Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné ručení - ukončení pojištění

Od: filipez odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

bývalý vlastník vozidla ukončil pojištění odpovědnosti na základě kupní smlouvy dřív než jsem uzavřel novou pojistku a přihlásil vozidlo. Nyní je po mě vymáhán Českou kanceláři pojistitelů (ČKP) dluh za dobu, kdy automobil nebyl pojištěn, tj. 14 dnů. Vysvětlující doklady o průběhu jsem předal ČKP, ale pojistitel vydal zamítavé stanovisko. Domníval jsem se, že pojistku je možné zrušit až po sjednání nové pojistné smlouvy. Je tento postup správný? Máte někdo podobnou zkušenost nebo jste odborník na tuto problématiku?

Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Filipe, dovolím si polemizovat s Vaší větou. "Problém asi bude v tom, že i nepojízdné auto musí mít pojistku."
Problém asi bude v tom, že i neprovozované auto nemusí mít pojistku.
davepv*

Jinak s ukončením smlouvy při prodeji pozor u pojišťovny triglav.Známí prodali 2 auta, ve výpovědi bylo napsáno datum, kdy má být pojistka zrušena (současně k tomuto datu měl kupující uzavřenou svou pojistku) a stejně pak přišla sankce od ČKP, jelikož triglav vypovídá smlouvy k datumu doručení výpovědi, nikoliv vzhledem k tomu, co je v ní napsané.

cyril*

To, co zde popisujete, platí u všech pojišťoven bez rozdílu. Místo pomlouvání jedné firmy je lepší nastudovat si pojistné podmínky u různých společností.

davepv*

Nevím, jestli jste mě pochopil. Pokud do výpovědi napíši, že chci smlouvu ukončit k 20., tak je nesmysl,aby mi ji ukiončili 16. S jinými pojišťovnami problém nemám.

cyril*

Je docela možné, že se ne zcela chápeme vzájemě. Tak jak to popisujete se nejedná v žádném případě o "výpověď" pojištění, ale o jeho zánik z důvodu změny vlastníka a rozhodným dnem je v tomto případě datum, kdy je pojišťovně oznámena tato změna. Výpověď je možná pouze ve dvou případech a to na začátku pojištění (do dvou měsíců od uzavření) nebo na konci ( šest týdnů před výročním datem). Jinak ještě zbývá možnost dohody, ale v případě,kdy to pro pojišťovnu nebude tak výhodné, tak na dohodu asi nepřistoupí.

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne*Vše je o domluvě;) Já do kupní smlouvy uvedl přesně datum, do kdy je nový majitel povinný si sjednat povin. ručení a že já ho k tomu dni ruším.Navíc právně bude určitě v právu prodávající, pokud vozidlo přepsal na Vás, je Vaší povinností sjednat si povinné ručení na sebe.Nebylo-li v kupní smlouvě uvedeno jinak.*nevi*

hodnocení

0x
"Domníval jsem se, že pojistku je možné zrušit až po sjednání nové pojistné smlouvy"
tak to není mýlíte se, Správnou argumentací se vyhnete sankcí ČKP.

nu*
hodnocení

0x

pokud jste auto provozoval, pojistitel jedná podle zákona a budete platitt, pokud jste s nepojištěným autem nejezdil a parkoval na soukromém pozemku, je zákon na Vaší straně...

filipez
hodnocení

Ještě jsem dnes hledal informace. Lhůta pro sjednání nové smlouvy je do 14 dnů po zrušení pojistky minulým vlastníkem na základě kupní smlouvy. Pošlu dopis na ČKP, uvidíme jak se k tomu postaví, když nová pojistka byla sjednána 12.den. Dám vědět jak jsem dopadl. Díky všem :)

"Lhůta pro sjednání nové smlouvy je do 14 dnů
ale to je špatně!

vy nesmíte používat vozidlo bez pojištění

vosikac*
hodnocení

0x

Je to tak. Vy se můžete maximálně vymluvit na to, že prodejce nedodržel lhůtu uvedenou v kupní smlouvě, pokud to tam máte stanoveno, že prodávající zruší pojistku k určitému dni.Jinak v případě přepisu na Vaší osobu máte povinnost zřídit si povinné ručení.

Ale i tak je odpovědnost mít vozidlo pojištěno na Vás!

filipez
hodnocení

Auto bylo odhlášeno z evidence 16.2. a zároveň zrušena pojistka. 28.2. byla sjednána nová pojistka a jelikož auto bylo nepojízdné, bylo přihlášeno do evidence až 10.3. Opačný postup (evidence a pak sjednání pojisky) ani nelze, protože auto do evidence nevezmou. Z toho je zřejmé, že ani auto nemohlo být provozováno.Problém asi bude v tom, že i nepojízdné auto musí mít pojistku. Pro zajímavost proč je dobré mít vše na papíře. Z bývalým majitelem jsem se ustně dohodl, že pojistku nechá doběhnout, proto jsem ani s pojištěním nespěchal. Díky vám všem za rady.

sasdax*

Vy jste byl vlastníkem vozidla, které mělo SPZ, ale bylo nepojízdné. Tohle není argument. Argument je, že jsem vozidlo neprovozoval a stálo na mém soukromém pozemku. Jinak máte smůlu. Když jste ho kupoval, mělo pojistku, SPZ a tedy dle ČKP bylo provozuschopné.

S těmi čtrnáctidenními kravinami si už lidi dejte proboha pokoj. Buď se opravdu domluvíte, jak dlouho budete na cizí pojistku jezdit, nebo si dělejte svoji vlastní hned jak vozidlo zakoupíte. Potom Vás ta pokuta vyjde 3x dráž než si auto pojistit.

cyril*

"stálo na mém soukromém pozemku" je sice argument, ale ne dost dobrý pro ČKP a neplacení pokut a pro nesjednání pojištění. Správný argument je "veřejnosti nepřístupný" pozemek či prostor!

buss
hodnocení

0x

ČKP zajímá, zda je vozidlo registrované, nebo dočasně vyřazeno z registru. Též § 13/1b zák. č. 56/2001 Sb. Zajímavá informace je na nerozhazuj.cz, kde mluví o povinné písemné kupní smlouvě. A ta může být podle OZ, či Obchz.

Kontrola zda je uhrazeno pojistné najdeme na intu, též několik možností kontroly VIN.

cyril*

ČKP zajímá především to, jak z lidí tahat peníze. Mají k tomu zák. prostředky, kde porovnávají vozidla registrovaná s pojištěnými. Ve své činnosti se zaobírají pouze tou snažší kořistí, kde to mají v podstatě naservírované až pod nos. Neznám však jediný případ, kdy by podle stejného zákona usilovali o vymáhání sankcí za nepojištěné a přesto provozované mechanizační prostředky a vozidla, která rovněž podléhají povinnému pojištění, ale nejsou nikde evidována jako vozidla s RZ.

bussi(y), na uvedených stránkách jsou i jiné špatné texty,...třeba " musí bát sjednáno pro všechny vozidla, která figurují v registru vozidel...tak na vozidla odstavená, z různých důvodů nepoužívaná na pozemských komunikacích. "

kdopak je autor těchto stránek?

Je někde na netu kompletní info o postupu při prodeji auta (ne autobazarům),tedy co se administrativy týče a co by mělo přesně být ve smlouvě?

myslíte kupní smlouvu? to je ve vyhledávači, nebo jsem Vás nepochopil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]