Nejste přihlášen/a.
Stalo se...chtěla jsem dolít olej, omylem jsem vzala jinou láhev a místo oleje začala vlévat nemrznoucí směs... hned jsem přestala, ale i tak tam sklenička bude... poradíte, co teď? Můžu s tím jet? Stejně už potřebuju olej vyměnit, ale potřebuju nejdřív dojet domů, asi 60 km - nemůže se mi cestou zadřít motor? Díky moc za rady
Tak já bych se především neptal tam, kde nevím, jestli mi odpovídá odborník nebo nadšený amatér (v Itálii údajně amatérským cyklistům říkají diletante ...). Našel bych si odborný servis Fordu a zeptal se. Našel bych si firmu dodávající maziva a zeptal se odborníka zda stačí v takovém případě výměna oleje nebo je lpépe provést ještě třeby proplach motoru aby zbytky nemrznoucí směsi neničily vyměněnou náplň. Možná je to moc velké opatrnictví, ale pokud vím tak oprava zadřeného motoru jsou řádově desetitisíce.
Mám dojem, že se mi kdysi něco podobného povedlo na Š120. Ale bylo to pár cl a hlavně byla to "stodvacítka". Ta přežila všechno. I přidření při vyteklé vodě z chladiče.
Repaku, souhlasím, a doplním a upřesním svoji radu: Trvám na tom, že bych úplně v klidu dojel těch 60km do servisu, ale tam bych jim určitě sdělil co se mi povedlo a zeptal se jestli by nebylo dobré motor před nalitím nového oleje vypláchnout od mnou nalitého bordelu s tím, že ten výplach rád zaplatím abych nepodělal motor. Za připomínku dík, máš
Taky bych to hned vymenil, pokud mozno ani nestartovat, jestli neni pozde. Ne, ze by neco extra hrozilo ale zadela to dost vnitrek motoru a uz se to nevypusti ven cele... Ale jestli se uz nastartovalo, tak je to asi jedno. Ono se to postupne stejne odpari.
Ahoj, já jsem ještě nestartovala... proto se s vámi radím, abych se rozhodla co s tím, než cokoli podniknu... ale sama si to vyměnit neumím, tak jsem myslela že dojedu domů a tam mi to v servisu, se kterým mám zkušenosti, udělají... ty myslíš, že by bylo rozumnější zajet na nejbližší benzinku?
No jde o to, ze jak se to nastartuje, tak se to promicha s olejem a bude to vsude, nevim, jestli to udela takovy mazlavy sajrajt jako olej s vodou. Taky zalezi na tom jake je to auto - treba u felicie atp. bych to vubec neresil. Tezko neco poradit, ja bych proste vzal lavor, sfaral pod auto, jednim tahem klice olej vypustil a nalil novy, za 1/4 hodiny hotovo. Tady asi jde o to, jestli se nekdo takovy neda v ramci znamych operativne sehnat
Takhle jednoduše? to bych snad zvládla... nikoho tu nemám - ale já myslela, že se musí měnit i nějaké filtry...
samozřejmě s výměnou oleje se zároveň mění i olejový filtr-snad pro vás(jako jistě přitažlivou ženu) nebude takový problém požádat třeba i někoho cizího,třeba za cigarety-většina chlapů s nářádím to v poho zvládne...
Jde o to, jak je k tomu filtru pristup - obcas se to bez rampy nebo montazni jamy moc neda. Ale treba jen vypustit, nalejt nejaky 10W40 za 300/4l, tim by se to aspon dokonale proplachlo a po dojeti do servisu vymenit kompletne i s filtrem. Ale zalezijak jsem psal na typu auta, jak je mlsne na olej...
Je to ford, sporťák, patří tam 5W-30...
doplněno 18.08.10 22:12:motor 1,4 l Zetec, nalila jsem tam max.deci...
Jj, to jsou hodne mlsny motory, urcite se najde servis v blizkem okoli, kam to odtahnou a olej vymeni... Asi by to motor vydrzel ale nasledky by se mohly projevit casem.
můj původní dotaz byl, jestli s tím autem můžu ujet 60 km do dílny, nebo jestli to poškodí motor - zatím je pro mě nejpřijatelnější odpověď, že jet můžu, když nebudu moc vytáčet motor - ... já vám chlapi věřím, že vy byste si prostě vlezli pod auťák a olej vypustili a za čtvrt hodiny je po problému - ale já chlap nejsem a nikoho po lesích kolem shánět nehodlám, takže to je pro mě rada k ničemu...
Chlapi Vám tu psali, že záleží na tom, jaké máte auto. Jestli máte novější, pak odděláte jízdou hydraulická zdvihátka a bude to pak stát ranec. To přinejmenším.
díky za rady... když je to tak, budu muset do nejbližšího městečka, tam je pumpa, snad i nějaký opravář...
a copak sporťáček 1.4 Zetec od Forda(že by Fiesta 90koníků) dělal v lese,že bylo potřeba dolívat olej...? Ale vážně-jestli není možnost někoho,kdo by olej i s filtrem vyměnil a sama si troufnete vlézt pod auto a povolit výpustní šroub na olej.vaně,tuším klasika klíč vel.13,tak si kupte nějaký obyčejný olej a na místě vyměnte-abyste v klidu,bublačka,dojela do servisu,kde vám už jednak dají správný olej a hlavně i vymění filtr...Pořád to bude lepší řešení,než s tím drandit i těch 60 kiláčků...
Vezmu to čistě logicky: antifreeze je s největší pravděpodobností lehčí než olej, tudíž pravděpodobně udělá skvrnku na hladině oleje. Olejové čerpadlo čerpá olej téměř ze dna vany, takže bude čerpat spodní olej a ne vrchní skvrnu. Vzhledem k mé osobní logické úvaze, pokud by se mi toto stalo, bych se při dostatku oleje v motoru vůbec nebál dojet těch 60km na výměnu oleje do svého "osobního" servisu. Co vy na to?
Hope, to je pravda, že bude navrchu, ale spočteme-li přibližný průtok oleje několik litrů za minutu motorem...
Jabrako No, vždycky když uvidím na kaluži mastné oko, tak si vzpomenu.
Jsem zvědavá, jestli tazatelka odjela, nebo ne a zda-li nám dá vědět.
Mařenko,počítat to nebudu, ale i kdyby na hladině oleje vzniknul vír a cuclo to kapku toho fridexu, tak tam vždycky bude MINIMUM něčeho špatného, takže motor bude stále dostatečně promazáván. Je to moje teorie, ale, jak jsem psal, já bych se toho vůbec nebál, možná bych na to jezdil ještě déle než nějakých 60km...
Tak jsem dala na vás, pánové, nebudu zbytečně riskovat... zjistila jsem si opravnu 6 km odsud, tak tam zítra ráno dojedu na výměnu oleje... mechanikovi to řeknu, uvidím, co on na to, jestli bude chtít motor propláchnout, nebo řekne, že to je dobrý... každopádně díky, asi je fakt lepší neriskovat...
Já se vsadím, že než tam dojedete, tak ten deci vody už bude dávno odpařený. Kdyby tam toho bylo litr neřeknu, ale tohle bych vážně neřešil, fakt ne. V motoru je takový fofr, že se nemůže stát, že čerpadlo nasaje jen vodu, to prostě nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.