Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvobození od dálniční známky

Od: slavo® odpovědí: 19 změna:

zde je psáno

edalnice.cz/...

výtah.

Dle § 20a zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, zpoplatnění nepodléhá užití zpoplatněné pozemní komunikace silničním motorovým vozidlem přepravujícím těžce zdravotně postižené občany, kteří jsou podle zvláštního právního předpisu držiteli průkazu ZTP, nebo průkazu ZTP/P vydaného v České republice, pokud provozovatelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká. Osvobození od dálničního poplatku tedy nemůže držitel ZTP nebo ZTP/P využít zpravidla např., pokud ho svým vozidlem poveze např. kamarád nebo soused. V případě silniční kontroly stačí předložit průkaz ZTP nebo ZTP/P.

Když jsem na danou instituci položil dotaz kdo je v tomto případě osoba blízká protože

Osoba blízká je pojem, se kterým se setkáváme v mnoha oblastech práva. Jeho definice a rozsah se ovšem může v jednotlivých případech lišit.

tak mi odpověděli:

Pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P platí, že se při silniční kontrole
prokazuje platným průkazem ZTP nebo ZTP/P, který byl vydán v České republice,
čímž bude vozidlo ve kterém cestuje, osvobozeno od zpoplatnění. Podmínkou
osvobození tedy přítomnost držitele průkazu ve vozidle.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

Tým zákaznické péče
Elektronické dálniční známky

ale nezmínili se vůbec o ossobě blízké i když jsem se jich na to ptal.

Tak co je pravda - může ve voze být jen osoba blízká a nebo kdokoliv kdo má průkaz ZTP případně ZTP/P? a vozidlůo může řídit kdokoliv?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Vzhledem k tomu, že policie na silnici nemá možnost jak si ověřit, že jde o osobu blízkou (prakticky je to každý, koho takto označíte). přijde mi dotaz bezpředmětný. Prostě jak vám odpověděli, jede-li ve vozidle osoba se ZTP, je vozidlo osvobozeno od poplatku.
Možná i toto je důvodem, proč se u nás pokuta za nezaplacený poplatek vymáhá pouze na místě, protože každý by si zpětně sehnal nějakého ZTP, kterého "vezl".

km
hodnocení

2x

máte pravdu, nedává to smysl

osobně žiju v tom, že jakmile řídí nebo nechá se vézt osoba držící ZTP, tak platí v tu chvíli osvobození od poplatků

mnd®
hodnocení

2x

slavo - jste fakt tak nechapavej.? pri ceste tam napr. do lazni s osobou vlastnici platny prukaz OZP nemusite pri ceste tam mit koupenou a nalepenou DZ.Pro cestu zpet si nechate vystavit ,,papir,, s razitkem ze jste vezl tu nejakou osobu tam a tam a vracite se zpet domu.S tim se prokazete ne u silnicni kontrole ale u spravniho.kolikrat jste byl pri jizde po dalnici kontrolovan.?

jinak teda cena rocni dalnicni znamky je cca.jedna a pul nadrze auta.na to nemate nebo ta osoba aby to zaplatila.?

to je neco jak s tema poplatkama za telku,radio,popelnice,dane.. a platy politiku.nechci platit ale musim.

mnd®
hodnocení

1x

To už tady bylo např. poradte.cz/... a další...

No tak zdraží dálniční známky a hledají se rady jak neplatit...

doplněno 11.10.24 23:21:

Nejsem zastáncem zdražování DS,ale když chceš jezdit po tankondromu,tak plať.Ono je někdy lepší jet po okrskách druhé třídy za cenu delší vzdálenosti zdarma a bez známky.

hodnocení

1x

Nevím, zdali Vás to uspokojí, ale osoba blízká je ta, kterou Vy označíte. Páč to může být sousedka, která se o Vás stará desítky let.

Takže paní sousedka, osoba blízká, sedne do osobáku, poveze osobou, která má ZTP, veze jí třeba z Plzně na letiště do Ostravy. Cestu tam nemusí mít dalniční známku. Ale pozor, i na cestu zpět, bez osoby ZTP může použít dálnici. Jen musí při kontrole věrohodně prokázat, že se vrací zpět po přepravě osoby.

Zrovna tak, jako když vezete osobu do lázní, tak i zpět můžete po dálnici.

mnd®
12.10.24 12:27

Díky, to je "upravené" sdělení pana Krásy ..

milanb
Tak to se pane Cukrari pletete. Mame v praci kazdy rok skoleni ridicu referentu. A presne o tomhle tam pan mluvil, ta osoba, na kterou je ta karticka ZTP proste musi pri te ceste jet v tom aute. Neexistuje, ze ji nekam povezete a pak bez ni pojedete na jeji karticku zadarmo po dalnici, byt treba jejim autem.

