Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Přezouváte gumy na jedny disky nebo máte letní a zimní?
Já mám jen původní AL disky na Fabii 3 a přehazuji 2 x ročně gumy.
Uvažuji že bych koupil plechové na zimu a nemusel bych pak dlouho čekat na přezutí, protože servismen mi řekl že na ten AL disk se musí vyvažovací tělisko lepit a tím pádem se musí na přezutí déle čekat. Asi až vytvrdne lepidlo nebo co.
V březnu jsem čekal v servisu hodinu a něco a teď budu zase čekat. Opět prý hodinu.
Závaží na AL disky jsou samolepka, oproti naklepnutí na plecháč to je rychlejší jen o pár vteřin..
Lepší jsou dvě sady kol, jak finančně tak pro pneu - přezouváním se ničí obzvlášť pokud dement montpákou orve půlku těsnicí plochy.. Další výhoda je že kola přehodíš i sám kdykoliv, nepotřebuješ pneuservis kde je v době přezouvání nával.
Nevýhoda je pokud jsou TPMS snímače tlaku nutnost druhé sady (některý auta ale umí přepínat měření tlaku buď TPMS nebo přes ABS - tam to neměří přímo tlak ale nepřímo rozdíl otáček kol)
TPMS snímače musí být na sadě se kterou se jezdí na technickou, popřípadě se na technickou musí dorazit s těmito koly v kufru - i z něj ukazují, že je tlak kol v kufru v pořádku.
Taky musí být TPMS na sadě s kterou jedeš do Rakouska na hory.
Svíticí kontrolka tlaku pneu = nouzové dojetí na první místo kde lze odstavit/ opravit. A rakouskej policajt vůbec nebude diskutovat.
Ovšem tady je řeč o Fobii, ta měří tlak přes ABS takže pohoda.
asd1: jak v reálu prakticky probíhá taková kontrola v Rakousku? Jen mě to zajímá, zatím jsem naštěstí nezažil. Myslel jsem, že kontrola probíhá spíš za vypnutého motoru. To oni chtějí nastartovat a pak se dívají na palubku, co svítí a bliká? Díky za vysvětlení.
Mám dvě sady kol... letní na ALU, zimní na plechu. Na přehození jezdím do pneuservisu... sice bych to přehodil sám, ale doma to nevyvážím.
Nicméně uvažuji, že až budu muset koupit novou sadu gum, tak půjdu do celoročních. Na hory nejezdím, jezdím prakticky jen "kolem komína". Sníh tady u nás nebývá a když zázrakem napadne, tak se neudrží.
Hmm - takže koupím plecháče na zimáky.
Co myslíte, je v pohodě koupit OEM disky?
Třeba tady tyto:
pneu-kvalitne.cz/...
Na zimu je plech lepší, hlavně má malý díry = jde míň bordelu na kotouč a je menší riziko že pluh do kola nahrne sníh a kus ledu udělá prima závaží (kdo parkuje podél silnice zná..)
Běžný plecháč mi vydrží v pohodě 10 zim (a to jezdim většinu zimy v soli)
Děkuji všem za rady a názory.
Celoroční by byly asi fajn, ale já v zimě jezdím často nahoru do Tisé a Petrovic (ústecký kraj) a tam je to ošemetné. Když chumelí tak je to tam o hubu.
Dříve jsem se nechal vozit a nyní jezdím sám. Mám auto od prosince 2023 takže teprve sbírám zkušenosti. Zimáky jsou myslím nezbytné a asi by bylo lepší i auto 4 x 4.
což vám potvrdí každý mimo pneuservis a lidi, kteří přezouvají****tak to potvrdí ti, co to nepřezouvají?
