Nejste přihlášen/a.
myslím si, že určitě žák v autoškole a hlavně při závěrečné zkoušce.
1 - vozidlo zastavuje pro poruchu a má zapnuté výstražné blinkry vedle něho je plná čára.
Správně by měl řidič za ním co ho dojíždí zpomalit a předjet ho až v okamžiku kdy už stojí - ale to už není předjíždění ale objíždění - většina řidičů pokud výrazně vozidlo před ním zpomalí a v protisměru nic nejede tak ho předjede když už jede velmi pomalu bez ohledu na to jaká čára je na vozovce ve středovém pruhu.
2 - vozidlo odbočuje a vozidlo za ním ho nemůže předjet kvůli protijedoucím vozidlům až může jet tak jede velmi pomalu např. 20 km/h a pak začne zrychlovat a mezitím ho dojede vozidlo a začne ho předjíždět - vozidlo které se rozjíždí např. z 20 km/h je předjíždělo vozidlem jedoucí 90 km/h - předjížděné vozidlo by mělo přestat zrychlovat než je předjeto, ale kdo přestane zrychlovat když to vozidlo se kolem něho "prožene" cca 70 km/h - než si to řidič předjížděného vozidla uvědomí tak je předjeto.
Milane s tou čárkou jsem více méně počítal.
k 1 - ptám se na to který řidič začne předjíždět vlastně objíždět vozidlo ve chvíli až když úplně stojí.
k 2 - ptám se na to který řidič rozjížděného vozidla když je předjížděn - rozdíl rychlosti vozidel je min. 60 Km/h přestane zrychlovat.
Jinak když jsem si asi před 10 roky koupil několik jizd v autoškole protože jsem několik let neřídil, tak při jedné jízdě když jsme měli odbočovat doleva, tak mi instruktor řekl "kdyby jsme na autě neměli autoškola" tak by jsme to vzali do odbočovacího pruhu který byl volný přes klín - příčné pruhování a možná by jsme to částí auta vzali i v protisměru.
Tak to mě motivovalo k napsání tohoto dotazu.
o který řidič začne předjíždět vlastně objíždět vozidlo ve chvíli až když úplně stojí.****žádný, všichni pojedou i když to vozidlo zastavuje. Stejně jako zde, autobus zpomaluje a zastavuje, ale auta ho již začnou na přechodu předjíždět, objíždět. Nic se neděje.
k 2 - ptám se na to který řidič***žádný, páč začně pomalu přidávat, páč to auto za ním jede daleko rychleji a vůbec ho to v předjíždění neohrožuje.
Spokojen?
Hezký víkend, ať se daří něco vymyslet.
Přidám další běžnou situaci:
Za vozidlem, které v obci dodržuje max. povolenou rychlost, se utvoří kolona a na konci obce, ještě před značkou, ho začnou všichni předjíždět. Pokud začne zrychlovat, tak porušuje pravidla provozu tím, že brání v předjíždění. Pokud nezačne zrychlovat, tak porušuje pravidla provozu tím, že pomalou jízdou druhé omezuje a nutí je přejíždět.
Jak by se měl ten řidič chovat?
Není zrychlení, jako zrychlení.
tak porušuje pravidla provozu tím, že brání v předjíždění.
Takže neporušuje předpis, páč jim nebrání v předjetí.
Leda byste myslel jiné zrychlení, nežli to moje zrychlení.
První část v pořádku, dle zákona předjížděný zrychlovat nesmí. Bod 2 je trochu zcestný, 50, 90 je maximální povolená rychlost, chápu to tak, že rychleji jet nesmím, čili pomaleji ano. Sice se tam píše něco o bezdůvodně pomalé jízdě, ale každý, kdo jede pomaleji než maximální povolenou rychlostí, má k tomu jistě dobrý důvod. A nejen jeden, určitě jich dokáže vyjmenovat spousty.
Pokud vozidlo používá výstražné světla a očividně zpomaluje nebo jede pomalu u odstavného pruhu nebo krajnice, mělo by snad již být brané jako překážka, ne?
noxi, "jedoucí vozidlo s výstražným světlem může být?"****to záleží, kdo a kdy to bude jak vykládat. Vždy podle individuální situace. Páč předpis nemůže pojmout všechny alternativy v dopravě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.