Nejste přihlášen/a.
O co jde - moje první dopravní /drobná/ nehoda, zavinění uznal hned na místě ten druhý, stejně tak to i nahlásil na jeho pojišťovnu, dle dokumentů které zatím od pojišťovny mám, jsem vedena jako poškozená. Nicméně na dotaz ohledně průběhu škodní události mi na pojišťovně opakují, že určení viníka je v šetření .. chápu správně, že i když viník svoji chybu uznal, může se dle šetření stav " otočit " a za nehodu budu označena jako viník já?
Opravu vozidla budu dle domluvy zadávat ve smluvním autor.servisu pojišťovny, škodu si sami nafotili a odeslali na pojišťovnu - ta radí nechat vůz opravit, já ale čekám na rozhodnutí likvidátora, pokud vina nakonec bude moje a oprava nepůjde z povinného ručení toho druhého, abych pak nemusela celou opravu hradit / sice mám havarijní, se spoluúčastí, ale potřebuji i náhradní vozidlo, které mi nemusejí proplatit /
Omlouvám se, nevím jak to obvykle probíhá nebo je to takto v pořádku a běžné? .. dát vozidlo opravit a pak teprve čekat, kdo bude opravu hradit?
Dva měsíce zpátky. Jel jsem po dálnici, z přívěsného vozíku auta, které jelo v pravém jízdním pruhu vyletěla kartonová krabice, já do ni narazil. Na místo přivolaná PČR, podle kamerových záznamů dohledaný viník, ten následně předvolaný. Viník se po předložení videozáznamu doznal, předtím tvrdil, že nic nevezl. Mám protokol od PČR, mám video záznam, ale stejně se pojišťovna cuká, že není možné, aby kartonová krabice způsobila takovou škodu (poškozené světlo, radar a nárazník - v servisu oprava naceněna na 150tis a nejdříve za 6 měsíců od objednání) a chce vinu vyčíslit 50 na 50, protože jsem prý včas nezareagoval. Již jsem se proti rozhodnutí 2x odvolával a teď čekáme na další vyjádření. Takže odpověď je taková, že pojišťovna dělá všechno pro to, aby nemusela plnit plnou cenu a zkouší to jak jen může.
Vtipný je, že oba máme tu stejnou pojišťovnu, takže fakt nevím, co jim tak dlouho trvá, plnit budou stejně - ať z povinného ručení viníka nebo z mé havarijní pojistky .. ať si teda hodí korunou a něják rozhodnou, já pak případně zkusím odvolání aspoň na uznání 50 na 50 a život jde dál, ale ten post že oni mají navrch a staví klienty do takových sitací se mi nelíbí.
Znamená to, že uznání viny 50:50 není úplně mimo místu? Dá se pak licitovat, že např to náhradní vozidlo by bylo hrazeno z povinného ručení a opravu si zaplatím já? Jde to nebo mě pak postaví před hotovou věc, že to bude tak a tak?
Kdybyste napsal, co se stalo, bylo by to jednodušší.
Pojišťovna samozřejmě může rozporovat vámi nahlášený průběh či zavinění nehody...
No, tak když jste napsal, co se stalo, tak o jeho výhradní chybě pochybuju. Minimálně část viny (ne li celá) půjde za vámi.
Děkuji za zprávu, nechci se rozepisovat ohledně celé události - zajímalo mě primárně to, zda i když viník označil sám sebe a shodli jsme se na tom, může pojišťovna rozhodnout jinak. Ok, může, budu to tedy buď respektovat nebo reklamovat, tomu už rozumím.
A dotaz / rada ohledně opravy? Je v pořádku dát vůz opravit ještě před rozhodnutím likvidátora?
Aha, tak to by za zkoušku stálo, díky, On je k nehodě i kamerový záznam, nic nafejkovaného. Když už, tak bych byla ochotna přijmout zavinění obou účastníků, ale nevím, jestli to tak vůbec funguje, jakože vina 50:50? Já zaplatit přes havarijko spoluúčast a z povinného ručení druhého aktéra by šla platba za náhradní vůz ..?
Díky, takovou energii příspěvku potřebuju, snad se rozhoupu a zatlačím na ně ! Jinak auto mám nové dva roky a ještě v záruce, ráda bych ho proto nechala opravit v autorizovaném servisu, kde mám i dobrou zkušenost a vím, že na opravě nic neojebou.
@genehawkins - ano, to nikde nerozporuji a je to jedna z variant, se kterou samozřejmě počítám. Jde o to, že je to pro mě nová situace, byť řídím dýl než 25 let, nehoda je to první, učím se za pochodu, jak celá likvidace probíhá, v jaké fázi nechat opravit auto, aby to pak nebylo nemilé překvapení, zjišťuji jaké jsou moje možnosti, jaké jsou čí zkušenosti, čeho lze dosáhnout tím či oním způsobem. Pojišťovna se mnou takhle nekomunikuje, logicky mi nebudou radit postup, který by byl pro ně nevýhodný, byť by byl možný.
Každopádně všem děkuji za převážne nesarkastické reakce, díky za váš čas.
Každoročně absolvuji školení řidičů a jeden z bodů toho školení je vždy o správném vyplnění protokolu o nehodě . To, že někdo uzná svou vinu ,,per huba´´ je bez jakékoliv právní váhy. Takže vím, že vždy , když dojde k nehodě, připisuji tiskacím písmem do kolonky 14. Poznámka ,,JSEM VINÍKEM TĚTO NEHODY´´ Pokud to dotyčný podepíše, je jasno. Pokud to podepsat nechce, je další postup volat PČR. Zatím mi to ale vždy podepsal/a.
Není to tak jednoduché. Pokud tomu děj neodpovídá, nebo třeba je to fabulace, klidně to pojišťovna zamázne.
To už neumím posoudit. Lektor nám to takto vysvětlil, já to takhle už leta praktikuji. No a protože všechny nehody co jsem měl byly mnou nezaviněné, navíc je vždy ještě pro sichr nafotím , nikdy jsem neměl nejmenší problém s pojišťovnou
Chybama se člověk učí, teď už vím, že doslovné, jednoznačné a podepsané uznání viny může přinejmenším v likvidaci škodní události pomoct. My máme ve formuláři o dopravní nehodě sepsané podrobnosti, které viníka sice určují / vzal to na sebe / ale takto doslovně to tam není. Při nahlášení na pojišťovnu pak do formuláře uvedl, že ano, uznává vinu a ne, druhý /já/ nehodu nezavinil. Nicméně záleží na úhlu pohledu a okolnostech nehody a někdo nezávislý bez ohledu na situaci, která k nehodě vedla, může nakonec rozhodnout v můj neprospěch - což mi nezbyde než respektovat / v podstatě se jednalo o nepozornost řidiče, sám do protokolu uvedl že byl rozptýlen, takže nedával bacha a po opuštění kruháče nevypnul blinkr a pokračoval s blikačem dál po hlavní - tedy pro ostatní řidiče jasné znamení záměru odbočit, moje auto stálo na vedlejší a jakmile se auto s blinkrem přiblížilo, že bude odbočovat, rozjela jsem se, ale on jel stále rovně / .. asi tak. Jenže ono asi stačí že on jel po hlavní a já z vedlejší a nedala jsem mu předost a je vymalováno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.