Zdravím, jedná se o Škodovku, Octavia 2, motor 1.9tdi, 77kw, r.v.2005. Najeto 350000 km. Objevila se mi závada a nemohu přijít na to co je její příčinou. Jde o houkání z motorového prostoru a opravdu myslím houkání, které bych přirovnal k houkání sanitky v dálce. Při přidání plynu se tón zvyšuje a při ubrání plynu se tón snižuje. Toto se děje jak se zařazenou rychlostí, tak i na neutrál. Na neutrál ve volnoběžných otáčkách houkání slyšet není, ale při mírmém sešlápnutí plynu je ihned slyšet bez jakékoliv prodlevy po zmačknutí pedálu. Pokud se motor vytočí do vyšších otáček tak se houkání ztrácí. V interiéru vozidla je houkání slyšet dost intenzivně a stále se jeho intenzita zvětšuje. Vyměnil jsem tandemové čerpadlo, protože mělo prasklou přírubu na podtlakovou hadici k posilovači brzd. Tím se vyřešil problém s tvrdnoucím brzdovým pedálem ale houkání nezmizelo. Pročítal jsem různá fóra ale takto konkrétně jsem žádnou radu nenašel. Ještě doplním, že houkání je slyšet jak u studeného tak i ohřátého motoru a že nejde o zvuk klasického pískání turba, toto je úplně jiný zvuk. Setkal se někdo s nečím podobným nebo měl by někdo třeba tip na co se mám zaměřit? Děkuji doplněno 11.09.24 23:01: Ještě doplním, že jsem zkusil na chvíli sundat řemen alternátoru a houkání nezmizelo takže alternátor, klimakompresor a napínací kladku lze vyloučit jako možnou příčinu houkání.
To houkání je od Turba! Začíná odcházet..Ale najedete s tím ještě dost kilometrů..Prostě se jen hlásí opotřebení..Také jsem to měl na jednom autě a stále koukal do zrcátek a sanitka nikde..Pak jsem se dočetl, že to je turbo..Nedávno mi to začal dělat Sharan také..
milan89
Děkuji za odpověď. Před 2 měsíci jsem vyměnil motor protože se mi turbo rozletělo a sežralo olej + tam bylo špatné těsnění pod hlavou a špatná spojka tak jsem sehnal z vrakáče komplet motor. Vše je ok kromě toho houkání. Takže budu potřebovat nové turbo nejspíš. Jinak nový motor mě překvapil spotřeba pod 5 litrů / 100 km. Na tak nízkou jsem se u předešlého motoru v životě nedostal a ani v době kdy byl v pořádku. Mohu udělat něco čím oddálím smrt toho turba?
Pokud nejsou uvolněné šrouby tak profukuje okousaná vrtulka. Může to odejít za 100km a nebo taky za 200tis. Já jsem s takovým turbem najel dalších 250tis a možná by vydrželo i víc ale auto šlo pryč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.