Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nižší kapacita autobaterie je to problém?

Od: martas odpovědí: 12 změna:

Pánové můžu váš názor?

Různá auta mám už roky, ale přesto se chci zeptat.

V autě, které jsem koupil na jaře byla autobaterie Starline 12V, 74Ah, 680A startovací proud. Jen jaksi nevydrží. Stáří nevím. S autem jsem jel naposledy ve čtvrtek 100km a 100km zpět takže baterka by měla být za tu cestu dobitá, že? Jenže dnes jsem šel do auta a auto stěží odemklo dveře a v první poloze spínačky to jen cvakalo.

Donesl jsem ji dom a zapojil na nabíječku a ukázalo se napětí něco kolem 11,5V.

Doma mám jinou zánovní baterku, ale s menší kapacitou (60Ah, 540A). Chtěl bych ji dát do auta a fungovat na ni. Auto je nafťák 1.9 dci.

Co myslíte půjde to a přežije to? Auto jinak startuje bez problémů

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

přežije to, jen to bude chtít častěji nabíjet nebo delší trasy... Startovací proud chce nafťák lepší, takže na zimu počítejte s novou, pokud možno ne Starline

martas
hodnocení

Díky. No já už před (asi) úmrtím starline začal odpojovat mínusový kabel tak v tom budu pokračovat. Momentálně není cash na novou baterku tak proto jsem chtěl využít tu zánovní starou asi dva roky s tím, že v autě byla necelý rok.

O vyšším proudu vím jen hlavně aby to fungovalo a na zimu se uvidí. Podle prospektů do auta patří minimálně 65Ah s 720A

lv®
hodnocení

0x

11,5V, to je vybití baterie na skoro 0%. (12,7V je 100%). Ale neříká to nic o kapacitě, kterou ta baterka má. Kdysi jsem během jízdy stopětkou úplně vybil baterii. Dojel jsem z Prahy do Větrušic, svítil, topil a konec. Pak jsem se podíval a zjistil jsem, že mám úplně uklepaný kabel buzení k altrernátoru. Tak se kabel nastrčil, roztlačili mě a jel jsem dál.

Dobíjí Vám to během jizdy?

To šlo u starších, klasických aut. U moderních pojízdných počítačů tohle nehrozí.
martas
hodnocení

Ano auto dobíjí měřeno nedávno. Bez běžícího motoru bylo napětí měřeno na baterce kolem 12,5-12,6V po nastartování kolem 14,5V. Už je to asi dva měsíce co jsem to měřil. Ona ta baterka kdo ví v jakém stavu byla před tím než jsem auto koupil (a kdo ví jak stará) a mně se navíc podařilo když jsem asi měsíc nejel vybít tu baterku tak, že nabíječka z lidlu se nechytala. Nepamatuju si přesně napětí, ale možná kolem 10V a nebo o kousek míň to jí taky na zdraví nepřidalo. Nabíječka se chytla až když jsem připojil pomocně tu zánovní.

hodnocení

0x

toho starline zahod tadle značka mi nesmí domu

60ka na diesla neni nic moc v zimě možná budou problémy

za mě nová 72ka Bosch S3 nebo 4

mám tu S3 táhne jí na 8 rok a nevim o ní

vernon
hodnocení

0x
Jde o startovací proud. Je méně výkonná a bude startováním dříve unavená.

hodnocení

0x

Zkuste ji desulfitovat. Je na to vychytávka ...

Zjistěte při nstartovaném motoru, jaké máte palubní napětí, mělo by mít minimálně 14V, pokud ne ... :(

555

Ta "vychytávka" je peroxid?

Nebo něco jiného?

hodnocení

0x

Teď ji tam strčte, problém s menší baterkou může být až v mrazech. Ale spíš budete muset zjistit, zda je problém v baterii, nebo dobíjení.

hodnocení

0x

Když nebudete startovat extrémně často a jízdou se dobije, tak menší kapacita nebude vadit. Rozdíl ve vnitřním odporu je v praxi bezvýznamný. Abyste nevydával za novou baterku zbytečně, tak byste mohl zkontrolovat odběr auta v klidu. Měl by být něco mezi 20 - 40 mA.

hodnocení

0x
Doplnil bych ještě jednu věc, se kterou mám opakovanou zkušenost u víc aut a mohlo by to bejt i v tomhle případě - totiž že altik sice po startu způsobně dobíjí, ale může mit nacatej regulátor a po zahřátí dobíjet přestane.
Jinak menší baterka taky stačí, ale bude mít kratší životnost a při krátkých trasách bude v zimě potřeba ji aspoň občas dobít nabíječkou, protože start motoru z ní vycucne stejnej náboj jako z větší baterky, respektive dokonce vyšší, protože startér bude točit nepatrně dýl, navíc menší baterka náboj odevzdá s horší účinnosti. Tohle navíc podpořeno altikem, tedy napěťovým zdrojem, ze kterýho si menší baterka bere k dobíjení nižší proud.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]