Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada škody při dopravní nehodě

Od: flint* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně vlastního nabouraného auta (jiným řidičem), nemám s tím moc zkušeností. Jsem poškozený - škoda bude odhadem za 10 tis. Kč, ale auto je 11 let staré / 101 tis. km.
Nemám havarijní pojištění, takže škodu bude platit pojišťovna viníka z jeho povinného ručení (Česká poj.) a zřejmě bude uplatňovat "amortizaci", což znamená, že mi zaplatí třeba jen polovinu škody, protože auto je starší.
No a to je kámen úrazu. Není to sice taková částka, ale proč bych to měl zbytek platit já? Já jsem si nehodu nezpůsobil a chci mít auto ve stavu před ní. Na viníkovi prý peníze vymáhat nejdou, protože ho zastupuje právě pojišťovna.
Jak se taková situace řeší?
Díky za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nemyslím, že by se na tuto opravu uplatňovala nějaká amortizace. Pojišťovna zaplatí škodu ve výši kterou ji sdělí autoservis.

covece Spidere taky bych tomu neveril, tady je o tom clanek a rady co a jak:
fincentrum.idnes.cz/...

Hmm, tak to jsem moc nevěděl. Alespoň že ta práce je placena na 100%. Asi by taky nebylo od věci se zeptat přímo na pojišťovně.
flint*
hodnocení

No jo, ale autoservis tam dá nový díl a to se samozřejmě pojišťovně líbit nebude - protože by to bylo rádoby "obohacování" - a tak za ten nový díl (který já ale defacto nepotřebuju, stačil by mi v původním stáří, ale nezničený) zaplatí třeba jen tu polovinu...a já to budu muset doplatit, i když ta nehoda nevznikla mojí vinou...
miljan*
Bohužel, taková je realita v tomto ptákostátě.
flint*
hodnocení

Takže to znamená, že jiné východisko, než si to doplatit není?
Snad jedině sehnat si ten díl sám někde po vrakovištích či bazarech. Ve finále by to možná finančně vyšlo nastejno.
flint*
hodnocení

Hmm, přesně jak jsem to četl na jiném fóru... Naše zákony jsou dělány akorát pro zloděje a podobné živly.
Já jsem poškozený, budu si zbytečně plýtvat kredit, čas, benzín pro jízdy na pojišťovnu, policii, nakonec na shánění staršího dílu - a viník? Ten nezaplatí nic (max. pokutu) a bude se pěkně smát! :(( A to jsem ještě neuvedl, že z místa nehody (auto bylo zaparkované) ujel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]