Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičský průkaz C

Od: jirka1 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,
mám dotaz jestli se testy k získání řidičského oprávnění C se skládají zvlášt od testů na profi řidický průkaz.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Uděláš komplet řidičák a až následně profesák (školení 140h popř 280h + test).

lmgify
hodnocení

2x

C a profi průkaz jsou dvě rozdílné věci (dvě rozdílné zkoušky, dvě rozdílné sady nařízení pro neztracení té licence), které spolu souvisí pouze částečně. Můžeš například řídit náklaďák v určitých situacích i bez profi průkazu nebo můžeš ten profi průkaz používat jen pro řízení autobusů.

007cz
hodnocení

0x
Já dostal po absolvování skupiny C,E profesák automaticky. Je to dnes jinak?
lmgify

Jsi nějak zapomněl na ten kurz délky 140 hodin. :-D

Byly doby kdy to bylo automaticky, už nejsou, trochu lituji že jsem si tehdy dělal jen T
007cz
Imgifi, nezapomněl, takhle to fungovalo. Nevím jak je to dnes, ty jo?

Ono to klidně tak mohlo být, tak před třiceti lety. Ale zřejmě profesionál řidič nejsi a tvůj řidičák (profi) je už stejně dávno neplatný.

007cz
Daničku. Je to asi 15 roků, platný je stačí absolvovat pravidelné školení.
lmgify

@007cz> Nevím jak je to dnes, ty jo?

Zákon

glyx
Pokud máš C před rokem 2008 nebo D před rokem 2009, nemusíš se účastnit vstupního školení v délce 140 hod, stačí 35 (pokud je profesák propadlý, nebo jsi ho nikdy neměl, jinak 5x roční 7hodinové v době platnost). Automaticky to nebylo nikdy, vždy jsi musel absolvovat školení, nebo to školení musel někdo vykázat jako absolvované. Tzn. minimálně "papírově" to proběhlo.
007cz
C mám od roku 1985, CE od roku 2007 k tomu E jsem dostal profesák automaticky.

Mám to podobně - C od 94, E zároveň s profesákem ( součást E) od 2009, pak už jen pravidelná školení a co 5 let obnova profesáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]