Pane jmenovče, já jsem chodil každý rok na školení profesních řidičů, tam mi tosděloval taky sděloval soudní znalec v oboru dopravy. Takže jemu věřím daleko více.

Je přeci nelogické, aby cesta tam byla bez poplatku a cesta zpět s poplatkem. To samé, když jedete pro ZTP do lázní.

Každý máme nějaké info, kterému věříme, zvláště věřím i Mgr. Václavu Krásovi, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Přeji krásný víkend.

hodnocení

Dobře.

Ale jak při kontrole při zpáteční cestě policii dokážu (vlastně oni ), že se vracím když jsem osobu blízkou vezl např. do lázní.

Mohou mi také říci, že při zpáteční cestě mohu použít cestu mimo dálnici.

A opačně to samé.

A to mohl takto zneužít kdokoliv, že pro někoho jede a nebo, že se od někud vrací.

Ale jak při kontrole při zpáteční cestě policii dokážu (vlastně oni ), že se vracím když jsem osobu blízkou vezl např. do lázní****to si snad poradíte sám, třeba kopií lékařských zpráv, kde je nástup do lázní. Klidně i průkazkou osoby, páč ta jí v lázních nepotřebuje. Jsem přesvědčen, že kdo chce, tak si najde způsob, jak to doložit.

Mohou mi také říci, že při zpáteční cestě mohu použít cestu mimo dálnici.*****To víte že mohou, klidně Vám mohou říci, abyste tankoval bez cigarety v puse,. Klidně Vám můžou říci...

A to mohl takto zneužít kdokoliv, že pro někoho jede a nebo, že se od někud vrací.****víte jaký je rozdíl ve využití a zneužití této možnosti? kdokoliv, kdo to řádně zdůvodní přestupkové komisi. Páč policista se nebude hádat, předá to do správního řízení a pak je na každém, jaké má trumfy.

hodnocení

Takže když povezu někoho kdo má průkaz ZTP třeba na chalupu a nebo ke kamarádovi, tak při jízdě po dálnici dálniční známku nepotřebuji a totéž když se s ní budu bracet zpět.

Ale když pro ni pojedu a nebo když se budu vracet zpět domů po dálnici, tak musím "věrohodně prokázat" že se vracím zpět po přepravě a nebo jedu pro ni.

Věrohodně je třeba co , že při kontrole budu tvrdit, že se vracím a nebo naopak že pro danou osobu jedu?

Věrohodně je třeba co****to, co Vám orgány ověří.

asd1

Cesta zpět bez osoby v autě - je na to metodický pokyn nebo judikát? Názor soudního znalce ani předsedy pro ZTP nic neznamená, nemůžou vykládat zákon = je to jen jejich názor...

V předpisu je "přepravující osobu" logicky když v autě osoba není tak "přepravující" není splněno a známka být musí...

V každém případě je to jen další výpalný a o "kvalitě" našich dánic ani nemluvim. Zadarmo drahý, spíš by měli lidem platit za ztrátu času a poškození auta... Když to srovnám se Švýcarskem kde roční stojí pořád 44 CHF (na naše 1200,-). A nechápu proč jsou od poplatku osvobozený elektromobily, ty snad nad dálnici lítaj? Naopak jsou o půl tuny těžší tak dálnici opotřebovávají víc.

mnd®

svycarska momentalne stoji 1213 tak nepiste nepravdy.nez do toho svejcaru dojedete tak zaplatite krom ceny za benzin,gumy,opotrebeni a jine kolik .? Existují i staty, ktere zadne poplatky nevybiraji. Jedna se napriklad o Ukrajinu, Lichtenštejnsko, Finsko a Monako... a jejich silnice oproti tem nasim jsou v daleko lepsim stavu.no obcas couha z vozovky kus bomby nebo je vedle oznacena mina ale tomu se da vyhnout.el.nerady by meli zatizit aspon dvojnasobne.zere to el a zatezuje elektrarny,nevi se jak likvidovat ty jejich baterie,hasici s tim maji problem...

hodnocení

asd1- elektromobily jsou od poplatku osvobozeny proto. protože mají nulové emise spalin - o pneumatikách asi ti co o osbození rozhodovali asi nepřemýšleli

hodnocení

0x
Pravděpodobně jde o znění zákona který už počítá s kontrolou přes mýtné brány kdy se bude registrovat přímo vozidlo kterým se ZTP osoba pravidelně přepravuje. Ale jelikož zákon zatím toto neumožňuje a musí být kontroly na místě tak se to zatím ignoruje a stačí přítomná osoba ve vozidle

milanb
hodnocení

0x
Podmínkou
osvobození tedy přítomnost držitele průkazu ve vozidle. To tam mate napsane jasne, cemu nerozumite?
lmgify

Četl jsi vůbec tu citaci zákona v dotazu? " ... pokud provozovatelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]