Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může to policie udělat?

Od: teryprchal odpovědí: 13 změna:
Dobry den, dnes jsme jeli s otcem z ostravy do brna, a ke konci dalnici nas zastavil policejni vuz. Otec si myslel, ze jen prekrocil rychlosg, tak je nasledoval a pripravoval se na pokutu. Jenze jakmile jsme zastavili, policie presla k oknu, porozhledla se po celem aute a vyzvala vsechny cleny posadky k prokazani totoznosti. Pote otce poprosili aby si vystoupil a ukazal obsah kufru. Byl tam batoh a zavazadlo. Samozrejmne chteli vsechny predmety v nich ukazat. Pote se otec zeptal na duvod prohlidky, a ja zaslechla jen “drogy”. Pote zacali prohledavat i misto ridice. Neni to moc, na normalni silnicni kontrolu?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Ne není. Je to jedině dobře, že se dělají důkladné prohlídky.

re4zon
hodnocení

4x
Pokud ma duvodne podezreni a je schopen ho prokazat, tak muze. V opacnem pripade nemuze. Ze si v praxi udela policajt co se mu zlibi je vec druha.

hodnocení

4x

Neni to moc, ***určitě není

na normalni silnicni kontrolu***jak vypadá normální?

hodnocení

3x
Mohou i do zavazadel, aniž by museli prokazovat, že k tomu mají oprávněný důvod. Je to trošku podivné, do domu vám bez důvodu nesmí, že by nám na ulici lezli do tašek také zvyklí nejsme, ale u těch aut se to děje. Pokud jdou opravdu po drogách, tak se to pochopit dá, na druhou stranu je takový zásah do soukromí hodně nepříjemný.

hodnocení

3x

Pokud to popisuje tak, jak se to ve skutečnosti stalo, tak:

Přestože mohl využít § 42 o zastavování a prohlídce vozidel, pokud policista řidiče nepoučil , porušil zákon o PČR, poněvadž povaha úkonu poučení před úkonem nijak nebránila*

§ 13

Poučování
Policista je povinen před provedením úkonu poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu, a jde-li o úkon spojený se zásahem do práv nebo svobod osoby, také o jejích právech a povinnostech. Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, poučí nebo zajistí toto poučení ihned, jakmile to okolnosti dovolí.

*Povaha úkonu logicky poučení před úkonem brání například při zátahu zásahovky.

Také si to takto pamatuji že školení- policista by na začátku měl sdělit důvod kontroly.

km
hodnocení

3x
Je to neprijemne, ale je to v poradku, mela by vas vsak informovat o co jde a jake jsou duvody.
Jednou me takhle zastavili v noci. V kufru jsem vezl veterana. Sdelili mi, ze se jedna o namatkovou kontrolu a kdyz videli co vezu, tak si to i nafotili vcetne vyrobniho stitku.
No problem.

hodnocení

1x

Ano, PČR na to má oprávnění, neboť tak pátrá po věcech pocházejících z trestné činnosti. Městská ani vojenská toto nemá. Zvýrazněnou pasáží si takovýto zákrok hravě zodpoví. A my slušní jim i přes tohle zdržení poděkujeme (pokud nedostaneme flastra za chbějící rezervní žárovku :)).

halamus
hodnocení

0x

Můj soukromý názor, je to moc.

Dle zákona, Policie je k tomu oprávněna. Já ty zákony nepsal ani jsem nebyl u schvalování.

hodnocení

0x
Tyto prohlídky dělat mohou.Buď měli jen nějakou preventivní akci nebo něco či někoho přímo hledali (podrobnosti vám vyprávět nemusí a nebudou). Je možné, že např. dostali nějaký tip na vozidlo vaší značky a barvy, a proto zastavili právě vás. Mohli jste mít plnej kufr právě sklizený marihuany, upytlacenou srnu nebo nějaký kradený věci a pod.

...(podrobnosti vám vyprávět nemusí a nebudou)

Nesmyslná odpověď a je na zvážení, jestli neúmyslně.

Protože podle mého předchozího příspěvku, více než hodinu před vaším postem, policie musí podle zákona občana o takovém úkonu informovat. Ještě jednou zde vložím zmíněný paragraf.

§ 13

Poučování
Policista je povinen před provedením úkonu poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu, a jde-li o úkon spojený se zásahem do práv nebo svobod osoby, také o jejích právech a povinnostech. Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, poučí nebo zajistí toto poučení ihned, jakmile to okolnosti dovolí.

Můj osobní názor je, že pokud i přesto budete na stanovisku trvat, bude to už jednání v rozporu s pravidly této poradny.

Milane, já si nejsem zcela jistý, co tímto chcete říci. Já nerozporuji kontrolu vozidla. Jenom cituji zákon, kde policista musí právní důvody tohoto úkonu dotyčnému sdělit. Což se velice zhusta neděje a vovce to přecházejí tím, že je to v pořádku a někteří dokonce vyžadují přísnější postupy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]