Tak já se to pokusím aspoň trochu vysvětlit. Mám auto, kde jsou 19" kola. Pokud bych chtěl koupit druhou sadu kol, tak se podívám na bazar, nenajdu disky, které jsou za méně jak 30tis (většinou pneumatiky tak 50%), v dobrém stavu se pohybují okolo 50tis. Pokud bych šel cestou koupě OEM kol, tak stejně v rozměru stojí disk 6tis, do něj TPSM senzor a jsem tam zase za 30tis bez pneumatik. Takhle jezdím 2x ročně do servisu, kde mi pneumatiky přezují a ráfky v myčce vyčistí, za každou výměnu dám 1200 Kč, tedy 2400 Kč ročně. Pneumatiky mi stejně vydrží 2 sezóny, takže bych pneuservis musel navštívit tak či tak a za přezutí zaplatit. Doma jen přehazuji přední za zadní každých 10tis km kvůli rovnoměrnému sjíždění, takže ty kola mám stejně 4x za rok dole, abych cokoliv kontroloval, i když není co. Tady by se koupě disků nevyplatila ani za 10 let použivání auta.
23it23, takže s tímto nesouhlasíte? "Přezouvání škodí pneumatikám (poškozují se zvýšeným namáháním / deformací a může dojít k poškození patky pláště"
U malých rozměrů kol jako má Fabie se vyplatí mít dvoje sady kol a přehazovat si je na autě sám. Také jsem to tak vždy dělal. Protože mám ale v plánu pořídit nové auto, které má 19" kola a navíc i TPM senzory, tak už výhodnost padá a asi zůstanu jen u jedné sady. Těch 24 tisíc za ráfky a další 4tisíce za senzory do kol, by se mi splácely na přezouvání hodně dlouho. Obzvláště když i u dvou sad kol stále musíte jezdit do pneuservisu a nechat ty kola vyvážit..Finanční návratnost by byla 10 a více let a do té doby budu potřebovat další sadu TPM senzorrů.
Na závadu to není. Zadarmo to ale neudělají. Takže sice se ušetří za přezouvání, ale stále budete platit vyvažování. Stále taky s těmi koly musíte do pneuservisu. U velkých kol pak ztrácí smysl mít dvě sady. Jedinou výhodu už to má jen v tom, že si je můžete doma prohazovat na poslední chvíli a na vyvážení si zajet až v pneuservisech mají čas. Neušetříte ale nic. Ani ten čas.
Každej to máme zařízený jinak. Když se mě nechce se tím lopotit sám doma, postavím ráno auto ke známému k pneuservisu, dám mu klíčky a navečer je hotovo.
Mám letní 19 kola, na zimu jsem koupil 17´´ disky za 26 tisíc k tomu 4 ventilky s čipem za 2800
vzhledem k tomu že auto stálo téměř mega, je částka za další sadu zanedbatelná
Kdo si myslí že na další sadu kol nemá, ať peníze utrácí prúběžně, 3x ročně za za přezouvání, vyvažování a případné programování ventilků s čipem
jenyk® Převážení kol, alespoň jednou ročně není rozhodně na závadu...
Vy znáte někoho, kdo má dvě sady obutých kol a převažuje několikrát ročně? Nemluvím o defektu, nebo o "nehodě"najetím na obrubník apod. Fakt mě to zajímá.
Přezouvám 2 sady kol 7 let a mám už druhé pneu. Vždy jsem převažoval jen po nazutí, mezitím nikdy. Jen při jednom defektu. Závaží si kontroluju. Občas u nás na dálnici, na takovém pěkném úseku, dám na chvíli 160 - 170 a auto jede hladce bez jakýchkoli znatelných vibrací. Dělám tedy něco špatně?
Udivuje mě, že nikdo nezmiňuje, pro mě, největší výhodu domácí přehazování kol. Každé kolo si pečlivě zkontroluju a hlavně pak každé brzdy, tlumiče, osy, kouknu na rez, stav, očistím a máznu dosedací plochy. Jenyku, udělá Vám toto Váš známý při přezutí? Pokud ano, tak tleskám... Já si 2x ročně na vlastní oči udělám revizi auta u kol.
