Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chybí definice předjíždění?

Od: zdenek2® odpovědí: 16 změna:

garaz.cz/...

Tady popisují radu ministerstva dopravy jak prý "předjíždět"na dálnici. Ve stručnosti v článku tvrdí, že když dojedete v pravém jzdním pruhu pomaleji jedoucí auto v levém jízdním pruhu, tak pokračováním v jízdě a předjetím tohoto pomalého auta jedoucího v sousedním levém pruhu spácháte přestupek, protože "předjíždění zprava je zakázáno". Podle ministerstva byste se prý měli zařadit do levého pruhu. Absurdní tvrzení od lidí řídících tento stát.

V tom článku je úplně ignorován fakt, že manévr předjíždění znamená při dojetí pomalu jedoucího vozidla přede mnou vybočit do jiného pruhu, dále v tomto jizdním pruhu vozidlo předejet a následně se zařadit opět do původního pruhu, tedy před předjeté vozidlo.

Na dálnici se ovšem vozidla míjejí souběžně jízdou ve více pruzích. Když tedy předjedete vozidlo nepřerušovanou jízdou v pravém pruhu tak nepředjíždíte, protože neprovádíte manévr vybočení do jiného pruhu a následně vrácení se do původního pruhu.

Samozřejmě, že i na dálnici lze provést manévr předjíždění. Pokud se ale nevrátíte do původního pruhu hned po předjetí vozidla, ale až po chvíli, tak se tento postup rovná změně jízdního pruhu a nelze ho spolehlivě odlišit od manévru předjíždění, protože žádné další parametry pro manévr předjíždění nejsou nadefinovány.

Jestliže na ministerstvu nepoužívají hlavu, já netuším jakou budoucnost může mít tento stát?

Vaše názory?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Definice předjíždění existuje a je jasná.

Definice souběžné jízdy taky existuje a je v ní uvedeno, že při souběžné jízdě se nejedná o předjíždění (protože máš zaplněné všechny jízdní pruhy)

To, že jsou řidiči vyčůraní nebo líní nebo bezohlední je jiná věc. Na to žádný zákon není.

U nás máme většinu dálnic se dvěma pruhy, takže když se řidiči dostanou na vícepruhovou dálnici, tak nejsou ochotni jet mezi pomalá vozidla v pravém pruhu a raději jedou ve středním pruhu. Pokud je pravý pruh samý náklaďák, tak se to dá pochopit. Pokud je pravý pruh prázdný, tak je to přestupek.

Ale nic to nemění na tom, že předjetí zprava (nebo podjetí) je zakázané, ať tomu budeš říkat, jak chceš.

asd1
hodnocení

4x

Tím chceš říct, že pokud pojedeš furt v levým a budeš předjíždět auta v pravým, tak nejde o předjíždění protože neměníš pruh? To samý je totiž jet v pravým a být rychlejší než v levým, taky neměníš pruh.

Souběžná jízda je definovaná, předjíždění taky a kdy můžeš jet jinde než v pravým taky. Bohužel policie to neřeší, tak joudu kterej jede kilo v levým, pravej je prázdnej a auto za sebou neřeší prostě legálně nepředjedeš.

hodnocení

3x

Článek má pravdu, tvoje definice předjíždění se nemá o co opřít.

V zákoně se naopak uvádí "Pokud při předjíždění řidič mění směr jízdy,...", což samo implikuje, že při předjíždění taky nemusíš měnit směr jízdy.

glyx
hodnocení

3x

"manévr předjíždění znamená při dojetí pomalu jedoucího vozidla přede mnou vybočit do jiného pruhu"

Tohle je ale vaše vlastní definice.

zák. 361 Sb. §17 odst. 2:

Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy

Ergo, řidič, který při předjíždění nevybočuje, nemusí blikat. Z toho jasně plyne, že vaše definice není v souladu s pravidly silničního provozu.

Zákon předjíždění výslovně nedefinuje. Dle Slovníku spisovného jazyka českého předjet = rychejší jízdou předstihnout. Zákon říká co je objíždění a dále definuje, co předjíždění není. Z toho lze a contario odvodit, co předjíždění je.

hodnocení

1x

Vaše názory?***klidně si vykládáte nesmysl jak se to hodí.

sdělení MDCR sděluje jen redaktor. Nikdo nevíme, kdo a jak to sdělil.

Absurdní tvrzení od lidí řídících tento stát****uředníci z MDCR neřídí stát.

