Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně obvodu automatického svícení po nastartování. Mám v plánu si postavit takovýto obvod, nijak extra těžké na postavení to není, viz.obrázek. Jak zapojit napájení a rozdělit spínání jednotlivých okruhů světel mi je jasné, jediný s čím váhám je kam vhodně zapojit signální vodič KM. V originále je zapojený na snímač tlaku oleje, ale já bych si ho chtěl zapojit na kontrolku dobíjení. Důvod je ten že když přestane altík dobíjet, rozsvítí se kontrolka dobíjení, odpojí se signál spínající tranzistor ovládající relé a vypnou se tak i světla a nebude se tak zbytečně víc zatěžovat nenabíjená baterie. Samozřejmě po vypnutí motoru se vypnou i světla. Auto kam mám v plánu to implementovat je jedničková Fabie. A co jsem zjistil (ale nejsem si tím jistý na 100%) je, že modrý vodič na konektor alternátoru je kontrolka dobíjení a tam by se tento signál měl zapojit. Chápu to správně? Nebo má někdo lepší nápad jak to udělat? Případně zkoušel někdo si toto také vyrobit a zapojit? Budu rád za každé poznatky. Díky všem
Absolutni kravina. Pojedes 90km/h mimo obec za tmy a pred zatackou vypadne dobijeni. Hm, a jsi bez svetel. Super. Na bouracku uplne idealni. Bastl jako prase.
Vis, ja jsem zastance takove jedne myslenky. Co v aute nebo motorce neni, to se taky nemuze pokazit. Na 1ckove fabce bych automaticke svetla neresil. To proste nejde sednout, nastartovat, rozsvitit a jet? Nebo na to neustale zapominas? Pak za volantem nemas co delat, kdyz zapominas na svetla. Nebo jaky je vubec duvod to chtit?
No já jsem zvyklej na automatická světla už několik desítek let, od Favorita 136. A opravdu si nemyslím že jsem špatný řidič že prostě nejsem zvyklej zapínat světla. A proto nadávám na Toyotu z roku 2010 kterou jsem právě koupil, že to neumí. A aby to bylo ještě horší, tak při zapnutí světel debilně ztlumí přístrojovku.
Já skončil u Š120. Tak jsem to montoval pro sebe, synky a známé na relátko. Když altík začal dobíjet, rozsvítilo se světlo. I v té době se dalo koupit hotové udělátko, ale kutilská výroba, to je vždy lepší.
Teď jsem zapojoval ventilátor k chladiči, aby funguval po nastartování. Ale bylo to u VZV vozíku, kterýmu jsem namontoval motor z Fiatu 127.
Z altíku na relátko, které sepne, když začně dobíjet a spustí ventilátor.
na fabii vytáhni otočný ovladač světel (zatlač dovnitř pak pootoč) světel pod ním je připojena svorkovnice označena snad jako T16A podobná pro všechny jedničkové škodovky a 3B - 3BG passaty a najdi volný PIN , kterým teče klíčkový proud, je tam, o tom vůbec nepochybuj. Tam připoj červený vodič přes 5 A pojistku. černý na kostru někam pod baterku.
DRL budou svítit dle EHK nařízení jen do doby, než zapneš tlumená světla.
LED DRL světla mají minimální odběr a signalizací ne-dobíjení nic nevyřešíš nemá to žádný praktický význam
DRL světla stačí nejlevnější za 4 stovky z číny, bez jakéhokoliv vnějšího nebo vnitřního integrovaného "ovládacího" modulu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.