) výstražnou vestu zavěšenou na zadním stěrači jako upozornění pro neobvyklou situaci pro řidiče za mnou. Nebo je lepší řešení? Samozřejmě ŘP sk.B mám už nějakých pár lety ale nikdy mě podrobnosti na tohle téma nenapadly, až teď. Díky za smysluplné odpovědi, byť se někteří budou divit
Když za oknem neni vidět tak musí být zvenku. Nesmíš zakrýt RZ a bacha na vysklení okna
Vesta za stěrač je OK, ale nedodržíš předpis. Ovšem pokutoval by tě jen kokot, porobně jako oranžová vesta místo červenýho hadru na přesahujícím nákladu..
Co jsem viděl tažený auta, tak trojůhelník neměl nikdo.
Doporučuji přečíst zákon 361/2000, § 34, Vlečení motorových vozidel
Vlečené vozidlo
kdy za zadním sklem je malý prostor****ale tam není stanoveno, že musí být za sklem, jen příklad.
musí být zezadu viditelně označeno výstražným trojúhelníkem, například za sklem, na zadním
čele korby.
Napadlo mě použít i oranžovou****to není zakázáno, ale ten trojúhelník tímto nenahradíte.
Mnozí neřeší vůbec trojúhelník, jedou bez něj, klidně i s výstražnými blikači. To je porušenéí přepisu.
Pokud nezvládnete přidělat trojúhelník podle předpisu, tak buď budete riskovat sankci, nebo se necháte odvézt na podvalníku. Už jste zkusil přidělat trojúhelník na zadní dveře, na nárazník a podobně? Kdo chce, najde řešení, kdo ne, tak hledá výmluvu.
Samozřejmě pověsit trojúhelník za zadní stěrač je taky možnost, ale jak je uvedeno tak se zakryje SPZ což by se asi dalo na chvíli zkousnout. Ale vzhledem k tomu že trojúhelník má kovovou podstavu a opěrné nožičky tak hrozí poškrábání laku nebo hůř, i barvy. Nehledám výmluvy proč to (ne)udělat, spíš hledám bezpečné způsoby jak udělat. Samozřejmě pověsit vestu vzadu za stěrač je z hlediska logiky stejné jako označení nákladu čouhajícího z vozíku, upozornit na možné nebezpečí ostatní řidiče. Nebo další možnost: koupit nějaký celoplastový reflexní výstražný trojúhelník a použít ten
tak se zakryje SPZ což by se asi dalo na chvíli zkousnout
Zakrytá RZ = minimálně půl roku bez řidičáku, takže žádný zkousávání na chvíli
No s tím zkousnutím to bylo myšleno metaforicky ale vím že zakrytí SPZ je vážný přestupek. Zavěsit trojúhelník v tom případě taky nemůžu jelikož bych zase (byť i částečně) zakryl SPZ. Je pravda že nejedná o žádnou raketovou vědu, ale spíš mě zajímá nějaký nápad který nebude protizákonný. Ale jak bylo zmíněno, spousta řidičů nemá za oknem trojúhelník a místo toho používají výstražky což je porušení předpisů. Počkám ještě kdo s čím ještě přijde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.