Fakt si někdo troufne mít nazuté i několik let celoroční pneu? Sundáváte kola na "omrknutí"? A nebojíte se přireznutí kol k diskům? Mě se stalo jen jednou, z počátku, že mi jedno kolo nešlo sundat a nechtěl bych to opakovat. Zdá se mi, že sundání kol min. 2x ročně je nezbytné pro bezvadnou funkci. Můžete mít jiné zkušenosti, respektuji...
Pavlíku, já nepsal převažovat kola několikrát ročně, to fakt není potřeba. Při přezouvání jo, to vychází jedno převážení ročně. Zimní na podzim, letní na jaře.
Servisák je pečlivý, mázne dosedací plochy, on si tím i sám ulehčuje příští práci. Když najde nějaký problém, řekne co a jak a nechám to opravit.
Celoroční pneu je peklo, nejlépe úředně zakázat. V zimě přijedou na celoročkách k nám na hory a nastává rodeo. Papírově to je sice v pořádku, na silnici už nikoliv. Každou chvíli je někdo zaparkovanej v pangejtu a na úzkých horských silničkách je zablokovaný provoz na několik hodin.
Mám několik ojetých sad Polaris 2 a 3, a dovolim si tvrdit že jakákoliv současná celoročka je na sněhu lepší naž ty brusle z Rumunska
To že jsem s nima na sněhu najezdil tisíce km bez nehody a všude vyjel, nic nemění na tom že to je laciná sračka. Polaris 4 radši vynechali, s 5 jsem jel jen na mokru a tam klouzaly jak sviňa. Prostě pořád neumí udělat kvalitní gumu.
Ano auta v pangejtu nejsou Barumkama ale řidičem, ale to jen proto že dobrý řidič zvládne jet i na těch šmejdech. Akorát ho to dost omezuje v rozletu. Pořád si pamatuju děs v očích z každýho zasněženýho kopce
Jezdim v horách.. Mám testovací místo na brzdění, na sněhu z kopce, z 60 kmh, s TS 870 zastavim na poloviční vzdálenosti než co byly Barumky, ten rozdíl je obrovský. Podobně i na mokrým asfaltu kdy v zatáčce 50 kmh a pořád drží, Barumka se sunula už při 40 kmh (a neni to autem). Někdy zkus projet se na pořádných gumách na jejich limitu...
Prudkej kopec na uklouzaným sněhu a pod nim vracečka, na Barumkách stažená prdel, zastavit nešlo furt to jelo, na tom samým s TS 870 zastavit jde v pohodě a zatáčky pod kopcem se bát nemusim... Místo který jezdim denně, nešlo o náhodu ale tisíckrát ověřenou věc..
To je jedno, podívej se do techničáku jestli sedí rozměry včetně ET, jestli nejsou nakoplý, pokud je vše OK a jsou za dobrou cenu nahoď gumy a jezdi.. Vyplatí se vzít něco z prémiovek, Conti, GY, Dunlop... Nokian po přesunu výroby šel dolu z kvalitou, ta dnešní je otázka jestli furt vyrábí tam nebo přesunuli zpět do Finska...
I ty levný 800 za kus jsou OK, jen nejsou pozink ale jen barva, tak oreznou dřív. Ale nic hroznýho, 10 let dají bez natírání i tak.
Je tam VW AG, tak ano tovární, nejspíš zimní sada k autu v ceně...
Gumy na tom jsou. Sice hrozný (podle recenzí) ale skoro nový. Jsou to SAVA Eskimo S3+
Já mám vlastní zimáky Barum Polaris 5 a to je prý stejná nebo podobná kvalita. Tak nevím jestli na těch SAVA jezdit nebo tam dát ty Barumky na kterých jsem už letošní zimu jezdil. Ta letošní zima ale nebyla nic moc. Sice jsem na sněhu jezdil a sem tam to zklouzlo, ale vždy jsem se cítil bezpečně.
Ta čísla ráfku sedí - navíc byly na stejném autě. Také Fabia 3 kombi facelift. Také TSI 1.0 70kW - NJ5
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.