Nejste přihlášen/a.
Řidič nesmí
ohrozit chodce na přechodu je to snad za 4 body a 2500 na místě - správní řízní až 5000 Kč
pokud ho jenom omezí hrozí mu zákaz řízení na 4 - 6 měsíců a pokud se jedná o opakovaný přestupek (tzv. sledovaný přestupek, způsobený 2x za 12 měsíců) 4 body pokuta na místě (bloková pokuta) 4 500 - 5 500 Kč nebo pokuta ve správním řízení 4 000 - 10 000 Kč
Ale pokud chodec ohrozí přijíždějící vozidlo, že vozidlo musí náhle změnit rychlost jízdy nebo případně i směr, tak co hrozí takovému chodci? - body nedostane ale pokutu dostane stejnou jako řidič?
A nebo máme dva různé metry jeden pro řidiče a druhý pro chodce?
Někteří chodci vstupují do vozovky aniž se rozhlédnou - a jednoho jsem dokonce slyšel, jak řekl - však on mě vidí.
Takovému chodci především hrozí že stráví zbytek života na kolečkovém křesle a nebo že z něj bude uslintaná zelenina s trvale poškozeným mozkem. Což je úplně jiná liga oproti nějaké pokutě a pár bodům. Však pak už opravdu netuším jak jinak vysvětlit takovému chodci, že rozhlédnutí před vstupem do vozovky je opravdu dobrý a velmi užitečný zvyk - především pro něj.
Ono se tam taky píše, že řidič musí umožnit přejití chodci, který se chystá přejít, takže ten chodec vlastně ani koukat nemusí. Navíc tam je taky psáno, že před přechodem musíte jet tak rychle, abyste stihnul bezpečně zastavit před přechodem, což fyzikálně vzato znamená, že před přechodem musíte stále zpomalovat tak, že v nulové vzdálenosti od přechodu musíte mít nulovou rychlost. Takže pokud chcete důsledně dodržovat zákon, tak před prvním přechodem vaše jízda končí. A to není jediná absurdita v tomto zákoně.
Neznám trestní sazebník za dopravní přestupky, ale zdá se mě to postavené na hlavu.
Za "ohrožení" je monší postih než za "jenom omezení"?
Děkuji. Takže "slavo" to v dotazu přehodil.
"... případy, kdy řidič chodce na přechodu reálně ohrozí, je potřeba přísněji trestat. Nově tak bude ohrožení chodců na přechodu zařazeno mezi nejtěžší přestupky s udělením 6 trestných bodů, bodová sankce se tak zvyšuje o 1 bod. Sankce za případy, kdy řidič chodce na přechodu omezí, což znamená, že chodcům překáží v bezpečném přejití přechodu, zůstává ohodnocena 4 body."
Ano, chodec může dostat pokutu až 2000 Kč, pravděpodobně nejčastěji když přechází na červenou. Před x lety kdy jsem spěchal tak jsem to proběhl na červenou a vyřešili jsme to domluvou..naštěstí. :D
Dvojí metr za mě ok, přece jen chodec je zranitelnější, než řidič a autem můžete člověka zabít. Řidič by měl předpovídat, dbát zvýšené pozornosti pokud vidí, že se přechod blíží a uzpůsobit tomu jízdu. Pokud by mu vyloženě někdo skočil pod kola, tak pak už spíš záleží na soudním znalci aby vypočítal rychlost, brzdnou dráhu, jestli s tím ten řidič měl vůbec šanci něco dělat.
Každá mince má dve strany. Spousta chodců má třeba slucháta ale spousta řidičů čumí do telefonu. Byl jsem svědkem kdy mladá holka přecházela přechod u zastávky, starej pán v Puntu ji zastavil ale týpek Oktávce protože čuměl do mobilu do pána naboural...naštěstí v nízké rychlosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.