Já podobné situce řeším vždy individuálně, častěji tak, že vyrovnám rychlost s tím v levém pruhu a když usoudím, že se musím držet za vozidlem před sebou, pak přidám rychlos na souběžnou jízdu a klidně přejedu před autem do levého pruhu.

Vždy ale dle momentální situace a hustoty provozu.

Jestliže na ministerstvuněkteří řidiči nepoužívají hlavu, já netuším jakou budoucnost může mít tento stát, které má takové lidi.

doplněno 06.09.24 10:39:

A ta diskuze pod článkem, taky vyžívná. Jak z komára udělat stádo velbloudů.

paveldvorak

budoucnost je jasné, auta budou vybavena elektrkonuikou která bude monitorovat a hlkásit do ústředí všechny přestupky řidičů a centárlní umělá inteligence automaticky strhne dotytčnému pokutu z účtu

už aby to bylo.

Hezký víkend.

makk
hodnocení

0x

Podstatné už víte, já jen dodám, že řidiči jako vy nemají na silnici co dělat.

1111
hodnocení

0x

Tyhle nesmysly právě ty diskuze a články rozpoutaly.

hodnocení

0x
Já na dálnici pravým pruhem nepředjíždím ani nepodjizdim,ale objíždím překážku, co svojí bezdůvodně pomalou jízdou v levým pruhu omezuje provoz a potenciálním vytvářením situací vyžadujících prudké změny rychlosti, nebo dokonce směru, ohrožuje za sebou jedoucí řidiče. Přece, když pojedu v pravým třeba 120, dojedu auto jedoucí v levým 100, nebudu zpomalovat, řadit se za něj a čekat, až mi nějakej střelec s telefonem v ruce skončí v kufru, ať už to správně má být jakkoliv. Prostě "podjetí" je i bezpečnější. A opačně, aniž bych se za to styděl, někdy jedu "bezdůvodně" levým, i když pravý je volný, ale rozbitý od kamionů, přece nepojedu dobrovolně tankdromem, když si platím za dálnici. ALE pořád sleduju zrcátka a jakmile se zezadu blíží auto, uhýbám. Prostě jezdím tak, abych neohrožoval a neomezoval, i když leckdy bez ohledu na předpisy. Podobně třeba takový bus pruhy, jakožto lenoch v autě obdivuju lidi, co mají trpělivost ztrácet čas cestováním mhd, nebo jinou možnost nemají, takže autobusy pouštím, kdekoli to jen jde a nesnáším, když někdo bus pruhem podjede kilometrovou kolonu a na konci, kde bus pruh končí, se dlouze cpe zpátky do svýho pruhu a tím zastaví a blokuje i autobus za sebou. Ale když před koncem toho bus pruhu odbočuju (nikam se cpát zpátky nebudu), tak na co čekat a ještě tím kolonu prodlužovat. Ale chápu, že většina lidí to odsoudí a radši bude čekat v koloně i tam, kde to je opravdu zbytečný, nebo na dálnici se plazit 90 za někým v levým pruhu a čekat, až do nich vletí nějakej "obchoďák" nebo dodávka s chrápajícím Polákem za volantem.

další odborník a definice

ale objíždím překážku,

pohyblivá překážka?

Nepokládám se za odborníka, proto jsem to nazval překážkou, lepší označení mě nenapadlo, pokud se svým způsobem o překážku jedná:) Ale za tím ostatním si stojím, prostě takovýhle porušení "podjetím", tedy opatrným pokračováním v jízdě stále pravým pruhem, mi přijde z hlediska nejen bezpečnosti a plynulosti provozu vhodnější. Samozřejmě ta vyšší bezpečnost by neplatila v situaci, kdy bych se k pomalu jedoucímu autu blížil levým pruhem a až za ním přejel do pravého a podjel ho, tam reálně hrozí, že si řidič v zrcátku všimne rychlejšího auta za sebou a uhne do pravého pruhu.

Bery, každý si může a měl stát za svým názorem. Klidně dále trvejte na tom, že jedoucí auto je překážka, v rámci pravidel provozu.

asd1
Jedoucí vozidlo není překážka, jde o předjíždění.
Jsou situace kdy porušit předpis je bezpečnější než ho dodrzet
smode2
Je to tak. Přesně za takovou situaci jsem dostal pokutu. Výsledkem byl živý cyklista. S policisty ale nebyla řeč. Příště už to neudělám a nechám druhé vozidlo cyklistu zabít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]